Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Mazurek Rafaello

Lepiej

Wśród znajomych namnożyło się dietetyków i technologów żywności. Niektórzy grzmią o tym, co się powinno jeść, a czego nie. Wiem, wiem, sama też tak robię, kiedy zależy mi na zdrowiu rozmówcy. Jednak kiedy to na mnie ktoś krzyczy, że nie mogę jeść tego i owego - słodzonego, spalonego, przetworzonego i pić soków z kartonu - ogarnia mnie nieprzeparta chęć, żeby odwrócić się na pięcie, kupić słodzone soki z kartonu i mnóstwo niezdrowej przetworzonej, gotowej, pysznej żywności.

Na grupowym wyjeździe wiele lat temu kolega dietetyk zauważył, jak raczę swoje dzieci syntetyczną witaminą C, i napomknął, że on swoim codziennie przygotowuje lemoniadę z miodem.

- Czy witamina w pastylkach też jest niezdrowa? - przeraziłam się.

- Nie. Ale lepiej jest korzystać z produktów naturalnych.

Lepiej. Słowo wszechświat, nad którym można medytować latami, które zawsze daje nam do myślenia.

W gotowaniu nic już nie musi być czarno-białe, nic nie musi być straszne i zabronione. Lepiej napić się wody niż soku, ale gdy się nie ma wody - lepiej napić się soku niż niczego. Najlepiej jednak do wody dodać łyżeczkę soku z cytryny. Lepiej nie spożywać przetworzonej żywności, ale jeśli nie mamy czasu, trzeba kupić coś gotowego. Polak głodny jest zły i potrzebuje dawki glukozy? Lepiej zjeść batonik daktylowy niż czekoladowy.

Lepsze jest wrogiem dobrego, więc nie przesadzamy z tym "lepiej". Czasami wybieramy coś, co nie jest lepsze, ale np. szybsze i pozwoli spędzić czas z rodziną. Czasami tak bardzo kochamy jeden niezdrowy smak, że wolimy odzwyczajać się od niego powoli i nie myśleć o tym, że ostatni raz bierzemy go do ust.

Ciasto najlepiej upiec w domu, bo wtedy wiemy, z czego się składa, i że nie zawiera w sobie całej tablicy Mendelejewa.

Niektórzy mówią: ciasta są trudne i pracochłonne. Nie mazurek. On musi się udać.
SKŁADNIKI
Ciasto 230 g mąki orkiszowej razowej 100 g zimnego masła pociętego w kawałki 3 łyżki ksylitolu 3 żółtka 1/4 łyżeczki sody

Masa: 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki ksylitolu migdały blanszowane

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Siekamy wszystkie składniki na ciasto i szybko zagniatamy. Wałkujemy i układamy na posmarowanej blasze. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 18 minut. Studzimy. Serek miksujemy z wiórkami i ksylitolem. Smarujemy nim delikatnie wierzch ciasta. Migdały układamy w równych odstępach.

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej