Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Schab ze śliwkami


Karnawałowy czas sprzyja towarzyskim zabawom, zarówno balom, jak i domowym imprezom w gronie przyjaciół.

- Warto podać wtedy coś mniej banalnego, na przykład gulasz a la Strogonow - mówi Hanna Murzyńska, szef kuchni w restauracji "Za miedzą" i własnej, domowej, gdzie przygotowuje nowe aranżacje babcinych przepisów. - Do tego proste i efektowne danie, które dobrze wygląda na wystawnej kolacji: schab ze śliwką, mój popisowy numer - dodaje. - Chudy i delikatny schab doskonale komponuje się z suszonymi śliwkami, które ułatwiają trawienie wieprzowiny i wzbogacają walory smakowe potrawy. Żeby mięso po upieczeniu nie było suche, należy włożyć do środka razem ze śliwką kawałek masła i roztarty czosnek, a przed pieczeniem obsmażyć schab na dużym ogniu z każdej strony, co pozwoli zatrzymać soki w środku. Na żadnym przyjęciu karnawałowym nie może też zabraknąć zimnych przekąsek, deski serów, sałatek. No i muszą być pączki! Tylko jak się z tym wszystkim uwinąć na czas, żeby podczas prywatki nie paść ze zmęczenia?

- Trzeba mieć dużą i zgraną rodzinę - wyjaśnia bez zastanowienia Hanna Murzyńska. - Mam trzy córki, syna i męża. Rozdzielam obowiązki, a każdy decyduje, czy to zadanie mu odpowiada. Bo chociaż w pracy jestem wymagająca, w domu staram się trochę odpuścić - śmieje się gospodyni. - Córki pomagają mi kroić, smażyć, dekorować. Syn jest łącznikiem pomiędzy domem a sklepem, bo zwykle czegoś nagle zabraknie. A mąż odpowiada za cięższe prace, jak np. wyrabianie ciasta. W takim zespole przygotowanie przyjęcia to czysta przyjemność!

Składniki:
schab bez kości suszone śliwki kalifornijskie sól pieprz czarny pieprz cayenne czosnek granulowany listek laurowy lub listki szałwii papryka słodka i ostra jarzynka lub gotowa mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego cebula olej

Sposób przygotowania:
Schab umyć i osuszyć. Długim nożem naciąć kieszeń w środku. Należy zrobić to z jednej i z drugiej strony mięsa tak, aby oba nacięcia się spotkały i utworzyły tunel. Włożyć do niego śliwki z kawałkiem masła i roztartym czosnkiem. Mięso natrzeć przyprawami, polać oliwą i obłożyć plastrami cebuli. Utożyć w brytfance i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Przykryte pokrywką wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 1,5-2 godz. Po wyjęciu z piekarnika mięso przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odczekać 15 min. - mięso wchtonie soki do środka. Gdy trochę przestygnie, pokroić w plastry. Podawać z kluskami śląskimi i sosem.

Sos:
Śliwki drobno pokroić i zalać wrzątkiem. Kiedy zrobi się gęsta papka, dodać te same przyprawy, którymi nacieraliśmy mięso i dodać dwa ząbki czosnku. Wymieszać i zostawić. Gdy schab się dopieka, sok, który z niego wyciekł, dolewać do sosu. Zagotować na małym ogniu. Pod koniec dodać czubatą łyżeczkę mąki, żeby zagęścić.

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej