Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Schab ze śliwkami


     Karnawałowy czas sprzyja towarzyskim zabawom, zarówno balom, jak i domowym imprezom w gronie przyjaciół.

     - Warto podać wtedy coś mniej banalnego, na przykład gulasz a la Strogonow - mówi Hanna Murzyńska, szef kuchni w restauracji "Za miedzą" i własnej, domowej, gdzie przygotowuje nowe aranżacje babcinych przepisów. - Do tego proste i efektowne danie, które dobrze wygląda na wystawnej kolacji: schab ze śliwką, mój popisowy numer - dodaje. - Chudy i delikatny schab doskonale komponuje się z suszonymi śliwkami, które ułatwiają trawienie wieprzowiny i wzbogacają walory smakowe potrawy. Żeby mięso po upieczeniu nie było suche, należy włożyć do środka razem ze śliwką kawałek masła i roztarty czosnek, a przed pieczeniem obsmażyć schab na dużym ogniu z każdej strony, co pozwoli zatrzymać soki w środku. Na żadnym przyjęciu karnawałowym nie może też zabraknąć zimnych przekąsek, deski serów, sałatek. No i muszą być pączki! Tylko jak się z tym wszystkim uwinąć na czas, żeby podczas prywatki nie paść ze zmęczenia?

     - Trzeba mieć dużą i zgraną rodzinę - wyjaśnia bez zastanowienia Hanna Murzyńska. - Mam trzy córki, syna i męża. Rozdzielam obowiązki, a każdy decyduje, czy to zadanie mu odpowiada. Bo chociaż w pracy jestem wymagająca, w domu staram się trochę odpuścić - śmieje się gospodyni. - Córki pomagają mi kroić, smażyć, dekorować. Syn jest łącznikiem pomiędzy domem a sklepem, bo zwykle czegoś nagle zabraknie. A mąż odpowiada za cięższe prace, jak np. wyrabianie ciasta. W takim zespole przygotowanie przyjęcia to czysta przyjemność!

     Składniki:
      schab bez kości suszone śliwki kalifornijskie sól pieprz czarny pieprz cayenne czosnek granulowany listek laurowy lub listki szałwii papryka słodka i ostra jarzynka lub gotowa mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego cebula olej

     Sposób przygotowania:
     Schab umyć i osuszyć. Długim nożem naciąć kieszeń w środku. Należy zrobić to z jednej i z drugiej strony mięsa tak, aby oba nacięcia się spotkały i utworzyły tunel. Włożyć do niego śliwki z kawałkiem masła i roztartym czosnkiem. Mięso natrzeć przyprawami, polać oliwą i obłożyć plastrami cebuli. Utożyć w brytfance i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Przykryte pokrywką wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 1,5-2 godz. Po wyjęciu z piekarnika mięso przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odczekać 15 min. - mięso wchtonie soki do środka. Gdy trochę przestygnie, pokroić w plastry. Podawać z kluskami śląskimi i sosem.

     Sos:
     Śliwki drobno pokroić i zalać wrzątkiem. Kiedy zrobi się gęsta papka, dodać te same przyprawy, którymi nacieraliśmy mięso i dodać dwa ząbki czosnku. Wymieszać i zostawić. Gdy schab się dopieka, sok, który z niego wyciekł, dolewać do sosu. Zagotować na małym ogniu. Pod koniec dodać czubatą łyżeczkę mąki, żeby zagęścić.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

30 stycznia 2011


   


Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka? Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka?
Anna Jedna
Niniejsza książka to pomoc dla tych, którzy chcą zachować wierność małżeńską, niezależnie od okoliczności i ludzkiej słabości. To także znakomity podręcznik Bożej mądrości i Bożej miłości dla tych, którzy przygotowują się do zawarcia sakramentalnego małżeństwa... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej