Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

O zapachu piernika


"(...) Ale zacznę o pierniku toruńskim" - napisał w liście do przyjaciela Fryderyk Chopin. A kiedy wymieni! już wszystkie najpiękniejsze miejsca Torunia, zakończył: "To jednak nie przechodzi pierników, oj pierników (...)".

Toruńskie pierniki to wspomnienie pobytu w tym mieście, smak z dzieciństwa, ale przede wszystkim symbol zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.

- Zapach pieczonego piernika mojej babci to jedno z najwcześniejszych wspomnień, potem zastąpiły go te kupione, bo ja już takich zdolności nie mam, ale tradycja została. Na choince zawsze musi dyndać kilka piernikowych ciastek - wspomina Ania z Torunia.

A Toruń pachnie piernikami, które oprócz Kopernika i starówki, stały się symbolem miasta. A skąd wzięły się pierniki? - Swą nazwę wzięły od ostrej przyprawy korzennej, zwanej "pierną", dodawanej do ciasta - tłumaczy Agnieszka Pietrzak, rzecznik prasowy prezydenta Torunia. - Historia milczy jednak, kto wymyślił piernik o tym kształcie i dlaczego ma on tę nazwę, istnieje jednak wiele pięknych legend! Według jednej z nich, piernik był dziełem młodego skromnego czeladnika, który po to, by zdobyć serce ukochanej Katarzyny i uznanie jej ojca, piekarskiego mistrza, opracował nowy przepis.

- Obecnie jedynym bezpośrednim spadkobiercą i kontynuatorem wielkiej toruńskiej tradycji piernikarskiej jest Fabryka Cukiernicza "Kopernik" S.A., założona w 1760 r. przez Jana Weesego - opowiada Agnieszka Pietrzak - a nasze pierniki znane są we wszystkich krajach Unii Europejskiej, Kanadzie, USA, Kuwejcie, Izraelu, a nawet Japonii. Do historii przeszedł piernik wypieczony w 1778 r. dla carycy Katarzyny, który miał ok. 2 metrów długości i był gruby na 30 cm!

W Toruniu wszystko kręci się wokół piernika - są figurki z piernika, serca piernikowe, pierniki nadziewane i przekładane, powstało nawet Piernikowe Miasteczko i Muzeum Piernika - wylicza pani Agnieszka. - Od kilku lat w Muzeum Okręgowym w Toruniu obchodzimy specjalne święto Katarzynek, czyli najsłynniejszych toruńskich pierniczków, o kształcie "chmurki", a na Rynku Staromiejskim w 2003 r. zainicjowano Piernikową Aleję Gwiazd.

Wszystko zawiera się zaś w jednym przysłowiu: dla Torunia tym jest piernik, czym dla statku dobry sternik!

Składniki:

1 kg mąki żytniej 1 kg miodu lipowego 1 jajo 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka korzeni (cynamon i goździki) 1 łyżeczka anyżu 1 kieliszek spirytusu migdały

Sposób przyrządzenia:
Miód przesmażyć z korzeniami i gorący wlać do przesianej, ogrzanej w piecyku mąki. Dokładnie wyrobić masę, dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, spirytus i jajo. Wyrobić dobrze ciasto, aby było dość twarde, uginające się jak guma. Pod koniec wyrabiania dodać obrane ze skórki, grubo siekane słodkie migdały i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać ciepłego miodu. Blachę wysmarować tłuszczem, ciasto rozciągnąć na grubość 3 cm, ubrać obranymi ze skórki migdałami i piec ok. I godziny w gorącym piekarniku.


 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej