Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Lody śliwkowe

Naturalnie owocowe

Prawie połowa Polaków jada lody co najmniej raz w tygodniu. W ciągu roku zjadamy ich średnio ponad pięć kilogramów na osobę! Lecz to i tak niewiele w porównaniu do Włochów, którzy zjadają osiem kilogramów lodów rocznie - wynika z badania "Lody oczami Polaków i Włochów" przeprowadzonego przez Kantar na zlecenie LOTTE Wedel. Czym różnią się gusta obu narodów? Większość mieszkańców Italii lubi jeść lody w cukierniach i kawiarniach, Polacy zaś (69 proc. badanych) częściej delektują się nimi w domu. W Polsce najbardziej lubiane smaki to śmietankowy i waniliowy, a we Włoszech czekoladowy i orzechowy. Większość badanych lubi jeść lody w towarzystwie rodziny, jednak Włosi częściej niż Polacy decydują się na ich zakup w samotności. Zaledwie 0,4 proc. badanych Polaków i 0,2 proc. badanych Włochów deklaruje, że wcale nie spożywa lodów. W naszym kraju ten deser częściej wybierają kobiety niż mężczyźni - 23 proc. badanych Polek wymienia lody jako ulubione słodycze, na równi z ciastem domowym.

Szkoda, że z badania nie można się dowiedzieć, ile osób robi lody samodzielnie w domu. Ten sposób staje się ostatnio coraz bardziej popularny, choć wymaga trochę cierpliwości. Zalety jednak przeważają: można tworzyć własne oryginalne kompozycje smakowe, wykorzystywać owoce z własnego ogródka, a przede wszystkim cieszyć się produktem całkowicie naturalnym, który można podać nawet małemu dziecku. Niestety, wiele lodów dostępnych w sklepach nie ma wiele wspólnego z prawdziwymi lodami: zamiast śmietanki zawierają one w dużej części odtworzone odtłuszczone mleko, a oprócz tego sztuczne emulgatory, stabilizatory i aromaty. Dużo lepszym, choć droższym wyborem są lodziarnie, zwłaszcza te z szyldem "naturalne" (choć taki szyld nie zawsze ma pokrycie w rzeczywistości).

Jak najprościej zrobić domowe lody? Niektóre przepisy wymagają podgrzewania śmietanki z cukrem lub ubijania jajek, lecz wcale nie jest to konieczne - wystarczy zmiksować owoce z zimną śmietanką i cukrem. Można użyć także mleka kokosowego lub jogurtu greckiego, jednak tłusta śmietana nada lodom największą puszystość. Ostatnio sama zrobiłam lody z pieczonych śliwek, a efekt przeszedł moje oczekiwania - w żadnych kupionych lodach nie czułam jeszcze tak intensywnego i naturalnego smaku owoców.

Składniki: 1 kg śliwek 400 g śmietany 36 proc. 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania: Śliwki umyć, wyjąć pestki i przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu zmiksować ze śmietaną, cukrem i cynamonem (ilość cukru można modyfikować w zależności od tego, jak słodkie są śliwki - najlepiej spróbować, jak smakuje masa przed zamrożeniem). Włożyć do zamrażalnika. Co 30-40 minut całość dokładnie miesza"ć, by napowietrzyć masę i zapobiec powstawaniu kryształków lodu. Lody będą gotowe do jedzenia mniej więcej po pięciu godzinach.

Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 723



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Ekspedytśw. Ekspedyt

Modlitwa do św. EkspedytaModlitwa do św. Ekspedyta

Litania do św. EkspedytaLitania do św. Ekspedyta

św. Elfegśw. Elfeg

św. Leon IXśw. Leon IX

Urodziny jeżyka JasiaUrodziny jeżyka Jasia

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej