Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Greiksonera

Drożdżówki z Majorki

Spiesząc się w odwiedziny do przyjaciółki, wpadłam pędem do osiedlowej piekarni na warszawskim Słodowcu. W analogicznym tempie przebiegłam wzrokiem półki w poszukiwaniu słodkości, które urozmaiciłyby smak popołudniowej kawy. Od razu rzuciły mi się w oczy egzotyczne nazwy. Na półkach królowały empa- nadillas, czyli hiszpańskie przekąski w kształcie sporej wielkości pierogów. Klasycznie empanady faszerowane są tuńczykiem z pomidorami, ale często również mięsem, serem czy warzywami, i smażone w głębokim tłuszczu lub pieczone w piekarniku.

Kupić można było też rosauilletas valencianas - chlebowe paluszki, które miłośnikom włoskiej kuchni z pewnością kojarzyć się będą z grissini. Smaku tradycyjnej przekąsce z okolic Walencji dodaje odrobina cebulki i czosnku lub ziarna sezamu.

W mojej siatce - obok tradycyjnej jagodzianki i drożdżówki z makiem - wylądowała jednak sporych rozmiarów ensaimada z czekoladą. To przysmak pochodzący z Majorki. Pierwsze wzmianki o tej drożdżówce kształtem przypominającej muszlę ślimaka pochodzą już z XVII w. Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa saim, oznaczającego wieprzowy smalec, który jest jednym ze składników przysmaku. Wersja z Majorki faszerowana jest konfiturą z dyni makaronowej. Ale wariantów smakowych jest zdecydowanie więcej. Bo swoją wersję ensaimady mają też byłe hiszpańskie kolonie, czyli wiele krajów w Ameryce Łacińskiej oraz Filipiny.

Z pozostałych z poprzedniego dnia, lekko już wyschniętych ensaimad, mieszkańcy Ibizy i Majorki robią kolejny przysmak, o nazwie grebconera. Przygotowuje się ją, zapiekając pokruszone na kawałki drożdżówki w mleczno-jajecznej masie doprawionej cynamonem i skórką z cytryny. Może to dobry pomysł na kulinarny recykling naszych drożdżówek?

Składniki: 3 ensaimady 3 jajka 1/2 litra mleka 8 łyżek cukru 4 łyżki wody 1/2 laski cynamonu skórka ze średniej cytryny

Sposób przygotowania: Zagotować mleko z cynamonem i skórką obraną z cytryny, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na pół godziny. Z 4 łyżek cukru i 4 łyżek wody przygotować złocisty karmel. Wylać go na dno wąskiego naczynia żaroodpornego i pozostawić do ostygnięcia. Ubić trzy jajka i 4 łyżki cukru. Masę jajeczną zalać mlekiem, odcedzając wcześniej kawałki cynamonu i skórki z cytryny. Dodać pokrojone w niewielką kostkę ensaimady. Poczekać kilka minut, aż kawałki drożdżówki wchłoną ciecz. Mieszaninę wlać na warstwę wystudzonego karmelu. Pojemnik wstawić do większego naczynia żaroodpornego, wypełnionego do połowy wodą. Piec w tak przygotowanej kąpieli wodnej przez 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przy podawaniu warstwa karmelu powinna znajdować się na wierzchu. Najlepiej oddzielić więc nożem greiksonerę od naczynia, przykryć talerzem i odwrócić, a następnie delikatnie zdjąć formę.

Sylwia Gawrysiak

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 627


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej