Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Germuszka


Ścierka i germuszka

- To chleb gotowany na wodzie z kminkiem, solą, roztrzepanym jajkiem i śmietaną. Jeśli ktoś lubi, można dać też czosnek - opowiada Krystyna Hen- zel z Przewozu niedaleko Kędzierzyna-Koźla. W ten sposób powstaje germuszka - zupa znana w kuchni śląskiej również pod nazwą biermuszka albo warmuszka.

Nie wolno mylić jej z wodzionką, która powstaje błyskawicznie - przez sparzenie kawałków pieczywa wodą lub bulionem. Germuszkę gotuje się dłuższą chwilę, do momentu, aż biaiy chleb, stanowiący jej podstawę, zmieni się w gęstą masę. Zupa ta często podawana byia dzieciom, kobietom w połogu, osobom starszym i chorym. Jest lekkostrawna i ma bardzo łagodny smak.

Przepis w rodzinie przekazywany byi z pokolenia na pokolenie. - Najpierw gotowała oma, później mama - opowiada pani Krystyna. Państwo Henzlowie prowadzą gospodarstwo agroturystyczne i hodowlę koni. Stare rodzinne receptury są dodatkową atrakcją dla turystów. - Miałam grupę rowerzystów, którzy już na początku zaznaczyli, że nie chcą żadnej rolady czy kapusty, bo to mogą zjeść w innych miejscach - wspomina gospodyni.

Oprócz germuszki pani Krystyna słynie też z innej regionalnej potrawy: ścierki. - Na targach w Poznaniu byia kupa śmiechu, że ścierka do mebli, do podłogi... - wspomina laureatka konkursów kulinarnych. Nazwa bierze się od ścierania ręcwiie jajka z mąką, aż powstanie drobny grysik, który się suszy, a później gotuje na mleku lub wodzie. Przygotowanie ścierki wymaga cierpliwości i doświadczenia.

- Nie ma, że bierzemy dwa jajka i już. Jajko bywa mniejsze aibo większe, trzeba mieć wyczucie w palcach, żeby nie zrobić kluchy - mówi pani Krystyna. Ugotowana ścierka ma konsystencję budyniu. Może być podawana jako część drugiego dania, na przykład z gulaszem, lub na słodko, jako deser.

- Serwujemy z czym dusza zapragnie. Można z cynamonem, brązowym cukrem, czekoladą, dżemem, miodem - wymienia pełna werwy babcia pięciorga wnucząt. Uczy starych przepisów młode pokolenie. Po rocznej przerwie planuje też kolejne starty w konkursach kulinarnych. I zapowiada, że zaprezentuje zupełnie nowe potrawy.
Składniki:
6 średnich kromek białego chleba 2l wody, 2 jajka 2 łyżki masła lub kilka łyżek śmietany 1 łyżeczka kminku (w ziarnach lub mielonego) sól

Sposób przygotowania: Wodę zagotować z kminkiem i solą. Dodać pokrojony w kostkę chleb. Gotować, aż kawałki chleba się rozpadną i powstanie gęsta papka. Zmniejszyć ogień. Do gorącej zupy dodać rozmącone jajka - lub same żółtka, cały czas mieszając. Zagotować jeszcze raz. Na koniec zdjąć garnek z ognia, dodać masło (lub śmietanę) i jeszcze doprawić solą. Podawać na gorąco.


Sylwia Uryga

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 24 marca 2019


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Cel życiaCel życia

Dlaczego człowiek nie docenia roślinności?Dlaczego człowiek nie docenia roślinności?

Przez Tobą rok pracy nad charakteremPrzed Tobą rok pracy nad charakterem

Mieć czas dla Pana BogaMieć czas dla Pana Boga

Męczeńskie seminariumMęczeńskie seminarium

Najbardziej popularne

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2022 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej