Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Przepis na pączki z zaścianka i pączki parzone

Karnawał żegnamy pączkami

Pierwsze pączki zaczęto wypiekać w stolicy Austrii, skąd bardzo szybko przywędrowały do naszego kraju i stały się głównie w okresie karnawału ulubionym podwieczorkowym poczęstunkiem. Przygotowanie pączków jest nieco pracochłonne, ale najsmaczniejsze są usmażone w domu. Namawiam więc do powrotu do tradycji, niech w każdej kuchni pachnie wanilią, konfiturami z róży lub domowymi powidłami.

Pączki z zaścianka

Przepis na 22-25 pączków
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki tortowej, 3 żółtka, 3 iyżki cukru pudru, 1/3 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego, 1 i 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 4 dag drożdży, szczypta soli, skórka otarta z całej cytryny, 1 kg i kopiasta łyżka smalcu, domowe, dobrze wysmażone powidła, cukier puder z cukrem waniliowym - do posypania.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy cukier, żółtka, lekko podgrzaną śmietankę, sól i otartą skórkę z cytryny. Składniki lekko mieszamy, sypiemy przez sito lekko podgrzaną mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się gładkie i jednolite, wlewamy letni, roztopiony tłuszcz i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie lśniące, gładkie i sprężyste. Ciasto powinno być luźne. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Porcje ciasta nabieramy łyżką, kładziemy na oproszonej mąką dłoni, formujemy placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy zlepioną stroną na stolnicy. Gdy wyrosną, wrzucamy na odpowiednio rozgrzany tłuszcz (powinny luźno pływać) i smażymy, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę wyłożoną grubą warstwą ligniny -do odsączenia. Następnie układamy na paterze i obficie posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Pączki parzone

Pączki przygotowane z parzonego ciasta zachowują świeżość przez kilka dni.

Przepis na 22-25 pączków
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki tortowej, 4 dag drożdży, 8 żółtek, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 2 szklanki mleka, 1 kieliszek aromatycznego rumu, otarta skórka z całej cytryny, szczypta soli, mąka do posypania stolnicy, 1 kg i kopiasta łyżka smalcu, konfitury z róży lub z wiśni, cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Z pokruszonych drożdży, 1/3 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagotowujemy, wrzącym - zaparzamy szklankę mąki, rozcieramy dokładnie, żeby nie było grudek, masę odstawiamy do wychłodzenia. Do letniej, zaparzonej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, składniki dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy do wyrośniętego zaczynu, dokładamy sól, skórkę z cytryny i rum. Składniki łączymy, dodajemy wygrzaną mąkę (siejemy przez sito) i wyrabiamy ciasto. Gdy jest już gładkie, z pęcherzykami powietrza w środku, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz. Wyrabiamy jeszcze przez kilka minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy łyżką porcje ciasta, nadziewamy lekko podgrzanymi konfiturami, zlepiamy pączek i odkładamy zlepionym miejscem do dołu na wysypaną mąką stolnicę. Wyrośnięte - smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym smalcu, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy cedzakową łyżką na tacę wyłożoną grubą warstwą ligniny, a gdy odsączy się nadmiar tłuszczu, każdy pączek posypujemy obficie cukrem pudrem i układamy na paterze. Rada: Jeżeli w czasie smażenia pączki zbyt mocno się rumienią, należy wrzucić do tłuszczu 2-3 plastry surowego ziemniaka lub - od czasu do czasu - wlać do tłuszczu dwie łyżki zimnej wody.

Ewa Aszkiewicz


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Modlitwa do św. Stefana IModlitwa do św. Stefana I

Modlitwa do św. RochaModlitwa do św. Rocha

Litania do św. RochaLitania do św. Rocha

Blady, chudy... anemik?Blady, chudy... anemik?

Modląc się nogami czyli o pieszych pielgrzymkachModląc się nogami czyli o pieszych pielgrzymkach

Najbardziej popularne

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2022 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej