Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Kluseczki ziemniaczane z grappą

Nie zawsze szkodzi

Dlaczego średniowieczni mnisi zajmowali się produkcją alkoholu? Czy istnieje patron gorzelników? Wiele podobnych ciekawostek znajdziemy w książce "Nalewki. Sekrety piwniczki brata Augustyna" wydawnictwa Jedność. Część informacji w niej zawartych może budzić zdziwienie - bo dziś wcale nie jest oczywiste, że to cystersi wymyślili takie alkohole jak wódka, grappa i likiery. Alkohol nie mial wtedy jeszcze zlej sławy, lecz był uważany za środek leczniczy i wzmacniający organizm - zwłaszcza maceraty z ziół i roślin leczniczych! Mnisi przez wiele wieków zajmowali się rolnictwem i wiedzieli, które rośliny można wykorzystać do produkcji alkoholu, a także posiadali środki techniczne umożliwiające przetwarzanie zbóż i owoców. Sama technika destylacji alkoholu prawdopodobnie została wymyślona w kulturze arabskiej, jednak zakonnicy w XII w. znacznie przyczynili się do jej udoskonalenia.

Czy mnisi prosili świętych o wstawiennictwo przy pracy związanej z wytwarzaniem alkoholu? "Wydaje się, że nie ma patrona gorzelników, przynajmniej zgodnie z kanonami usankcjonowanymi przez władze kościelne. Jednak z tradycji Kościoła można się dowiedzieć, że niektórzy święci ich błogosławili. O błogosławieństwo przy destylacji można prosić świętego Mikołaja z Miry lub z Bari (wspomnienie 6 grudnia) oraz św. Ludwika IX (wspomnienie 25 sierpnia)" - to kolejna zaskakująca informacja zawarta w książce.

Wśród przepisów znajdziemy nie tylko różnorodne nalewki i likiery domowej roboty, ale także w znacznej części potrawy z dodatkiem alkoholu, szczególnie grappy. To bardzo stary alkohol wytwarzany już przez starożytne ludy Mezopotamii, Egiptu i Grecji, a od kilkudziesięciu lat niezwykle popularny we Włoszech. W książce znajdziemy przepisy m.in. na domowe lody z mascaarpone z grappą, spaghetti z wędzonym pstrągiem i grappą, risotto z grappą i serem czy kluseczki ziemniaczane z grappą.

Godny uwagi jest także rozdział poświęcony konserwowaniu owoców w alkoholu. W ten sposób można przechowywać w słoikach śliwki, winogrona, morele, wiśnie, porzeczki, maliny czy gruszki. Owoców nie trzeba myć, należy je tylko wytrzeć ście- reczką, a następnie wrzucić do słoja, dodać cukier i zalać spirytusem, wódką, grappą albo koniakiem. Będą gotowe do jedzenia po dwóch miesiącach.

Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g mąki 70 g masła 70 g tartego parmezanu stravecchio 50 ml białej grappy 1 jajko sól

Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, przepuścić przez wyciskarkę. Puree ziemniaczane zostawić do wystygnięcia. Wbić jajko, dodać grappę i mąkę. Wyrobić ciasto, uformować długie cienkie wałeczki i wykroić kluseczki. Ugotować je w posofonej wodzie, odcedzić, posypać tartym parmezanem. Oddzielnie topić ma- } sło aż ściemnieje, polać kluseczki. Wymieszać i podać na ciepło.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 724


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Żyć pełniejŻyć pełniej

Święty o sercu wielkim jak światŚwięty o sercu wielkim jak świat

Mędrcy ze Wschodu w JerozolimieMędrcy ze Wschodu w Jerozolimie

Łaska a wiara człowiekaŁaska a wiara człowieka

Zrozumieć odrobinę siebie i Boży światZrozumieć odrobinę siebie i Boży świat

Najbardziej popularne

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2022 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej