Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Empanadas


     Buon pranzo

     Kilka dni po swoim wyborze, w niedzielę 17 marca 2013 r., papież Franciszek po raz pierwszy pożegnał wiernych po modlitwie Anioł Pański słowami: Buon pranzo! ("Dobrego obiadu!"). To proste pozdrowienie, które słyszymy teraz co tydzień, wiele mówi o następcy św. Piotra. Kuchnia była mu bliska od dziecka. Jako kilkuletni szkrab chciał zostać... rzeźnikiem. Szybko nauczył się gotować. Ucząc się w technikum, zajmował się chemią żywności. Do dziś lubi wykorzystywać kulinarne metafory. Przypomnijmy choćby słynne "papryczki w occie" na określenie skwaszonych twarzy chrześcijan.

     Te i inne smaczki serwuje nam Wydawnictwo Jedność w postaci niecodziennej książki kucharskiej "Przy stole z papieżem Franciszkiem. Jego historie, jego potrawy, jego goście". Znajdziemy w niej ponad trzydzieści przepisów, np. na orzechowe ciasto z Piemontu, gdzie sięgają korzenie rodu Bergogliów, na argentyńskie empanadas i asado (mięso z rusztu), które papież zawsze przygotowywał po mistrzowsku, na tort z nadzieniem o smaku yerba mate, podany na osiemdziesiąte urodziny Franciszka, a nawet na pierogi z kapustą i grzybami, które znalazły się w menu obiadu z wolontariuszami podczas SDM w Krakowie.

     To opowieść o domowych smakach, intymnych spotkaniach i wielkich obiadach. Ale przede wszystkim to książka o relacjach, które pielęgnuje się przy stole, o szacunku do ziemi i potrzebie solidarności. Bo - jak mawia Franciszek - "z jedzeniem nie ma żartów".

Składniki:
Na ciasto: 200 g mąki 80 g masła 100 ml wody 1 łyżeczka oliwy szczypta soli.

Na farsz: 150-200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 łyżki rodzynek 1 łyżka kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz oliwa do smażenia 2 jajka czarne oliwki Sposób przygotowania: Z mąki, masła, wody i odrobiny oliwy zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. W tym czasie ugotować jajka i przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulkę zeszklić na 4 łyżkach oliwy. Dodać mięso mielone i smażyć dalej. Rodzynki zalać na kilka minut odrobiną wody. Następnie dodać do mięsa (razem z wodą). Farsz doprawić kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez kilka minut, po czym odstawić do wystygnięcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać krążki o średnicy ok. 12 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu, 1/8 jajka i czarną oliwkę. Skleić jak pierogi. Ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Podawać na ciepło.

Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika

17 marca 2019


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej