Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Wigilia u Markowskich

W tej rodzinie od zawsze kładło się nacisk na rodzinne spędzenie świąt. Kiedy żyli jeszcze ich rodzice, bracia Markowscy: Krzysztof, Grzegorz, Rafał i Andrzej, zjeżdżali z najodleglejszych miejsc, by spotkać się przy wigilijnym stole. - Któregoś roku Grzegorzowi trafiła się jakaś okazja wyjazdu do Indii z całą rodziną. A kiedy wrócił, z ręką na sercu powiedział tylko: nigdy więcej!

Po śmierci mamy postanowili wciąż spotykać się na wieczerzy wigilijnej. Demokratycznie: każdego roku u kolejnego z nich i wszyscy mają udział w przygotowaniach. Grzegorz przyrządza znakomite ryby, drugi brat barszcz z uszkami, trzeci sałatki jarzynowe oczywiście przy współudziale żon i dzieci. - Ja jestem odpowiedzialny za ciasta, a ponieważ sam nie piekę, muszę jakoś je "zakombinować" od sióstr zakonnych - śmieje się ks. Rafał - Kulminacyjny punkt wieczoru nadchodzi wtedy, kiedy Grzegorz wyciąga gitarę. Wszyscy angażujemy się w to kolędowanie, chociaż najbardziej słychać oczywiście te najmocniejsze głosy: Patrycji i Grzegorza.

Kiedy się już wyśpiewają, biorą gitarę i rozpoczynają kolędowanie wśród dalszych członków rodziny. W czasie tej nocy potrafią zawitać nawet do czterech rodzin, które tradycyjnie ich oczekują. - Łamiemy się opłatkiem i kolędujemy razem z nimi, ale od razu mówię, że nie zbieramy za to żadnej tacy ani nie prosimy o cukierki - żartuje ks. Markowski. - Potem ja jadę do swoich księżowskich obowiązków, a reszta rodziny śpiewa i rozmawia aż do pasterki. Ostatnio gwiazdą wszystkich spotkań jest Filip, syn Patrycji.

Ulubioną rodzinną potrawą jest kapusta wigilijna, która obrosła już legendą. Dawniej przyrządzała ją mama - ale kilka lat temu moja najmłodsza bratowa postanowiła przejąć ten rodzinny przepis i nauczyć się go według wskazań mamy. Przychodziła do mamy przez kilka lat z rzędu i podpatrywała każdy szczegół. Przepis na kapustę wigilijną nie jest skomplikowany, ale to miał być "ten smak" i po kilku latach muszę przyznać, że doprowadziła go to do perfekcji! - chwali ks. Rafał.

Składniki:

3 kg kiszonej kapusty 15-20 dag suszonych grzybów 15 dag suszonych śliwek 250 ml oleju lnianego lub rzepakowego sól pieprz

Sposób przyrządzenia:
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, a następnie pokroić na drobniejsze kawałki. Kapustę gotować aż zmięknie, dodać pokrojone śliwki, grzyby i olej. Pogotować razem, przyprawić do smaku.


 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej