Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Guacamole


     Guacamole Magdy Gessler

     Dla mnie gotowanie to forma podawania miłości na talerzu. Nie lubię zbyt wielu dekoracji i dodatków, bo zaburzają smak i aromat potrawy - twierdzi Magda Gessler, restauratorka. Choć jest malarką, przeszkadza jej nadmierna ilość kolorów.

     - Dania powinny być podane "lekko", nie powinno być widać, że ktoś zbyt dtugo "dłubał" przy nich palcami. Człowiek jest już w stanie z daleka odkryć, czy danie na talerzu "żyje czy nie żyje" i czy można je podać gościom.

     Magda Gessler czerpie inspirację z kuchni rosyjskiej, ale nie są jej obce smaki kuchni włoskiej czy hiszpańskiej. - W mojej rodzinie proporcje i pasję gotowania dziedziczy się w genach. Jedna moja babcia była Włoszką, druga Rosjanką, ale polska kuchnia też ma wiele unikalnych smaków. Szczególnie fascynują mnie w niej kiszonki, marynaty, zakwasy, sposób przyrządzania dziczyzny, polska śmietana i ciasto drożdżowe, którego jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić tak, jak je robiła moja babcia - śmieje się. - Gotowanie to moje życie, gotuję zarówno zawodowo, jak i hobbystycznie. To mnie odpręża, uczy cierpliwości i wyzwala wyobraźnię. Wtedy można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Kiedy wracam do domu po ciężkim dniu pracy w swoich restauracjach, gdzie nieustannie szkolę nowych kucharzy i gotuję razem z nimi, rodzina już czeka na nasze ulubione danie.

     Ostatnio jest to przysmak kuchni meksykańskiej - sos na bazie awokado, o wdzięcznej nazwie guacamole. Meksykanie go uwielbiają i dodają go do niemal każdej przystawki, w Polsce podaje się go najczęściej do placków tortilli.
     SKŁADNIKI
     3 dojrzałe avocado (musi być miękkie) 1 dojrzały pomidor 1 mała cebulka 3-4 łodyżki kolendry (1 łyżka po posiekaniu) 1 papryczka chili bird eye (może być inna ostra papryka, ewentualnie tabasco) 1 ząbek czosnku, zmielony lub posiekany 1 limonka sól i pieprz do smaku

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić na 4 części. Usunąć nasionka tak, żeby został tylko miąższ. Pokroić go w 5 mm Kostkę. Cebulę, kolendrę i czosnek bardzo drobno posiekać. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i posiekać na drobne kawałeczki. Usunąć pestki z awokado. Łyżką wydobyć miąższ (jak z kiwi) i przełożyć do miseczki. Rozgnieść na miazgę widelcem, wycisnąć limonkę, wrzucić wszystkie posiekane produkty, wlać sok z ½ limonki i dodać chili, które można zastąpić sosem tabasco. Na koniec dodać sól i pieprz. Serwować zimne, prosto z lodówki razem z tacos, pieczywem lub plackami tortilli.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

1 marca 2009


   


Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny
Św. Ludwik Maria Grignion de Montfort
Lektura traktatu jest cennym duchowym doświadczeniem. Im częściej po niego sięgamy, tym bardziej przemienia on nasze serca. Osnowę dzieła stanowi dewiza św. Ludwika Marii de Montfort: "Wszystko dla Jezusa przez Maryję"... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej