|
Kremowy deser
Przepis na 2 porcje
SKŁADNIKI
1 żółtko, 1 kopiasta łyżka cukru, 1 czubata łyżeczka mielonej żelatyny, 1 szklanka dobrego mleka i 3 łyżki mleka do rozpuszczenia żelatyny, 1 cukier waniliowy.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Do przybrania: odsączone konfitury lub kompozycja bakalii czy owoców - według własnych upodobań.
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy, by napęczniała. Żółtko ucieramy z cukrem na puch, mleko zagotowujemy - odmierzone trzy łyżki wrzącego wlewamy do naczynia ze spulchnioną żelatyną i dokładnie mieszamy. Pozostałe gorące mleko łączymy z cukrem waniliowym i też dokładnie mieszamy. Utarte żółtko łączymy - cały czas mieszając - z gorącym mlekiem i rozpuszczoną żelatyną. Krem rozlewamy do kokilek lub pucharów i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Kremowy deser wykładamy z kokilek na talerzyk i przybieramy (podobnie przybieramy deser przygotowany w pucharkach).
|
|
|
|