Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Greiksonera

Drożdżówki z Majorki

Spiesząc się w odwiedziny do przyjaciółki, wpadłam pędem do osiedlowej piekarni na warszawskim Słodowcu. W analogicznym tempie przebiegłam wzrokiem półki w poszukiwaniu słodkości, które urozmaiciłyby smak popołudniowej kawy. Od razu rzuciły mi się w oczy egzotyczne nazwy. Na półkach królowały empa- nadillas, czyli hiszpańskie przekąski w kształcie sporej wielkości pierogów. Klasycznie empanady faszerowane są tuńczykiem z pomidorami, ale często również mięsem, serem czy warzywami, i smażone w głębokim tłuszczu lub pieczone w piekarniku.

Kupić można było też rosauilletas valencianas - chlebowe paluszki, które miłośnikom włoskiej kuchni z pewnością kojarzyć się będą z grissini. Smaku tradycyjnej przekąsce z okolic Walencji dodaje odrobina cebulki i czosnku lub ziarna sezamu.

W mojej siatce - obok tradycyjnej jagodzianki i drożdżówki z makiem - wylądowała jednak sporych rozmiarów ensaimada z czekoladą. To przysmak pochodzący z Majorki. Pierwsze wzmianki o tej drożdżówce kształtem przypominającej muszlę ślimaka pochodzą już z XVII w. Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa saim, oznaczającego wieprzowy smalec, który jest jednym ze składników przysmaku. Wersja z Majorki faszerowana jest konfiturą z dyni makaronowej. Ale wariantów smakowych jest zdecydowanie więcej. Bo swoją wersję ensaimady mają też byłe hiszpańskie kolonie, czyli wiele krajów w Ameryce Łacińskiej oraz Filipiny.

Z pozostałych z poprzedniego dnia, lekko już wyschniętych ensaimad, mieszkańcy Ibizy i Majorki robią kolejny przysmak, o nazwie grebconera. Przygotowuje się ją, zapiekając pokruszone na kawałki drożdżówki w mleczno-jajecznej masie doprawionej cynamonem i skórką z cytryny. Może to dobry pomysł na kulinarny recykling naszych drożdżówek?

Składniki: 3 ensaimady 3 jajka 1/2 litra mleka 8 łyżek cukru 4 łyżki wody 1/2 laski cynamonu skórka ze średniej cytryny

Sposób przygotowania: Zagotować mleko z cynamonem i skórką obraną z cytryny, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na pół godziny. Z 4 łyżek cukru i 4 łyżek wody przygotować złocisty karmel. Wylać go na dno wąskiego naczynia żaroodpornego i pozostawić do ostygnięcia. Ubić trzy jajka i 4 łyżki cukru. Masę jajeczną zalać mlekiem, odcedzając wcześniej kawałki cynamonu i skórki z cytryny. Dodać pokrojone w niewielką kostkę ensaimady. Poczekać kilka minut, aż kawałki drożdżówki wchłoną ciecz. Mieszaninę wlać na warstwę wystudzonego karmelu. Pojemnik wstawić do większego naczynia żaroodpornego, wypełnionego do połowy wodą. Piec w tak przygotowanej kąpieli wodnej przez 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przy podawaniu warstwa karmelu powinna znajdować się na wierzchu. Najlepiej oddzielić więc nożem greiksonerę od naczynia, przykryć talerzem i odwrócić, a następnie delikatnie zdjąć formę.

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej