Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Paprykarz z kurczaka

Paprykowe Węgry

Miłośnicy kuchni węgierskiej, a szczególnie papryki, powinni wybrać się tego lata do Łazienek Królewskich. Prezentowana jest tam wystawa "Bratanków dzieje wspólne. Unikaty ze zbiorów budapesztańskich". Wystawie towarzyszą różne wydarzenia, a wśród nich wykłady zatytułowane "Wokół papryki. Dwugłos przyrodniczo-kulturowy". Podczas pierwszego wykładu dr Magdalena Roguska-Nemeth z Katedry Hungarystyki UW opowiadała o papryce w literaturze, kulturze i historii Węgier.

- Do Europy sprowadził paprykę Krzysztof Kolumb. Jedna z hipotez mówi, że na Węgry trafiła za pośrednictwem Turków, którzy w XVI w. panowali na tych ziemiach. Dlatego paprykę nazywano "tureckim pieprzem" - mówiła dr Roguska-Nemeth. - Co ciekawe, początkowo papryki nie uprawiano w celach konsumpcji, lecz jako roślinę ozdobną, ponieważ miała piękne kwiaty. Dopiero chłopi zaczęli zjadać jej owoce, ale z początku wcale im nie smakowały.

Najbardziej cenioną przyprawą na Węgrzech był wówczas pieprz, lecz w wyniku wojen napoleońskich przestano go sprowadzać na Węgry. Zastąpiono go więc papryką, ponieważ miała najbardziej zbliżony do pieprzu ostry smak. Pierwszy przepis z użyciem papryki zamieścił w swojej książce kucharskiej Istvan Nanasi w 1771 r. - był to opis przygotowania papryki w zalewie octowej. Wiadomo, że podczas epidemii cholery w 1831 r. papryka byta stosowana jako środek leczniczy - robiono z niej nalewki, które podawano chorym. - Znano wówczas tylko ostrą paprykę. Słodka pojawiła się dopiero w 1859 r" gdy wynaleziono maszynę, która usuwała białe części i pestki ze środka - tłumaczyła hungarystka.

Literatura węgierska pełna jest opisów potraw przyprawionych papryką. Szczególnie lubił o niej pisać Gyula Krudy, autor tzw. "nowel żołądkowych". - W jego dziele zatytułowanym "Książka kucharska wspomnień: smaczne pisma i dawne przepisy" słowo papryka pojawia się aż 78 razy, i to nie tylko w kontekście potraw. Znajdziemy tam też ciekawe związki frazeologiczne, np. "kelner o paprykowym spojrzeniu" czy "mężczyzna o twarzy w kolorze różanej papryki" - wyliczała Magdalena Roguska-Nemeth.

Drugi z wykładów, "Szczypta papryki, czyli papryka okiem ogrodnika", odbędzie się 16 lipca o godz. 17 w Nowej Palmiarni na terenie Łazienek.

Składniki: Podwójna pierś kurczaka 1 cebula 2 papryki 2 pomidory 200 g śmietany 18 proc. 1 łyżka mąki 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej sól pieprz olej

Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać paprykę w proszku i wymieszać. Kurczaka pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię z cebulą i obsmażać przez kilka minut. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pomidory (można je wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę), dolać trochę wody i dusić pod przykryciem 20-30 minut, aż kurczak będzie miękki. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką, doprawić solą i pieprzem, podgrzewać jeszcze kilka minut.

 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej