Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Guacamole


Guacamole Magdy Gessler

Dla mnie gotowanie to forma podawania miłości na talerzu. Nie lubię zbyt wielu dekoracji i dodatków, bo zaburzają smak i aromat potrawy - twierdzi Magda Gessler, restauratorka. Choć jest malarką, przeszkadza jej nadmierna ilość kolorów.

- Dania powinny być podane "lekko", nie powinno być widać, że ktoś zbyt dtugo "dłubał" przy nich palcami. Człowiek jest już w stanie z daleka odkryć, czy danie na talerzu "żyje czy nie żyje" i czy można je podać gościom.

Magda Gessler czerpie inspirację z kuchni rosyjskiej, ale nie są jej obce smaki kuchni włoskiej czy hiszpańskiej. - W mojej rodzinie proporcje i pasję gotowania dziedziczy się w genach. Jedna moja babcia była Włoszką, druga Rosjanką, ale polska kuchnia też ma wiele unikalnych smaków. Szczególnie fascynują mnie w niej kiszonki, marynaty, zakwasy, sposób przyrządzania dziczyzny, polska śmietana i ciasto drożdżowe, którego jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić tak, jak je robiła moja babcia - śmieje się. - Gotowanie to moje życie, gotuję zarówno zawodowo, jak i hobbystycznie. To mnie odpręża, uczy cierpliwości i wyzwala wyobraźnię. Wtedy można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Kiedy wracam do domu po ciężkim dniu pracy w swoich restauracjach, gdzie nieustannie szkolę nowych kucharzy i gotuję razem z nimi, rodzina już czeka na nasze ulubione danie.

Ostatnio jest to przysmak kuchni meksykańskiej - sos na bazie awokado, o wdzięcznej nazwie guacamole. Meksykanie go uwielbiają i dodają go do niemal każdej przystawki, w Polsce podaje się go najczęściej do placków tortilli.
SKŁADNIKI
3 dojrzałe avocado (musi być miękkie) 1 dojrzały pomidor 1 mała cebulka 3-4 łodyżki kolendry (1 łyżka po posiekaniu) 1 papryczka chili bird eye (może być inna ostra papryka, ewentualnie tabasco) 1 ząbek czosnku, zmielony lub posiekany 1 limonka sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić na 4 części. Usunąć nasionka tak, żeby został tylko miąższ. Pokroić go w 5 mm Kostkę. Cebulę, kolendrę i czosnek bardzo drobno posiekać. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i posiekać na drobne kawałeczki. Usunąć pestki z awokado. Łyżką wydobyć miąższ (jak z kiwi) i przełożyć do miseczki. Rozgnieść na miazgę widelcem, wycisnąć limonkę, wrzucić wszystkie posiekane produkty, wlać sok z ½ limonki i dodać chili, które można zastąpić sosem tabasco. Na koniec dodać sól i pieprz. Serwować zimne, prosto z lodówki razem z tacos, pieczywem lub plackami tortilli.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 1 marca 2009



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Bernadetta Soubirousśw. Bernadetta Soubirous

Modlitwa św. Bernadetty SoubirousModlitwa św. Bernadetty Soubirous

Testament Bernadety SoubirouTestament Bernadety Soubirou

Ciało nie tknięte rozkładem śmierciCiało nie tknięte rozkładem śmierci

św. Benedykt Józef Labreśw. Benedykt Józef Labre

Bergen i StavangerBergen i Stavanger

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej