Lody śliwkoweNaturalnie owocowe Prawie połowa Polaków jada lody co najmniej raz w tygodniu. W ciągu roku zjadamy ich średnio ponad pięć kilogramów na osobę! Lecz to i tak niewiele w porównaniu do Włochów, którzy zjadają osiem kilogramów lodów rocznie - wynika z badania "Lody oczami Polaków i Włochów" przeprowadzonego przez Kantar na zlecenie LOTTE Wedel. Czym różnią się gusta obu narodów? Większość mieszkańców Italii lubi jeść lody w cukierniach i kawiarniach, Polacy zaś (69 proc. badanych) częściej delektują się nimi w domu. W Polsce najbardziej lubiane smaki to śmietankowy i waniliowy, a we Włoszech czekoladowy i orzechowy. Większość badanych lubi jeść lody w towarzystwie rodziny, jednak Włosi częściej niż Polacy decydują się na ich zakup w samotności. Zaledwie 0,4 proc. badanych Polaków i 0,2 proc. badanych Włochów deklaruje, że wcale nie spożywa lodów. W naszym kraju ten deser częściej wybierają kobiety niż mężczyźni - 23 proc. badanych Polek wymienia lody jako ulubione słodycze, na równi z ciastem domowym. Szkoda, że z badania nie można się dowiedzieć, ile osób robi lody samodzielnie w domu. Ten sposób staje się ostatnio coraz bardziej popularny, choć wymaga trochę cierpliwości. Zalety jednak przeważają: można tworzyć własne oryginalne kompozycje smakowe, wykorzystywać owoce z własnego ogródka, a przede wszystkim cieszyć się produktem całkowicie naturalnym, który można podać nawet małemu dziecku. Niestety, wiele lodów dostępnych w sklepach nie ma wiele wspólnego z prawdziwymi lodami: zamiast śmietanki zawierają one w dużej części odtworzone odtłuszczone mleko, a oprócz tego sztuczne emulgatory, stabilizatory i aromaty. Dużo lepszym, choć droższym wyborem są lodziarnie, zwłaszcza te z szyldem "naturalne" (choć taki szyld nie zawsze ma pokrycie w rzeczywistości).
Jak najprościej zrobić domowe lody? Niektóre przepisy wymagają podgrzewania śmietanki z cukrem lub ubijania jajek, lecz wcale nie jest to konieczne - wystarczy zmiksować owoce z zimną śmietanką i cukrem. Można użyć także mleka kokosowego lub jogurtu greckiego, jednak tłusta śmietana nada lodom największą puszystość. Ostatnio sama zrobiłam lody z pieczonych śliwek, a efekt przeszedł moje oczekiwania - w żadnych kupionych lodach nie czułam jeszcze tak intensywnego i naturalnego smaku owoców.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, nr 723
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |