Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Guacamole


Guacamole Magdy Gessler

Dla mnie gotowanie to forma podawania miłości na talerzu. Nie lubię zbyt wielu dekoracji i dodatków, bo zaburzają smak i aromat potrawy - twierdzi Magda Gessler, restauratorka. Choć jest malarką, przeszkadza jej nadmierna ilość kolorów.

- Dania powinny być podane "lekko", nie powinno być widać, że ktoś zbyt dtugo "dłubał" przy nich palcami. Człowiek jest już w stanie z daleka odkryć, czy danie na talerzu "żyje czy nie żyje" i czy można je podać gościom.

Magda Gessler czerpie inspirację z kuchni rosyjskiej, ale nie są jej obce smaki kuchni włoskiej czy hiszpańskiej. - W mojej rodzinie proporcje i pasję gotowania dziedziczy się w genach. Jedna moja babcia była Włoszką, druga Rosjanką, ale polska kuchnia też ma wiele unikalnych smaków. Szczególnie fascynują mnie w niej kiszonki, marynaty, zakwasy, sposób przyrządzania dziczyzny, polska śmietana i ciasto drożdżowe, którego jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić tak, jak je robiła moja babcia - śmieje się. - Gotowanie to moje życie, gotuję zarówno zawodowo, jak i hobbystycznie. To mnie odpręża, uczy cierpliwości i wyzwala wyobraźnię. Wtedy można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Kiedy wracam do domu po ciężkim dniu pracy w swoich restauracjach, gdzie nieustannie szkolę nowych kucharzy i gotuję razem z nimi, rodzina już czeka na nasze ulubione danie.

Ostatnio jest to przysmak kuchni meksykańskiej - sos na bazie awokado, o wdzięcznej nazwie guacamole. Meksykanie go uwielbiają i dodają go do niemal każdej przystawki, w Polsce podaje się go najczęściej do placków tortilli.
SKŁADNIKI
3 dojrzałe avocado (musi być miękkie) 1 dojrzały pomidor 1 mała cebulka 3-4 łodyżki kolendry (1 łyżka po posiekaniu) 1 papryczka chili bird eye (może być inna ostra papryka, ewentualnie tabasco) 1 ząbek czosnku, zmielony lub posiekany 1 limonka sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić na 4 części. Usunąć nasionka tak, żeby został tylko miąższ. Pokroić go w 5 mm Kostkę. Cebulę, kolendrę i czosnek bardzo drobno posiekać. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i posiekać na drobne kawałeczki. Usunąć pestki z awokado. Łyżką wydobyć miąższ (jak z kiwi) i przełożyć do miseczki. Rozgnieść na miazgę widelcem, wycisnąć limonkę, wrzucić wszystkie posiekane produkty, wlać sok z ½ limonki i dodać chili, które można zastąpić sosem tabasco. Na koniec dodać sól i pieprz. Serwować zimne, prosto z lodówki razem z tacos, pieczywem lub plackami tortilli.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 1 marca 2009


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Homilia Jana Pawła II w uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi PannyHomilia Jana Pawła II w uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny

Ósmy grudniaÓsmy grudnia

Czego dotyczy dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP?Czego dotyczy dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP?

Niepokalne Poczęcie - pocieszająca tajemnicaNiepokalne Poczęcie - pocieszająca tajemnica

Dogmat o Niepokalanym PoczęciuDogmat o Niepokalanym Poczęciu

Najbardziej popularne

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej