Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Makaron tagliolini


Warszawskie ciacho

Cztery gwiazdki hotelu Jan III Sobieski to symbol luksusu i wysokiego standardu. W kuchni panuje niepodzielnie król polskiej gastronomii Robert Sowa. Jego dzieła sprowadzają tu nie tylko gości hotelu, ale również wytrawnych smakoszy. - Wiele osób chce osobiście spróbować dań, jakie na żywo przygotowuje w niedzielnych programach TVN. Już wkrótce będą dostępne lekcje pokazowe - mówi kuchmistrz, który od 17 lat tworzy impresje dań dla niemal tysiąca gości, którzy codziennie odwiedzają hotel Jan III Sobieski.

Jako szef kuchni co tydzień przygotowuje nowe zestawy oryginalnych potraw. - Obecnie hitem jest: pasztet z borowikami z marynowanymi gruszkami i z jagodami, zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, warzywami i świeżo siekaną kolendra albo pieczona kaczka którą serwujemy z jabłkami i majerankiem a do tego podane są leniwe pierożki na maśle wraz z sosem koniakowo-rodzynkowym i warzywami sezonowymi - mówi Robert Sowa. - Taka różnorodność i sposób łączenia wielu smaków jest charakterystyczna dla hotelu Jan III Sobieski. - Sezonowym zmianom podlega nieustannie karta szefa - tłumaczy Robert Sowa. - Właśnie wprowadzamy świeże kurki, które zastąpią szparagi i truskawki.

Po nich na stoły wjeżdżają inne grzyby i warzywa "z domowego ogrodu". I tak wraz z upływem pór roku, zmienia się menu hotelu Jan III Sobieski. - Wszystko dlatego, aby ciągle pracować na świeżych polskich produktach i wykorzystywać bogactwo polskich smaków. Po co więc szukać truskawek zimą, a grzybów na wiosnę, kiedy każdy miesiąc przynosi nam nowe pomysły! - mówi szef kuchni, Robert Sowa.

Dlatego też, podajemy przepis na najnowsze danie, które już wkrótce znajdzie się w Karcie Kurkowej jako dodatek do ryb, składnik zup i sosów, podawany z sałatą rucolą i na wiele innych sposobów.

MAKARON TAGLIOLINI ZE SMAŻONYMI KURKAMI,
SZPINAKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI
I PŁATKAMI PARMEZANU


Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanego makaronu tagliolini 4 łyżki oliwy z oliwek 160 g kurek 2 szalotki pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 4 tyżki posiekanych pomidorów suszonych 100 g młodych liści szpinaku oregano do smaku sól, pieprz grubo mielony 80 g sera parmezan w płatkach

Sposób przyrządzenia:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek obsmażyć oczyszczone i umyte kurki, dodać szalotkę, czosnek oraz pomidory suszone. Całość doprawić do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i oregano, a pod koniec połączyć z liśćmi szpinaku oraz ugotowanym wcześniej makaronem. Gotową pastę przełożyć na talerz i posypać płatkami parmezanu.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 5 lipca 2009


   

Wasze komentarze:
 antek 554: 06.12.2011, 21:50
 fajny przepis
(1)


Autor

Treść

Nowości

Homilia Jana Pawła II w uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi PannyHomilia Jana Pawła II w uroczystość Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny

Ósmy grudniaÓsmy grudnia

Czego dotyczy dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP?Czego dotyczy dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP?

Niepokalne Poczęcie - pocieszająca tajemnicaNiepokalne Poczęcie - pocieszająca tajemnica

Dogmat o Niepokalanym PoczęciuDogmat o Niepokalanym Poczęciu

Najbardziej popularne

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej