Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Frytki z warzyw


     KUCHENNE ZABAWY

     Dla rodziców małych dzieci jest oczywiste, że kuchnia służy nie tylko do gotowania i jedzenia, ale także do zabawy i nauki. Wystarczy dać niemowlęciu kilka garnków, drewnianą łyżkę i trzepaczkę, a zaciekawią go bardziej niż maskotki czy grzechotki. Półtoraroczne dziecko może już bawić się w przesypywanie łyżką sypkich produktów albo pomagać mamie wrzucać do miski składniki sałatki.

    - W naszym domu w kuchni stoi mała, drewniana kucnia-zabawka, którą dzieci bardzo lubią. Jest tam drewniane jedzenie, można imitować przygotowywanie potraw - mówi Basia Górska, mama trójki dzieci, autorka błoga "Mamo, ZRÓB TO SAMo" (bohaterka reportażu publikowanego w "Idziemy" dwa lata temu). Jedną z kuchennych zabaw, które wymyśliła, było gotowanie "zupy dźwiękowej", składającej się z wody, kolorowych kulek, małych dzwoneczków i gwiazdek anyżu. Córeczka wrzucała składniki "zupy" do miski, mieszała je łyżką i słuchała, jakie odgłosy wydają.

    Innym razem Basia Górska wpadła na pomysł, by zrobić dla dzieci ryżowe zwierzątka: świnkę i baranka. Aby zabarwić na różowo ugotowany "na kleisto" ryż, dodała do niego odrobinę koncentratu barszczu, z żółtego sera wycięła nos i uszy, a z natki pietruszki oczy. - Da się zrobić te zwierzaki na tyle szybko, że ryż będzie jeszcze ciepły - zapewnia. Często układa też na kanapkach uśmiechnięte buzie z warzyw: oczy z plasterków ogórka i usta z papryki.

     Stara się także włączać dzieci w prace kuchenne: obieranie i krojenie warzyw powierzała im już od czwartego roku życia. - Oczywiście robią to pod moim czujnym nadzorem. Używamy specjalnej obieraczki do warzyw, bezpiecznej dla dzieci, oraz noża, który nie ma ostrego końca - zaznacza. - Niedawno czteroletnia córka sama pokroiła w kostkę wszystkie warzywa do zupy. Potrafi też obierać jajka. Dzięki takim zadaniom dzieci rozwijają zdolności manualne, co pomaga później w nauce pisania.

     Przy trójce maluchów często brakuje czasu na gotowanie. Dlatego ich mama stara się wymyślać proste potrawy. Najczęściej gotuje zupy-kremy, bo można do nich dodać dużo warzyw i zapewnić domownikom odpowiednią dawkę witamin. - Inny szybki obiad, który u nas się sprawdza, to frytki z warzyw - dobre dla każdego, zwłaszcza po świątecznym mięsie - i pieczony łosoś. Dwadzieścia minut w piecu i gotowe - poleca.

Składniki: ziemniaki marchewka korzeń pietruszki [w sklepach ze zdrową żywnością bywa też pyszny, pachnący pasternak - przyp. red.] buraki (według uznania) sól czosnek granulowany zioła prowansalskie słodka papryka oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: Warzywa obrać i pokroić w słupki, polać oliwą. Jeśli trzeba, odłożyć porcję dla niemowlęcia, resztę warzyw posypać przyprawami. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie warzywa pokryły się oliwą i przyprawami. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. Można podawać z pieczoną rybą lub mięsem oraz domowym sosem jogurtowym.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika

13 stycznia 2019


   

Różaniec Różaniec
abp Grzegorz Ryś
Jeśli szukasz głębokich rozważań tajemnic różańcowych, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy Ci osobiste, oparte na słowie Bożym rozważania abp. Grzegorza Rysia. Myśli duchownego skupiają się tutaj wokół poszczególnych tajemnic czterech części Różańca.... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej