Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zielone chili


Tajniki tajskiej kuchni

W kuchni tajskiej już same zapachy urzekają, rozbudzając apetyt. Chociaż każdą kuchnię wyróżniają przyprawy, w tej spotkamy się z wyjątkowo aromatycznymi, a zarazem lekkimi - opowiada student ekonomii, Karol Szumowicz, który niedawno wrócił z półrocznego stypendium w Tajlandii. - Tym, co nie występuje w żadnej innej kuchni na świecie, jest na przykład limonka, używana w postaci otartej skórki, liści lub wyciśniętego soku. Do tego dochodzą kumin, trawa cytrynowa, galangal. Problem w gotowaniu egzotycznych dań polega jednak na tym, że nie wszystkie składniki dostaniemy w naszych supermarketach. Dlatego najlepiej kupić gotową pastę w specjalnych sklepach azjatyckich.

Podstawą kuchni tajskiej jest też specjalna odmiana papryki, chili padi, jedna z najbardziej palących przypraw na świecie. Wykorzystuje się czerwoną chili padi, która jest najostrzejsza, zieloną - najłagodniejszą, i żółtą - średnią.

Zieloną i czerwoną chili padi dodaje się do zielonego chili. To potrawa o zdecydowanie ostrym charakterze. Nie każdy potrafi dokończyć swoją porcję. Ale dla spróbowania czegoś tak wyjątkowego warto się trochę "sparzyć".

- Kuchnia tajska to niesamowity tygiel kulturowy. Najbardziej znaną tamtejszą potrawą jest zupa tomian, aromatyczna, kwaśno-ostra, z dużą ilością soku z limonki - mówi Karol Szumowicz. - Niektóre z przypraw udaje mi się dostać bezpośrednio z Tajlandii od zaprzyjaźnionych studentów. Kiedy używam ich w domu, wracają wszystkie wspomnienia z tego niezwykłego kraju.

Składniki:
trawa cytrynowa galanga imbir kolendra 2 łyżeczki gotowego sosu z zielonego chili 1 puszka mleka kokosowego fasola szparagowa filety z udek kurczaka 1 czerwona i 1 zielona papryczka chili padi

Sposób przyrządzenia:
Z trawy cytrynowej zdjąć liście i pokroić na drobne krążki, wrzucić na rozgrzany olej, dodać pokrojoną galan-gę, imbir i świeżą kolendrę. Kiedy z produktów zaczną się uwalniać substancje zapachowe, ostrożnie przecedzić olej przez sitko i dodać do głównego wywaru. Produkty z sitka wyrzucić. W osobnym naczyniu zmieszać i podgrzewać: mleko kokosowe, pastę chili i fasolkę szparagową. Gdy fasola będzie miękka, dodać ugotowane i drobno pokrojone filety z udek kurczaka. Kiedy mięso zmięknie, dodać po jednej papryczce: czerwonej i zielonej. Podgotować i podawać z ryżem. Potrawę można jeść pałeczkami.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 4 lipca 2010



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Marek Ewangelistaśw. Marek Ewangelista

Modlitwa do św. MarkaModlitwa do św. Marka

Litania do św. MarkaLitania do św. Marka

Opus Dei - mistyka codziennościOpus Dei - mistyka codzienności

Król nie ma czym pisaćKról nie ma czym pisać

Choroby reumatyczneChoroby reumatyczne

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej