Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Sushi


Japońska moda

Sushi zrobiło w Polsce wielką karierę. Przemysław Branny, aktor i piosenkarz, znany solista z oratorium Tu Es Petrus, jest całkowicie zauroczony Japonią, gdzie kilkanaście lat temu spędził kilka miesięcy. - Moje przygody rozpoczęły się już w samolocie, w którym byłem jedynym Europejczykiem. W Polsce nikt jeszcze nie śnił o japońskich restauracjach, więc wywołałem wielką konsternację, kiedy otrzymawszy talerz sushi, odrzuciłem wszystkie najbardziej wartościowe składniki i zjadłem sam ryż - opowiada artysta. Przez dwa miesiące pracował w tokijskich restauracjach. - To, co przede wszystkim zwróciło moją uwagę, to różnorodność i świeżość. Japończycy jedzą tylko to, co zostało przygotowane "w tej chwili". Doskonale rozpoznają dania przygotowane nawet kilka minut wcześniej. Byłem pod wrażeniem japońskich kucharzy, którzy na oczach klientów przygotowują prawdziwe cuda. Gotowe dania krążą na taśmie - nietypowej, bo wodnej - tak, by każdy mógł je podziwiać. Ale jednocześnie każdy może zamówić świeże danie bezpośrednio.

- Nigdy nie odważyłem się zamówić sushi w Polsce, bo nie chciałbym się rozczarować. Trudno u nas także znaleźć świeżą rybę z Japonii. Znam tylko jedną restaurację, która oddaje ten charakterystyczny smak. Wiem jednak, że wiele osób potrafi zrobić sushi w domu i nie boi się dość skomplikowanego przepisu. A smak jest naprawdę niepowtarzalny i niezapomniany! - twierdzi Przemysław Branny.

SKŁADNIKI
40 dag ryżu do sushi 2 szklanki wody 2 łyżeczki soli opakowanie nori (prasowane arkusze morskich glonów) marynowany imbir wasabi - orientalny chrzan w proszku lub paście, bardzo ostry sos sojowy szczypiorek grzybki enoki ogórek surowy łosoś i surowy tuńczyk - najwyższej świeżości specjalna mata do rolowania sushi

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ryż wypłukać na sitku, po zagotowaniu nakryć i trzymać na najmniejszym ogniu 12 min. Zagrzać ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia. Wystudzony ryż umieścić w misce, wlać przygotowany zimny ocet i wymieszać. Ułożyć arkusz nori na macie do rolowania. Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu, szybko ułbżyć go w wałek wzdłuż brzegu nori. Rozpłaszczyć mokrymi palcami do połowy nori. Na ryżu układać ryby pocięte w paseczki - jeden gatunek naraz - dodając trochę posiekanych składników i rolować ciasno w wałek przy pomocy maty, dociskając w czasie rolowania; rolki sushi muszą być bardzo spoiste i zachować kształt. Kroić sushi na 2,5 cm krążki bardzo ostrym nożem. Ułożyć krążki na tacy i podawać z imbirem oraz sosem sojowym rozmieszanym z niewielką ilością wasabi.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 8 marca 2009



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Bernadetta Soubirousśw. Bernadetta Soubirous

Modlitwa św. Bernadetty SoubirousModlitwa św. Bernadetty Soubirous

Testament Bernadety SoubirouTestament Bernadety Soubirou

Ciało nie tknięte rozkładem śmierciCiało nie tknięte rozkładem śmierci

św. Benedykt Józef Labreśw. Benedykt Józef Labre

Bergen i StavangerBergen i Stavanger

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej