Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Dyniowe tosty francuskie

Zero waste ("bez marnowania") - to modne ostatnio określenie, które można odnieść również do gotowania i jedzenia. Według definicji jest to styl życia, zgodnie z którym człowiek stara się generować jak najmniej odpadów. Propagatorzy tej idei radzą, by nie wyrzucać żadnych resztek (podają nawet przepisy na pesto z liści rzodkiewki albo chipsy z obierek od warzyw). Warto jednak zacząć od tego, by świadomie robić zakupy, nie dopuszczać do zepsucia żywności i jej marnotrawstwa. Na ten temat rozmawiali eksperci podczas panelu dyskusyjnego "Zero waste w domu, w kuchni, na zakupach" w ramach festiwalu kulinarnego "Polska od kuchni".

Nic się nie zmarnuje

- Jak nie marnować jedzenia? Pierwszy sposób to kupować produkty dobrej jakości. Jeśli kupimy chleb na prawdziwym zakwasie, to nie spleśnieje, a najwyżej trochę wyschnie i będziemy mogli go zużyć do końca - mówiła Katarzyna Bosacka, autorka publikacji i programów telewizyjnych o zdrowym odżywianiu.

Szef kuchni Kuba Korczak zwracał uwagę, by dbać o jedzenie, które przygotowujemy. - Jeśli próbujemy jakiejś potrawy, nie wkładajmy do garnka brudnej łyżki, bo wtedy całość szybciej się popsuje. Chowajmy produkty do lodówki od razu po użyciu - radził.

Nawet jeśli znajdziemy w kuchni przeterminowany produkt, nie musimy od razu go wyrzucać. - Jeśli na opakowaniu jest informacja "Należy spożyć do...", to trzeba tej daty rygorystycznie przestrzegać. Natomiast informacja "Należy spożyć przed..." dotyczy produktów suchych. Jeśli ta data zostanie przekroczona, trzeba otworzyć opakowanie, powąchać, obejrzeć-jeśli wszystko jest w porządku, można to zjeść bez uszczerbku na zdrowiu - wyjaśniała Katarzyna Bosacka. Kuba Korczak przekonywał jednak, że nawet przeterminowany ser biały można spożyć po obróbce termicznej - bo to właśnie dojrzały twaróg nadaje wyrazisty smak pierogom ruskim czy leniwym.

Ideę zero waste warto stosować także podczas zakupów. - Używajmy wielora- zowych toreb na warzywa i pieczywo. Możemy je uszyć sami i zabierać ze sobą do sklepu - zachęcała Ewelina Degowska z organizacji Stop Wasting Polska. - Pamiętajmy, żeby rezygnować z plastikowych opakowań. Zamiast kupować wodę mineralną, używajmy butelki wielorazowej z filtrem. Małymi krokami możemy wprowadzać do naszych rodzin ekologiczny styl życia.
Składniki:
6 kromek czerstwego chleba lub bułki 1 jajko 4 łyżki mleka 1 łyżka pure z dyni 1 łyżeczka cukru szczypta soli ? cynamon ? imbir ? masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Dynię upiec lub udusić i zmiksować w blen- derze. Jajko wbić do głębokiego talerza, roztrzepać z mlekiem i musem dyniowym, dodać cukier i przyprawy. Na patelni rozgrzać masło. Pieczywo zanurzać w masie jajecznej i smażyć z obu stron, aż się przyru- mieni. Podawać z dżemem, kremowym serkiem lub owocami.


Hanna Michniewicz

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 730


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej