Rozważania Miło¶ć Modlitwy Czytelnia ¬ródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

P±czki


     P±czków czas

     Ponad połowa Polaków zjadła podczas tłustego czwartku od czterech do siedmiu p±czków, ¶rednio wypadło za¶ około 2,5 p±czka na osobę. - Karnawał to nasze największe ¶więto, nawet je¶li kto¶ zazwyczaj dba o linię, w tym czasie i tak się skusi - mówi Zofia Strzałkowska z cukierni, na Tamce, o ponad 60-letniej tradycji. W tłusty czwartek sprzedaje się tu nawet do 5000 p±czków!

     - Żeby się przygotować, rozgrzewamy patelnie już o 5.00 rano! Prawdziwy p±czu¶ jest smażony na tradycyjnym smalcu bez żadnych polepszaczy. Ludzie teraz uciekaj± od tłuszczów zwierzęcych, ale kto szuka prawdziwego smaku, to tylko smalec! -podkre¶la pani Zofia Strzałkowska. - Do ciasta koniecznie trzeba dodać masło i lepiej nie zastępować go margaryn±. A w ¶rodku różana marmoladka, u nas od lat jest znakiem firmowym. -Z samej róży jest za słodkie, więc dodajemy maliny, ¶liwki i truskawki - dodaje. P±czki robione s± ręcznie, ale smaż± się w wielkich kotłach elektrycznych, nawet po 60 sztuk na raz.

     - Jest z tym mnóstwo pracy, zapach nosimy na sobie cały czas, ale nie przeszkadza to zjedzeniu jednego p±czka przy herbacie podczas południowej przerwy - u¶miecha się Zofia Strzałkowska. - Główn± rolę w firmie gra mój m±ż Stanisław, który w zawodzie cukiernika spędził już ponad 50 lat. Jako 14-letni chłopak "poszedł się uczyć zawodu" i od tamtej pory się tym pasjonuje - opowiada żona. - Kultywujemy wieloletni± tradycję "p±czków na Tamce", przedwojenne receptury przejęli¶my od poprzednich wła¶cicieli i od 30 lat codziennie niezmiennie je smażymy. Moda się zmienia, gusta się zmieniaj±, ale smak musi pozostać ten sam, żeby - tak jak do wspomnień z dzieciństwa - zawsze można było do p±czka wrócić. Na koniec karnawału warto jednak spróbować własnych sil i samodzielnie, choć raz w życiu, usmażyć p±czki.
     SKŁADNIKI:
     szklanka mleka 2/3 szklanki cukru 2-3 szklanki m±ki 50 g masła 3 żółtka opakowanie cukru waniliowego 1,5 opakowania drożdży instant lub 35 g ¶wieżych 4 paczki smalcu do smażenia konfitura lub dżem cukier puder lub lukier

     SPOSÓB PRZYRZˇDZENIA
     W większym naczyniu szykujemy rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i około pół szklanki m±ki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy rozczyn zacznie rosn±ć, dodajemy żółtka z jajek, resztę cukru i około szklanki m±ki. Wyrabiamy, dodajemy stopione masło i tyle m±ki, by ciasto nie lepiło się do r±k, ale było do¶ć miękkie. Odstawiamy do wyro¶nięcia, gdy podwoi sw± objęto¶ć, lepimy kulki, nadziewaj±c je konfitur± lub dżemem. P±czki smaży się na gor±cym smalcu na jasnozłoty kolor. Gotowe ods±czamy na papierze i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

22 lutego 2009


   

Wasze komentarze:
 halina : 08.01.2015, 17:35
 sprubuję tego przepisu
(1)


Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatno¶ci | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej