Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zupa nic


     Jubileusz 85-lecia Zgromadzenia Sióstr Samarytanek Benedyktynek Krzyża Chrystusowego to dobra okazja do podzielenia się z czytelnikami "Idziemy" specjalnością domu. Zgodnie z duchem zakonnym, najbardziej tradycyjną potrawą goszczącą na tamtejszym klasztornym stole jest staropolska zupa nic. Wbrew nazwie, na talerzu znajdziemy jednak coś pysznego.

     Z dobrodziejstw tutejszej spiżarni i gościnności sióstr korzystają niegowscy księża. - Na plebani nie mamy gospodyni, poza obiadami radzimy sobie sami - mówi wikary ks. Dariusz Wachowiak. - Sytuacja ta posłużyła nam w działaniu duszpasterskim, zredagowaliśmy bowiem, ku uciesze parafian, gazetkę ukazującą plebanię od kuchni. I podaliśmy przepis na udaną niedzielę.

     - Wraz z niedzielnym rozkładem dnia zamieściliśmy zdjęcie moje i proboszcza, j wmontowując je w okładkę książki kucharskiej. Parafianom widocznie bardzo się spodobało, bo zaczęły się pytania, czy książkę z przepisami księży można jeszcze kupić - śmieje się wikary. - Bodźcem do samodzielnych eksperymentów z gotowaniem jest katecheza, którą prowadzę w szkole gastronomicznej w Zabrodziu. Panuje tam niepowtarzalna atmosfera, nawet wykładowcy przedmiotów niezwiązanych z kucharstwem z zainteresowaniem podpatrują kulinarne umiejętności uczniów. Ja również!

     Składniki:
     1 l mleka 3,2 proc. 2 jajka 3 kopiaste łyżki cukru cukier waniliowy

     Sposób przygotowania:
     Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, oddzielnie ubijamy pianę z białek. Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy, aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta. Na gotujące się mleko kładziemy łyżką kluseczki z piany. Gdy się przewrócą, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze. Mleko zestawiamy z ognia i łączymy z koglem-moglem, lejąc go cienkim strumykiem i cały czas ubijając. Zupę rozlewamy na talerze, na których są kluseczki z białek. Smakuje na zimno i na ciepło.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

16 stycznia 2011


   

Różaniec Różaniec
abp Grzegorz Ryś
Jeśli szukasz głębokich rozważań tajemnic różańcowych, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy Ci osobiste, oparte na słowie Bożym rozważania abp. Grzegorza Rysia. Myśli duchownego skupiają się tutaj wokół poszczególnych tajemnic czterech części Różańca.... » zobacz więcej


Wasze komentarze:
 krystyna: 11.01.2015, 23:23
 ciekawe jak to smakuje?
(1)


Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej