Curry warzywne
Nie wystarczy rzadziej korzystać z solniczki, żeby ograniczyć spożycie soli. Sól jest ukryta w wielu gotowych produktach, nie tylko chipsach czy fast foodach, ale także w wędlinach, serach, konserwach i nawet w chlebie. "Uważaj na ukrytą sól" - to hasto tegorocznego Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli, który trwał od 29 lutego do 6 marca. Podczas konferencji, która odbyła się z tej okazji w warszawskim Instytucie Żywności i Żywienia, eksperci przekonywali, że nadmiar soli (chlorku sodu, NaCl) może być przyczyną wielu poważnych chorób: udaru mózgu, zawału serca, nadciśnienia tętniczego, raka żołądka, kamicy nerkowej, osteoporozy, chorób degene-racyjnych układu nerwowego oraz demencji. Może także prowadzić do otyłości. Dzienna norma spożycia soli to maksymalnie 5 g dziennie dla osoby dorosłej (co odpowiada jednej łyżeczce) oraz 1,9-3,75 g dla dzieci i młodzieży. Według badań przeciętny Polak zjada jej jednak ponad dwa razy więcej. Aby mieć świadomość, jak wiele soli jest w gotowych produktach, warto czytać etykiety na opakowaniach. Co prawda niektórzy producenci nie podają ilości soli, lecz sodu - liczbę trzeba wówczas przemnożyć przez 2,5 (Ig sodu to 2,5 g soli). Od 13 grudnia 2016 r. we wszystkich krajach Unii Europejskiej zacznie obowiązywać prawo nakazujące zamieszczanie na opakowaniach informacji o procentowej zawartości soli w produktach. Dietetycy zwracają uwagę, że sól morska, kamienna czy himalajska szkodzą tak samo jak zwykła sól kuchenna (jedyna zdrowsza alternatywa to sól sodowo-potasowa, która ma obniżoną zawartość sodu) i radzą, by całkowicie wyeliminować sól dodawaną do potraw. Choć na początku jedzenie może się wydawać się mdłe, już po 3-4 tygodniach kubki smakowe dostosują się do nowej sytuacji i zaczną wyraźniej odczuwać naturalny smak poszczególnych produktów. Jest też mnóstwo innych Ś przypraw i ziół, którymi można zastąpić sól: pieprz, papryka, imbir, kardamon, kurkuma, bazylia, oregano, kolendra, es-tragon, majeranek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, koperek, mięta. Smaku doda także sok z cytryny, ocet winny, ryżowy lub balsamiczny oraz cebula i czosnek.
Hanna Dębska Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 28 lutego 2016
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |