Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

O zapachu piernika


     "(...) Ale zacznę o pierniku toruńskim" - napisał w liście do przyjaciela Fryderyk Chopin. A kiedy wymieni! już wszystkie najpiękniejsze miejsca Torunia, zakończył: "To jednak nie przechodzi pierników, oj pierników (...)".

     Toruńskie pierniki to wspomnienie pobytu w tym mieście, smak z dzieciństwa, ale przede wszystkim symbol zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.

     - Zapach pieczonego piernika mojej babci to jedno z najwcześniejszych wspomnień, potem zastąpiły go te kupione, bo ja już takich zdolności nie mam, ale tradycja została. Na choince zawsze musi dyndać kilka piernikowych ciastek - wspomina Ania z Torunia.

     A Toruń pachnie piernikami, które oprócz Kopernika i starówki, stały się symbolem miasta. A skąd wzięły się pierniki? - Swą nazwę wzięły od ostrej przyprawy korzennej, zwanej "pierną", dodawanej do ciasta - tłumaczy Agnieszka Pietrzak, rzecznik prasowy prezydenta Torunia. - Historia milczy jednak, kto wymyślił piernik o tym kształcie i dlaczego ma on tę nazwę, istnieje jednak wiele pięknych legend! Według jednej z nich, piernik był dziełem młodego skromnego czeladnika, który po to, by zdobyć serce ukochanej Katarzyny i uznanie jej ojca, piekarskiego mistrza, opracował nowy przepis.

     - Obecnie jedynym bezpośrednim spadkobiercą i kontynuatorem wielkiej toruńskiej tradycji piernikarskiej jest Fabryka Cukiernicza "Kopernik" S.A., założona w 1760 r. przez Jana Weesego - opowiada Agnieszka Pietrzak - a nasze pierniki znane są we wszystkich krajach Unii Europejskiej, Kanadzie, USA, Kuwejcie, Izraelu, a nawet Japonii. Do historii przeszedł piernik wypieczony w 1778 r. dla carycy Katarzyny, który miał ok. 2 metrów długości i był gruby na 30 cm!

     W Toruniu wszystko kręci się wokół piernika - są figurki z piernika, serca piernikowe, pierniki nadziewane i przekładane, powstało nawet Piernikowe Miasteczko i Muzeum Piernika - wylicza pani Agnieszka. - Od kilku lat w Muzeum Okręgowym w Toruniu obchodzimy specjalne święto Katarzynek, czyli najsłynniejszych toruńskich pierniczków, o kształcie "chmurki", a na Rynku Staromiejskim w 2003 r. zainicjowano Piernikową Aleję Gwiazd.

     Wszystko zawiera się zaś w jednym przysłowiu: dla Torunia tym jest piernik, czym dla statku dobry sternik!

     Składniki:

     1 kg mąki żytniej 1 kg miodu lipowego 1 jajo 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka korzeni (cynamon i goździki) 1 łyżeczka anyżu 1 kieliszek spirytusu migdały

     Sposób przyrządzenia:
     Miód przesmażyć z korzeniami i gorący wlać do przesianej, ogrzanej w piecyku mąki. Dokładnie wyrobić masę, dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, spirytus i jajo. Wyrobić dobrze ciasto, aby było dość twarde, uginające się jak guma. Pod koniec wyrabiania dodać obrane ze skórki, grubo siekane słodkie migdały i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać ciepłego miodu. Blachę wysmarować tłuszczem, ciasto rozciągnąć na grubość 3 cm, ubrać obranymi ze skórki migdałami i piec ok. I godziny w gorącym piekarniku.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

13 grudnia 2009


   

Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny
Św. Ludwik Maria Grignion de Montfort
Lektura traktatu jest cennym duchowym doświadczeniem. Im częściej po niego sięgamy, tym bardziej przemienia on nasze serca. Osnowę dzieła stanowi dewiza św. Ludwika Marii de Montfort: "Wszystko dla Jezusa przez Maryję"... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej