Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Przepis na pączki z zaścianka i pączki parzone

Karnawał żegnamy pączkami

Pierwsze pączki zaczęto wypiekać w stolicy Austrii, skąd bardzo szybko przywędrowały do naszego kraju i stały się głównie w okresie karnawału ulubionym podwieczorkowym poczęstunkiem. Przygotowanie pączków jest nieco pracochłonne, ale najsmaczniejsze są usmażone w domu. Namawiam więc do powrotu do tradycji, niech w każdej kuchni pachnie wanilią, konfiturami z róży lub domowymi powidłami.

Pączki z zaścianka

Przepis na 22-25 pączków
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki tortowej, 3 żółtka, 3 iyżki cukru pudru, 1/3 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego, 1 i 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 4 dag drożdży, szczypta soli, skórka otarta z całej cytryny, 1 kg i kopiasta łyżka smalcu, domowe, dobrze wysmażone powidła, cukier puder z cukrem waniliowym - do posypania.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy cukier, żółtka, lekko podgrzaną śmietankę, sól i otartą skórkę z cytryny. Składniki lekko mieszamy, sypiemy przez sito lekko podgrzaną mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się gładkie i jednolite, wlewamy letni, roztopiony tłuszcz i wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie lśniące, gładkie i sprężyste. Ciasto powinno być luźne. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Porcje ciasta nabieramy łyżką, kładziemy na oproszonej mąką dłoni, formujemy placuszek, nadziewamy powidłami, zlepiamy i układamy zlepioną stroną na stolnicy. Gdy wyrosną, wrzucamy na odpowiednio rozgrzany tłuszcz (powinny luźno pływać) i smażymy, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę wyłożoną grubą warstwą ligniny -do odsączenia. Następnie układamy na paterze i obficie posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Pączki parzone

Pączki przygotowane z parzonego ciasta zachowują świeżość przez kilka dni.

Przepis na 22-25 pączków
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki tortowej, 4 dag drożdży, 8 żółtek, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 2 szklanki mleka, 1 kieliszek aromatycznego rumu, otarta skórka z całej cytryny, szczypta soli, mąka do posypania stolnicy, 1 kg i kopiasta łyżka smalcu, konfitury z róży lub z wiśni, cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Z pokruszonych drożdży, 1/3 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagotowujemy, wrzącym - zaparzamy szklankę mąki, rozcieramy dokładnie, żeby nie było grudek, masę odstawiamy do wychłodzenia. Do letniej, zaparzonej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, składniki dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy do wyrośniętego zaczynu, dokładamy sól, skórkę z cytryny i rum. Składniki łączymy, dodajemy wygrzaną mąkę (siejemy przez sito) i wyrabiamy ciasto. Gdy jest już gładkie, z pęcherzykami powietrza w środku, dodajemy roztopiony, letni tłuszcz. Wyrabiamy jeszcze przez kilka minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy łyżką porcje ciasta, nadziewamy lekko podgrzanymi konfiturami, zlepiamy pączek i odkładamy zlepionym miejscem do dołu na wysypaną mąką stolnicę. Wyrośnięte - smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym smalcu, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy cedzakową łyżką na tacę wyłożoną grubą warstwą ligniny, a gdy odsączy się nadmiar tłuszczu, każdy pączek posypujemy obficie cukrem pudrem i układamy na paterze. Rada: Jeżeli w czasie smażenia pączki zbyt mocno się rumienią, należy wrzucić do tłuszczu 2-3 plastry surowego ziemniaka lub - od czasu do czasu - wlać do tłuszczu dwie łyżki zimnej wody.

Ewa Aszkiewicz


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Czy ty musisz kraść?Czy ty musisz kraść?

Katecheza papieska o Dziesięciu Przykazaniach BożychKatecheza papieska o Dziesięciu Przykazaniach Bożych

Jezus Dobry PasterzJezus Dobry Pasterz

Ja jestem krzewem winnym, wylatoroślamiJa jestem krzewem winnym, wylatoroślami

Miłość bez zobowiązań?Miłość bez zobowiązań?

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej