Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Babka cytrynowa


Kto ma święta, ten ma. W posłudze gospodyni na pleba-nii niedziela czy święto kościelne oznacza jeszcze bardziej wytężoną pracę.

- Na Boże Narodzenie czy Wielkanoc wystarczy, że naszy-kuję wcześniej i zostawię w lodówce. Bo w pierwszy dzień świąt jest zwykle przyjęcie u biskupa, a drugi dzień księża spędzają z rodzinami. Ale w odpusty, jubileusze czy inne dni, kiedy zjeżdżają do nas goście, roboty jest na kilka dni - wzdycha Krystyna Zgódka, gospodyni przy katedrze św. Floriana na Pradze.

Zdarza się, że po pobycie u rodziny księża wracają na plebanię z połówką świniaka. Na szczęście dzielenie, czyszczenie i porcjowanie mięsa również leży w zakresie umiejętności gospodyni na plebanii.

Pani Krystyna gospodynią jest od lat. Kulinaria zawsze były jej bliskie i dobrze gotuje. Wiele razy znajome gospodynie przychodziły, żeby pomóc coś przyszykować na większe imprezy, bo "zarządzanie zasobami ludzkimi" to jej dodatkowy fach. - Wszystko przez to, że przez ponad 30 lat urządzałam wesela. Miałam pod sobą grupę kelnerów i kelnerek. Robiliśmy dekoracje stołu i potraw. Stąd też wzięło się wiele pomysłów na ulepszanie dań.

- Zdradzę czytelnikom "Idziemy", że jak się sernik piecze, to na ciasto można posypać kakao przez sitko i dopiero potem wlać ser. A jak się upiecze, jest taki piękny, brązowy paseczek. Dopóki nie poznano mojego sekretu, wszyscy myśleli, że to czekolada, tylko jak ją tam upiec w środku? - śmieje się gospodyni. - Oj, różne mam przepisy. Ale po tylu latach to wszystko już chyba umiem zrobić i nawet przepisy już mi nie są potrzebne.

Pani Krystyna sama układa jadłospis. Trudność polega tylko na tym, że każdy z księży lubi co innego. Jest jednak wyjście z tej sytuacji. - Postawić na stole wszystko! Wtedy pasuje każdemu - żartuje.

Składniki:
4 jajka 225 g miękkiego masła 300 g cukru 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z cytryny 330 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250 ml mleka

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijać do niej po jednym jajku, caty czas ucierając. Dodać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki wsypywać do masy na przemian z mlekiem, caty czas ucierając na niewielkich obrotach miksera, aby składniki połączyły się w aksamitne ciasto. Na końcu dodać skórkę cytrynową. Przelać ciasto do formy i piec 50-60 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z formy po ostygnięciu i polać polewą czekoladową albo lukrem. Udekorować migdałami lub wiórkami ze skórki cytryny.

Marta Kawalec


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 18 września 2011


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej