Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Francuski deser owocowy pod kruchym ciastem


Klub smakosza

Podobno niekulturalnie jest jeść przy książkach. Chyba, że są to nąjwykwintniejsze dania sławnych szefów kuchni, a miejscem jest - biblioteka!

Już kilka lat temu w Bibliotece na Zielonym Ursynowie powstał Klub Smakosza, do którego zaproszenia przyjmują takie sławy jak Magda Gessler, Agnieszka Maciąg, Ewa Wachowicz czy Paolo Cozza. - W albumie jest cała historia naszych spotkań - pokazuje bibliotekarka, Roma Górnicka - Robert Sowa upiekł nam tort z białej czekolady z napisem "Ursynoteka", Agnieszka i Marcin Kręgliccy przynieśli smakołyki z ciasta filo. Przepisami dzielił się z nami Karol Okrasa, gościliśmy też wegan, poznajemy kuchnie regionalne, a przy tym promujemy książki i... degustujemy! Zaczęło się od spotkania z Tessą Capponi-Borawską, poświęconego kuchni włoskiej. Zgromadziło ono wielu zainteresowanych, którzy właśnie wtedy postanowili spotykać się regularnie raz w miesiącu.

- Kiedyś byłam współautorką miesięcznika "Kuchnia. Magazyn dla smakoszy". Potem zmieniłam pracę, ale zainteresowania pozostały. Pomyślałam, że jest wielu ciekawych ludzi, którzy poprzez tematy kulinarne opowiadają z pasją o kulturze innych narodów, zwyczajach i tradycji. Może to nietypowy temat dla biblioteki, ale jest dużo książek, którymi warto zainteresować czytelników - mówi Roma Górnicka. - W pierwszej chwili pomyślałyśmy o kobietach, ale to był nasz błąd, bo są tematy, takie jak tradycje kulinarne Japonii, które zainteresowały wielu mężczyzn. Spotkanie poświęcone nalewkom też zwabiło panów. Frekwencja zależy też od pogody i popularnych imienin - śmieje się.

Na wszelki wypadek regały z książkami stoją na kółkach, więc zsuwa się je na bok i tak czasem w bibliotece gości nawet 80 osób!

Składniki:

różne owoce świeże sezonowe (jabłka, gruszki, śliwki, banany, winogrona) owoce z puszki (brzoskwinie, morele, ananas) miód gryczany cynamon masło do wysmarowania naczynia porcja ciasta kruchego (może być mrożone)

Sposób przyrządzenia:
Owoce pokroić, odrzucić pestki i gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu do zapiekanek, przesypując cynamonem. Na wierzchu posypać startym na tarce do warzyw kruchym ciastem. Polać miodem. Zapiekać ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C. Owoce podawać gorące w naczyniu, w którym były zapiekane. Świetne z dodatkiem lodów waniliowych lub bitej śmietany.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 7 lutego 2010


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej