Schab ze śliwkami
Karnawałowy czas sprzyja towarzyskim zabawom, zarówno balom, jak i domowym imprezom w gronie przyjaciół. - Warto podać wtedy coś mniej banalnego, na przykład gulasz a la Strogonow - mówi Hanna Murzyńska, szef kuchni w restauracji "Za miedzą" i własnej, domowej, gdzie przygotowuje nowe aranżacje babcinych przepisów. - Do tego proste i efektowne danie, które dobrze wygląda na wystawnej kolacji: schab ze śliwką, mój popisowy numer - dodaje. - Chudy i delikatny schab doskonale komponuje się z suszonymi śliwkami, które ułatwiają trawienie wieprzowiny i wzbogacają walory smakowe potrawy. Żeby mięso po upieczeniu nie było suche, należy włożyć do środka razem ze śliwką kawałek masła i roztarty czosnek, a przed pieczeniem obsmażyć schab na dużym ogniu z każdej strony, co pozwoli zatrzymać soki w środku. Na żadnym przyjęciu karnawałowym nie może też zabraknąć zimnych przekąsek, deski serów, sałatek. No i muszą być pączki! Tylko jak się z tym wszystkim uwinąć na czas, żeby podczas prywatki nie paść ze zmęczenia? - Trzeba mieć dużą i zgraną rodzinę - wyjaśnia bez zastanowienia Hanna Murzyńska. - Mam trzy córki, syna i męża. Rozdzielam obowiązki, a każdy decyduje, czy to zadanie mu odpowiada. Bo chociaż w pracy jestem wymagająca, w domu staram się trochę odpuścić - śmieje się gospodyni. - Córki pomagają mi kroić, smażyć, dekorować. Syn jest łącznikiem pomiędzy domem a sklepem, bo zwykle czegoś nagle zabraknie. A mąż odpowiada za cięższe prace, jak np. wyrabianie ciasta. W takim zespole przygotowanie przyjęcia to czysta przyjemność!
Marta Troszczyńska Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 30 stycznia 2011
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |