Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Empanadas


Buon pranzo

Kilka dni po swoim wyborze, w niedzielę 17 marca 2013 r., papież Franciszek po raz pierwszy pożegnał wiernych po modlitwie Anioł Pański słowami: Buon pranzo! ("Dobrego obiadu!"). To proste pozdrowienie, które słyszymy teraz co tydzień, wiele mówi o następcy św. Piotra. Kuchnia była mu bliska od dziecka. Jako kilkuletni szkrab chciał zostać... rzeźnikiem. Szybko nauczył się gotować. Ucząc się w technikum, zajmował się chemią żywności. Do dziś lubi wykorzystywać kulinarne metafory. Przypomnijmy choćby słynne "papryczki w occie" na określenie skwaszonych twarzy chrześcijan.

Te i inne smaczki serwuje nam Wydawnictwo Jedność w postaci niecodziennej książki kucharskiej "Przy stole z papieżem Franciszkiem. Jego historie, jego potrawy, jego goście". Znajdziemy w niej ponad trzydzieści przepisów, np. na orzechowe ciasto z Piemontu, gdzie sięgają korzenie rodu Bergogliów, na argentyńskie empanadas i asado (mięso z rusztu), które papież zawsze przygotowywał po mistrzowsku, na tort z nadzieniem o smaku yerba mate, podany na osiemdziesiąte urodziny Franciszka, a nawet na pierogi z kapustą i grzybami, które znalazły się w menu obiadu z wolontariuszami podczas SDM w Krakowie.

To opowieść o domowych smakach, intymnych spotkaniach i wielkich obiadach. Ale przede wszystkim to książka o relacjach, które pielęgnuje się przy stole, o szacunku do ziemi i potrzebie solidarności. Bo - jak mawia Franciszek - "z jedzeniem nie ma żartów".

Składniki:
Na ciasto: 200 g mąki 80 g masła 100 ml wody 1 łyżeczka oliwy szczypta soli.

Na farsz: 150-200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 łyżki rodzynek 1 łyżka kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz oliwa do smażenia 2 jajka czarne oliwki Sposób przygotowania: Z mąki, masła, wody i odrobiny oliwy zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. W tym czasie ugotować jajka i przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulkę zeszklić na 4 łyżkach oliwy. Dodać mięso mielone i smażyć dalej. Rodzynki zalać na kilka minut odrobiną wody. Następnie dodać do mięsa (razem z wodą). Farsz doprawić kminkiem, papryką, solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez kilka minut, po czym odstawić do wystygnięcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać krążki o średnicy ok. 12 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu, 1/8 jajka i czarną oliwkę. Skleić jak pierogi. Ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Podawać na ciepło.

Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 17 marca 2019


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Dlaczego wyznaję wiarę chrześcijańską. Dlaczego wierzę?Dlaczego wyznaję wiarę chrześcijańską. Dlaczego wierzę?

Kaplica Św. Heleny - miejsce znalezienia Świętego KrzyżaKaplica Św. Heleny - miejsce znalezienia Świętego Krzyża

Rodzeństwo, czyli... jak pies z kotem<Rodzeństwo, czyli... jak pies z kotem<

Zdrada małżeńska jest ostrym zranieniem miłości i ciężką przewiną wobec dzieckaZdrada małżeńska jest ostrym zranieniem miłości i ciężką przewiną wobec dziecka

Spotkanie nad Morskim OkiemSpotkanie nad Morskim Okiem

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej