Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Grzyby marynowane

     Lato powoli dobiega końca, po przetworach z zeszłego tygodnia przyszedł czas na nowe pomysły. Trzeba się spieszyć, bo wkrótce trzeba będzie pożegnać niektóre owoce.

     - Od zawsze chciałam mieć kuchnię pełną przetworów. Jako dziecko nie mogłam uwierzyć, że owoce, które jem latem, mogę zakręcić w słoiku, a potem delektować się nimi na zwykłej kromce chleba z masłem podczas zimowych wieczorów - wspomina babcia Jadzia Kamińska. - Ja tłumaczę to sobie tak: jeśli teraz postoję trochę przy kuchni, to zimą będę mogła dłużej poleżeć, bo godzinę przed obiadem pójdę po słoik przecieru pomidorowego, zagotuję makaron i mam zupę. Jak dzieciaki wpadną z nieoczekiwaną wizytą, to ja hyc po słoik duszonych jabłek, zagniatam ciasto i jest ich ulubiona szarlotka!

     Oczywiście zawsze mogę przywitać gości konfiturami z róży lub czereśni, kompotem truskawkowym, gruszkami w syropie czy grzybkarni marynowanymi. Moje wnuczki żartują, że babcia Jadzia ma już swoją markę, bo co roku wszystkie przetwory smakują tak samo idealnie. Jednak przetwory można wykorzystać także inaczej. - Nie powiem, żeby to było przekupstwo, ale kiedy czasem nudzi mi się zimą, to dzwonię do wnucząt, czy nie chciałyby pomóc mi zjeść trochę pierogów z truskawkami albo kaczki z żurawiną - śmieje się pani Jadzia. - I nie spotkałam się jeszcze z odmową!

     Składniki:
     1 kg grzybów 30 g soli 1 cebula 250 ml octu 10% 3 liście laurowe po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

     Sposób przyrządzenia:
     Grzyby umyć, trzonki oskrobać i przyciąć. Cebulę obrać, opłukać, przeciąć na pół. Zagotować 1 litr wody z 20 g soli, wrzucić grzyby i cebulę. Gotować 20 minut. Grzyby odcedzić i ostudzić. Zagotować 300 ml wody z octem, liściem laurowym, zielem, pieprzem, 10 g soli i cukrem. Marynatę ostudzić. Grzyby rozłożyć do słoików i zalać marynatą. Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

15 sierpnia 2010



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej