Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Tititakie lody

     Lodziarnia była odwiecznym marzeniem mojej mamy, które od kwietnia udaje nam się realizować - mówi właściciel i jednocześnie pracownik lodziarni Titicaca, Bartłomiej Kotarba. - Nie mam pojęcia, dlaczego właśnie lody, a nie na przykład sushi, ale nam też się ten pomysł zawsze podobał.

     - To nie jest sieciówka, ale rodzinny interes, który w przyszłości zamieni się w sieciówkę i zaleje całą Warszawę - śmieje się siostra cioteczna Bartka, Małgorzata Dąbrowska. - Pracują tu cztery osoby: ja z bratem, nasza dobra znajoma i kolega. Wszystko było tu naszym pomysłem, począwszy od nazwy lodów, przez klimat tego miejsca.

     - Sami staliśmy się wkrótce cukiernikami z wyboru - dodaje Bartek. - Mamy tu lody robione z owoców według włoskiej receptury, ciasta domowego wypieku i kawę wymyśloną przez mojego tatę, który tak długo prosił mamę o robienie jej według jego pomysłu, aż weszła do stałego menu nie tylko w domu, ale i w naszej lodziarni pod nazwą titfrapa.

     Większość nazw jest bowiem wymyślona przez założycieli i nawiązuje do nazwy Titicaca. - Sama nazwa lodziarni wzięła się stąd, że jakiś czas temu nasza siostra cioteczna zaprosiła nas na pokaz zdjęć z trzymiesięcznej podróży do Ameryki Południowej. Opowiadała nam wtedy o niezwykłym jeziorze Titicaca. Pomyśleliśmy, że taka egzotyczna nazwa w sam raz i będzie się nadawała jako nazwa lodziarni - tłumaczy Małgosia. Najważniejszą zasadą ustaloną przez właścicieli jest najwyższa jakość oraz wygląd i smak lodów, a strategią marketingową: "podejście do klienta na luzie". - Jesteśmy otwarci, rozmawiamy z klientami. Wczoraj pewne małżeństwo z Izraela pół godziny opowiadało mi o swoich corocznych podróżach. W tamtym roku byli na Biegunie Południowym, w tym jadą na Północny.

     Podobno najładniej lodziarnia wygląda w sobotę, kiedy do kuwet z lodami "dobiera się" weekendowy pracownik Krzysiek. Ma on wybitny talent dekorowania lodów owocami i tworzenia całych aranżacji.

     Specjalność zakładu to spaghetti lodowe. Jest to ciekawie przygotowany deser, w którym lody nie są podawane w kulkach, tylko wrzucane do wyciskarki podobnej jak do czosnku, tylko z okrągłymi dziurkami. Wyciskane na bitą śmietanę nitki lodowe mają postać makaronu w różnych smakach. Trzeba jednak pamiętać, żeby zarówno wyciskarkę, jak i talerz włożyć wcześniej do zamrażarki, aby lody nie rozpływały się za szybko.

     - Mamy wśród klientów dziewczynki, które zawsze biorą spaghetti, kiedy przychodzą z mamą, a kiedy są same, biorą kulki. - Różnica polega rzecz jasna na cenie - śmieje się Bartek.

     Titifrapa

     Składniki:

     2 gałki lodów (śmietankowe i czekoladowe) 1-2 espresso 150 ml zimnego mleka syrop waniliowy bita śmietana

     Sposób przyrządzenia:
     Do blendera wrzucić lody, zalać kawą espresso i zimnym mlekiem dodać odrobinę syropu do smaku i zmiksować. Podawać z bitą śmietaną.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

30 maja 2010



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej