Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Chleb z kaszy

Zdrowszy niż z piekarni

W ostatnim numerze "Idziemy" pisaiam o cieście bezglutenowym. Dziś kontynuacja: przepis na chleb bez glutenu (polecany dla wszystkich, jako zdrowsza alternatywa dla pszennego pieczywa). Ponieważ od pewnego czasu staram się piec chleb sama w domu, wciąż szukam prostych receptur. Ostatnio przypadł mi do gustu chleb z kaszy, który nie zawiera mąki, drożdży ani zakwasu - rośnie tylko dzięki kaszy poddanej procesowi fermentacji. Przygotowanie nie jest pracochłonne, ale wymaga cierpliwości - bo czas fermentacji kaszy to 36-48 godzin.

Chleb można wykonać w całości z kaszy gryczanej (niepalonej) lub z mieszanki kaszy jaglanej i gryczanej (ten drugi ma delikatniejszy smak). Przygotowania najwygodniej rozpocząć wieczór rem. Obie kasze należy dokładnie przepłukać na sitku pod silnym strumieniem wody. Następnie włożyć je do miski (najlepiej szklanej, nie metalowej) i zalać lekko ciepłą przegotowaną wodą - powinna sięgać kilka centymetrów powyżej kaszy. Miskę trzeba przykryć ściereczką, by zapewnić dostęp powietrza, i postawić w ciepłym miejscu. W lecie wystarczy schować do kuchennej szafki, natomiast w zimie dobrze sprawdzi się miejsce tuż przy kaloryferze.

Następnego dnia rano należy wymieszać kaszę (używając do tego drewnianej łyżki). Jeśli wchłonęła dużo wody, trzeba uzupełnić jej ilość. Po kolejnych 10-12 godzinach powtórzyć mieszanie. Po 36 godzinach kasza powinna być gotowa (jeśli jest chłodniej, można poczekać do 48 godzin). Na wierzchu pojawi się piana, a kasza będzie miała specyficzny zapach podobny do zakwasu.

Jeśli cala woda nie została wchłonięta, należy ją odlać, tak by jej poziom był równy z linią kaszy. Następnie przełożyć zawartość miski do blendera kielichowego i dokładnie zmiksować wraz z dodatkami - którymi mogą być przyprawy, zioła, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni albo suszona cebula i czosnek). Masę przelać do formy chlebowej, przykryć ściereczką i znów odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia (ciasto rośnie o wiele wolniej niż to na drożdżach czy na zakwasie). Chleb wkładamy do zimnego piekarnika, jednak czas pieczenia liczymy od momentu, gdy osiągnie on właściwą temperaturę.

Składniki: 400 g kaszy gryczanej niepalonej 400 g kaszy jaglanej 2 łyżeczki soli 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego garść pestek słonecznika garść pestek dyni woda

Sposób przygotowania: Obie kasze wypłukać, zalać wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 36 godzin. Przez ten czas mieszać kaszę co 10-12 godzin. Następnie odlać nadmiar wody i zmiksować w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Przełożyć do foremki i pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 717


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej