Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki
Wigilia u Markowskich

     W tej rodzinie od zawsze kładło się nacisk na rodzinne spędzenie świąt. Kiedy żyli jeszcze ich rodzice, bracia Markowscy: Krzysztof, Grzegorz, Rafał i Andrzej, zjeżdżali z najodleglejszych miejsc, by spotkać się przy wigilijnym stole. - Któregoś roku Grzegorzowi trafiła się jakaś okazja wyjazdu do Indii z całą rodziną. A kiedy wrócił, z ręką na sercu powiedział tylko: nigdy więcej!

     Po śmierci mamy postanowili wciąż spotykać się na wieczerzy wigilijnej. Demokratycznie: każdego roku u kolejnego z nich i wszyscy mają udział w przygotowaniach. Grzegorz przyrządza znakomite ryby, drugi brat barszcz z uszkami, trzeci sałatki jarzynowe oczywiście przy współudziale żon i dzieci. - Ja jestem odpowiedzialny za ciasta, a ponieważ sam nie piekę, muszę jakoś je "zakombinować" od sióstr zakonnych - śmieje się ks. Rafał - Kulminacyjny punkt wieczoru nadchodzi wtedy, kiedy Grzegorz wyciąga gitarę. Wszyscy angażujemy się w to kolędowanie, chociaż najbardziej słychać oczywiście te najmocniejsze głosy: Patrycji i Grzegorza.

     Kiedy się już wyśpiewają, biorą gitarę i rozpoczynają kolędowanie wśród dalszych członków rodziny. W czasie tej nocy potrafią zawitać nawet do czterech rodzin, które tradycyjnie ich oczekują. - Łamiemy się opłatkiem i kolędujemy razem z nimi, ale od razu mówię, że nie zbieramy za to żadnej tacy ani nie prosimy o cukierki - żartuje ks. Markowski. - Potem ja jadę do swoich księżowskich obowiązków, a reszta rodziny śpiewa i rozmawia aż do pasterki. Ostatnio gwiazdą wszystkich spotkań jest Filip, syn Patrycji.

     Ulubioną rodzinną potrawą jest kapusta wigilijna, która obrosła już legendą. Dawniej przyrządzała ją mama - ale kilka lat temu moja najmłodsza bratowa postanowiła przejąć ten rodzinny przepis i nauczyć się go według wskazań mamy. Przychodziła do mamy przez kilka lat z rzędu i podpatrywała każdy szczegół. Przepis na kapustę wigilijną nie jest skomplikowany, ale to miał być "ten smak" i po kilku latach muszę przyznać, że doprowadziła go to do perfekcji! - chwali ks. Rafał.

     Składniki:

     3 kg kiszonej kapusty 15-20 dag suszonych grzybów 15 dag suszonych śliwek 250 ml oleju lnianego lub rzepakowego sól pieprz

     Sposób przyrządzenia:
     Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, a następnie pokroić na drobniejsze kawałki. Kapustę gotować aż zmięknie, dodać pokrojone śliwki, grzyby i olej. Pogotować razem, przyprawić do smaku.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

27 grudnia 2009


   

Różaniec Różaniec
abp Grzegorz Ryś
Jeśli szukasz głębokich rozważań tajemnic różańcowych, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy Ci osobiste, oparte na słowie Bożym rozważania abp. Grzegorza Rysia. Myśli duchownego skupiają się tutaj wokół poszczególnych tajemnic czterech części Różańca.... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej