Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Ziemniaczano-marchewkowa alicha

Smak misji

- Pomimo długich przygotowań do wyjazdu Etiopia bardzo nas zaskoczyła - mówi Oliwia Opacka, studentka medycyny, uczestniczka projektu "Dzieło na misji". Razem z siódemką przyjaciół, stypendystów Fundacji "Dzieło Nowego Tysiąclecia" spędziła prawie miesiąc w wiosce Wassera, pomagając w lokalnej przychodni lekarskiej.

- Typowym etiopskim posiłkiem jestyndżera. To placek wyglądem przypominający duży naleśnik, dość kwaśny w smaku - mówi. Przygotowuje się go z mąki z ziaren miłki abisyńskiej (teffu). Zboże to jest podstawową rośliną uprawną w Etiopii. Uzyskiwana z niego mąka bezglutenowa zyskuje coraz większą popularność również w Europie, można już ją kupić także w sklepach ekologicznych w Polsce. Yndżerę przygotowuje się z rzadkiego ciasta, które poddane zostaje kilkudniowemu procesowi fermentacji, stąd kwaskowy posmak.

- Na gotowy placek kładzie się różnego rodzaju sosy, mięsa, twaróg, sałatki... Na brzegu talerza dostajemy kolejną zrolowanąyndżerę. Z tej rolki odrywa się kawałek i palcami nabiera poszczególne dodatki, które chcemy jeść. Ich duża ilość sprawia, że za każdym razem yndżera może smakować trochę inaczej. Ale zawsze jest pyszna - zaznacza Oliwia. - Jednym z tradycyjnych dań jest też chleb k'ocio. Przygotowuje się go z łodyg fałszywych bananowców - opowiada studentka. - To rośliny, które wyglądają jak bananowce, ale nie mają jadalnych owoców. Miazga z łodyg musi fermentować kilka miesięcy. Później piecze się z niej placki. Podobno zawierają dużo potasu. Ale są bardzo niesmaczne.

Etiopia znana jest też jako ojczyna kawy. - Nie serwuje się do niej słodyczy, raczej wytrawne przekąski. Najpopularniejsze jest kolo, czyli mieszanka specjalnie prażonych ziaren pszenicy, ciecierzycy, słonecznika i wielu innych roślin. Do kawy jada się też popcorn. I-o dziwo - to połączenie naprawdę bardzo dobrze smakuje - poleca wo- lontariuszka. Etiopczycy słyną też z zamiłowania do surowego, krwistego mięsa. Ale w ich jadłospisie znajdują się również dania jarskie. Jak choćby kik alicha, danie z grochu lub soczewicy gotowanej w lekkim sosie z kurkumy. A to tylko jeden z jego wariantów.

Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 4 marchewki 2 czerwone cebule 1 zielona papryka papryczka chilli 4 ząbki czosnku 1/4 oleju 1 łyżeczka kurkumy pół łyżeczki imbiru sól

Sposób przygotowania: Ziemniaki pokroić w ósemki, marchewkę na kawałki podobnej wielkości, paprykę w kostkę, chilli w krążki, cebulę w piórka. W dużym garnku z grubym dnem zeszklić cebulę na oleju, dodać marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę wody. Dusić przez kilka minut pod przykryciem. W międzyczasie doprawić kurkumą. Następnie dorzuć ziemniaki i doprawić solą. Po około 5 minutach dodać jeszcze zieloną paprykę i papryczkę chilli (jeśli lubimy ostrzejsze potrawy, można dodać dwie) oraz imbir. Dusić pod przykryciem, dopóki ziemniaki nie zrobią się miękkie.

Sylwia Gawrysiak

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 634


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej