Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Barszcz z uszkami


Wigilia w Tyńcu

Święta Bożego Narodzenia w najstarszym polskim klasztorze są związane przede wszystkim z liturgią i modlitwą. Ale nie można powiedzieć, że o stole wcale się tu nie pamięta. Od prawie 1000 lat wieczerza jest integralną częścią świąt w opactwie benedyktynów w Tyńcu. W tę noc wszystko wygląda inaczej.

- Podczas wieczerzy wyjątkowo toczą się rozmowy, a przy stole mamy gości „z zewnątrz". Są to cate rodziny i ludzie samotni, dzieci i starsi. Kiedyś w czasie stanu wojennego gościliśmy u siebie jedną zakonnicę i Anglika. Oboje nie mogli wrócić do domów, bo obowiązywała godzina policyjna - mówi o. Jan Paweł Konobrodzki, kantor opactwa tynieckiego.

- Na początku opat wygłasza mowę, przekazuje życzenia od Ojca Świętego, czasem także świecę albo opłatek. Potem rozpoczyna się ceremonia składania życzeń, co zajmuje naprawdę dużo czasu - mówi o. Jan. - Od kilku lat spędza z nami Wigilię Edward Linde-Lubaszenko. Czyta Ewangelię, co w takim dniu wyjątkowo podkreśla potęgę słowa, dzieli się z nami opłatkiem a potem jedzie do swojej rodziny. Do tej pory potrawy wigilijne przygotowywały w Tyńcu siostry benedyktynki misjonarki. - Raz powstał nawet projekt, żeby na stole pojawiło się 12 potraw - wspomina o. Jan Paweł. - Siostry bardzo się starały i przygotowały swoje regionalne potrawy. Ale to było nie do przejedzenia, nawet po łyżce każdego dania! W tym roku mamy nowego kucharza, świeckiego, więc bardzo jesteśmy ciekawi, jak sobie poradzi.

Tradycyjnie bowiem na benedyktyńskim stole zawsze stawiane są: karpie na ciepło i na zimno, śledzie, sałatki warzywne, czerwona kapusta, mak mielony z rodzynkami i barszcz z uszkami. Po kolacji i tradycyjnych śpiewach wszyscy udają się na pasterkę. A potem, jako że jest to jedyna taka noc w roku, mnisi mogą się wyspać o godzinę dłużej, aż do 6.30!

BARSZCZ
4 buraki 2 suszone grzyby 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól pieprz 1 łyżka masła

USZKA
15 dag mąki 1 jajko 8 dag suszonych grzybów bułka tarta 2 cebule olej

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Buraki obrać, zetrzeć na tarce albo pokroić. Dodać cebulę, przyprawy, zalać zimną wodą i zagotować. Przecedzić, dodać wywar z grzybów, zagotować, przyprawić i dodać masło. Grzyby na farsz ugotować, zemleć i przesmażyć na oleju ok. 10 minut. Dodać wcześniej przysmażoną cebulę. Farsz zagęścić tartą bułką i przyprawić. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać kwadraty. Na każdy nakładać farsz i zlepić. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z barszczem.


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 21 grudnia 2008


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej