Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Sok dodający energii


Czy da się zjeść pięć jabłek, dwa banany i osiem marchewek naraz? Byłoby trudno, ale teraz, kiedy ryzyko przeziębień wzrasta, trzeba myśleć o zdrowym odżywianiu. Najlepszą metodą, aby "bezboleśnie" pochłonąć dużą dawkę witamin i mikroelementów, są soki - wyciskane samodzielnie za pomocą sokowirówki lub dla wytrwałych przez gazę z drobno startych warzyw.

Paletę składników mamy praktycznie nieograniczoną. Najbardziej typowymi owocami, z których wyciska się soki, są oczywiście cytrusy - pomarańcze, grapefruity, mandarynki i cytryny. Można jednak wykorzystać także inne: jabłka, gruszki, śliwki, ananasy, winogrona, arbuzy, morele, brzoskwinie, porzeczki, maliny, jeżyny i borówki. Warto także odkryć walory smakowe surowych warzyw, które je się mniej chętnie i zwykle przetworzone: rzodkiewki, dynię, pomidor, marchew, ogórek, szparagi, białą i czerwoną kapustę, kalarepę, seler, por, czosnek, chrzan, burak, a także cebulę i szpinak.

- Na nieświeży oddech: natka pietruszki i marchewka; na kaszel: mandarynka, ananas i śliwka; na zmęczenie: pół głowy sałaty, trzy łodygi selera naciowego i dwa pomidory - wymienia jednym tchem Anna Matuszewska, zielarka. - To takie proste: wystarczy zebrać warzywa i owoce, oczyścić i przepuścić przez sokowirówkę. Wiadomo, że ciężko zjeść surowy seler, por czy burak, ale w połączeniu ze słodkim jabłkiem smakują wyśmienicie.

Z pewnością każdy zna różnicę pomiędzy sokiem wyciśniętym w domu a kupionym w sklepie. Te ostatnie to prawie bez wyjątków koncentraty rozcieńczone z wodą, często z barwnikami oraz cukrem i prawie zawsze z dodatkiem konserwantów. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do soków sklepowych, konsystencja i smak soków świeżych może na początku drażnić. Są one gęstsze i bardziej intensywne w smaku, mogą mieć przedziwne kolory. Ale ich wartość odżywcza jest nieoceniona.

A oto kilka ważnych rad zielarki na początek. Nie powinno się przechowywać soku dłużej niż jeden dzień. Trzeba go trzymać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku, ponieważ szybko się psuje. Zaleca się, by dzieci nie piły więcej niż 150 ml takiego soku, najlepiej rozcieńczonego wodą. Nie należy też mieszać soków owocowych z warzywnymi, by uniknąć sensacji żołądkowych. Wyjątkiem są marchew i jabłko. Wyciśnięty sok można dodatkowo wymieszać w mikserze z wodą mineralną, mlekiem lub jogurtem.

Składniki:
1 mango pół średniego ananasa 1 banan 140 ml mleka lub jogurtu 1 łyżeczka wiórków kokosowych pół łyżeczki miodu.

Sposób przygotowania:

Składniki dokładnie zmiksować w blenderze.

Marta Kawalec


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 13 listopada 2011


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej