Dyniowe tosty francuskieZero waste ("bez marnowania") - to modne ostatnio określenie, które można odnieść również do gotowania i jedzenia. Według definicji jest to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów. Propagatorzy tej idei radzą, by nie wyrzucać żadnych resztek (podają nawet przepisy na pesto z liści rzodkiewki albo chipsy z obierek od warzyw). Warto jednak zacząć od tego, by świadomie robić zakupy, nie dopuszczać do zepsucia żywności i jej marnotrawstwa. Na ten temat rozmawiali eksperci podczas panelu dyskusyjnego "Zero waste w domu, w kuchni, na zakupach" w ramach festiwalu kulinarnego "Polska od kuchni". Nic się nie zmarnuje - Jak nie marnować jedzenia? Pierwszy sposób to kupować produkty dobrej jakości. Jeśli kupimy chleb na prawdziwym zakwasie, to nie spleśnieje, a najwyżej trochę wyschnie i będziemy mogli go zużyć do końca - mówiła Katarzyna Bosacka, autorka publikacji i programów telewizyjnych o zdrowym odżywianiu. Szef kuchni Kuba Korczak zwracał uwagę, by dbać o jedzenie, które przygotowujemy. - Jeśli próbujemy jakiejś potrawy, nie wkładajmy do garnka brudnej łyżki, bo wtedy całość szybciej się popsuje. Chowajmy produkty do lodówki od razu po użyciu - radził. Nawet jeśli znajdziemy w kuchni przeterminowany produkt, nie musimy od razu go wyrzucać. - Jeśli na opakowaniu jest informacja "Należy spożyć do...", to trzeba tej daty rygorystycznie przestrzegać. Natomiast informacja "Należy spożyć przed..." dotyczy produktów suchych. Jeśli ta data zostanie przekroczona, trzeba otworzyć opakowanie, powąchać, obejrzeć-jeśli wszystko jest w porządku, można to zjeść bez uszczerbku na zdrowiu - wyjaśniała Katarzyna Bosacka. Kuba Korczak przekonywał jednak, że nawet przeterminowany ser biały można spożyć po obróbce termicznej - bo to właśnie dojrzały twaróg nadaje wyrazisty smak pierogom ruskim czy leniwym. Ideę zero waste warto stosować także podczas zakupów. - Używajmy wielora- zowych toreb na warzywa i pieczywo. Możemy je uszyć sami i zabierać ze sobą do sklepu - zachęcała Ewelina Degowska z organizacji Stop Wasting Polska. - Pamiętajmy, żeby rezygnować z plastikowych opakowań. Zamiast kupować wodę mineralną, używajmy butelki wielorazowej z filtrem. Małymi krokami możemy wprowadzać do naszych rodzin ekologiczny styl życia.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, nr 730
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |