Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Souvlaki


Spacer po Atenach

Podobno souvlaki jadali już starożytni Grecy. Wspominane są w pismach Arystofanesa i Homera. W czasie wykopalisk na wyspie Santorini odkryto specjalne terakotowe zestawy do grillowania, pochodzące sprzed niemal 4 tys. lat. Źródła wspominają również o obwoźnych sprzedawcach handlujących tym daniem za czasów Bizancjum. To jeden z najstarszych street-foodów.

Dziś w Atenach souvlaki można kupić na każdym kroku. Najczęściej przygotowuje się je z wieprzowiny lub kurczaka, ale też z wołowiny czy baraniny. Podawane są na różne sposoby. Można dostać szaszłyk albo mięso już zdjęte z patyczka i podane na talerzu w towarzystwie pomidorów, cebuli, sosu tzatziki, pity i frytek lub - w wersji bardziej przenośnej - zawinięte z wymienionymi dodatkami w chlebek pita. W street-foodowych knajpkach zaskoczyły nas za to serwowane z jogurtowym sosem ogromne ziemniaki pieczone, smakiem przypominające swojskie kartofelki z ogniska.

Na ateńskich ulicach łatwo też spotkać sprzedawców pieczonych kasztanów i kukurydzy. Niektórzy mają na swoich stoiskach dziwne naczynia przypominające wielki metalowy dzbanek albo samowar. Sprzedają z nich salep. Ten tradycyjny napój, konsystencją przypominający kisiel, wytwarza się ze sproszkowanych bulw dzikich orchidei. Jest bardzo popularny również w Turcji, gdzie przyrządza się go z gorącym mlekiem i odrobiną cynamonu. Podobno w XIX w. znany był też w Polsce. Ma działanie rozgrzewające, a nawet pomaga w leczeniu kaszlu i zapalenia oskrzeli. Ale pomimo nieprzyjemnego lutowego chłodu - chociaż to Grecja! - nie sprawdziłam skuteczności tego specyfiku. Dziwny słodkawy smak jakoś nie przypadł mi do gustu.

Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej karkówka lub łopatka) 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki czerwonego wina 3 łyżki świeżego soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka mięty 1 łyżka oregano (może być świeże lub suszone) 4 ząbki czosnku 1 liść laurowy sól pieprz

Sposób przygotowania: Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm. Je; śli używamy karkówki, usunąć nadmiar tłuszczu. Nadziać na drewniane patyczki, uprzednio wymoczone w wodzie. Z oliwy, wina, soku i skórki z cytryny, drobno posiekanej mięty, oregano i czosnku oraz pokruszonego liścia laurowego przygotować marynatę. Zalać nią mięso ułożone w głębokim naczyniu, przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Następnie posypać solą i pieprzem. Smażyć na patelni grillowej posmarowanej odrobiną marynaty często obracając. Podawać skropione skokiem z cytryny.


Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 3 marca 2019


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej