Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zapiekanka serowo tuńczykowa


Zapiekanka to idealna potrawa dla zapracowanych i gospodarnych: można do niej dodać wszystkie produkty, które zostały w lodówce z poprzednich dni. - W moim rodzinnym domu na tego rodzaju zapiekanki mówiło się „przegląd tygodnia". To mało apetyczna nazwa, ale idealnie oddaje skład tej potrawy - śmieje się Marta Gocławska, młoda mężatka, która często korzysta z zalet zapiekanek, zwłaszcza gdy wraca późno z pracy i nie ma czasu gotować bardziej pracochłonnego obiadu. Ostatnio taka sytuacja zdarzyła jej się w Środę Popielcową. - Stwierdziłam, że skoro mamy zjeść tylko jeden posiłek do syta, to musimy się nim porządnie najeść, ale jednocześnie nie może on być zbyt ciężki. Niestety, nie zastanowiłam się wcześniej, co ugotuję, bo przez cały dzień byłam zabiegana. Ostateczny pomysł powstał pod wpływem serii przypadków - opowiada.

W lodówce znalazła kilka produktów, które akurat trzeba było zużyć. Ponieważ poprzedniego dnia robiła pizzę, zostało jej dużo sera żółtego i niebieskiego pleśniowego. Kilka dni wcześniej kupiła też pęczek koperku, żeby pokroić go i zamrozić, ale nie znalazła na to czasu. Miała także słoiczek domowego przecieru pomidorowego, który dała jej babcia, oraz puszkę tuńczyka. - Z pozoru wszystkie te składniki nie pasowały do siebie, ale postanowiłam je połączyć. Najbardziej lubię zapiekanki z ziemniaków, ale akurat nie było ich w domu, więc ugotowałam jeszcze pełnoziarnisty makaron - relacjonuje. - Trochę się bałam, jaki będzie efekt... Ale nawet gdyby zapiekanka okazała się niedobra, to i tak musielibyśmy ją zjeść, bo przecież nic innego nie było.

Kiedy wyjęła gotowe danie z piekarnika, spotkało ją mile zaskoczenie: zapiekanka pięknie pachniała, a na wierzchu powstała apetyczna serowa skorupka, podobna do bezy. Okazało się, że smakuje bardzo dobrze. - Mój mąż stwierdził, że to wspaniale połączenie smaków i że nigdy w życiu nie jadł tak oryginalnej zapiekanki! - mówi z dumą Marta. - Nie spodziewałam się, że z postnego obiadu, wymyślonego przez przypadek, wyjdzie taka pyszna potrawa.

Składniki:
200 g makaronu pełnoziarnistego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 250 g przecieru pomidorowego z kartonu lub przetartych pomidorów z puszki 1 cebula pęczek koperku 150 g sera żółtego 100 g niebieskiego sera pleśniowego sól pieprz olej. Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem pół tyżki oleju. Tuńczyka wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać posiekaną cebulę i koperek, doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanki włożyć makaron z masą tuńczykową, po na wierzchu posypać pokrojonym w kostkę serem obu rodzajów. Zapiekać w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut.

Hanna Dębska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 28 lutego 2016



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Ita Irlandzkaśw. Ita Irlandzka

Modlitwa do św. Ity IrlandzkiejModlitwa do św. Ity Irlandzkiej

św. Paweł Pustelnik z Tebśw. Paweł Pustelnik z Teb

Modlitwa do św. Pawła Pustelnika z TebModlitwa do św. Pawła Pustelnika z Teb

Modlitwa do św. Arnolda JanssenaModlitwa do św. Arnolda Janssena

Modlitwa do bł. Alojzego VariaryModlitwa do bł. Alojzego Variary

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2024Godzina Łaski 2024

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2025 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej