Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Cocido z Hiszpanii


nbsp;Mięsne danie podstawą pożywienia w czasach głodu? Na wielu twarzach słusznie pojawi się wyraz niedowierzania. Jednak to nie mięso stanowi tu główny składnik. W latach chudych cocido [czyt. kosido] składało się głównie z ziemniaków i cieciorki. Dziś jest nadal najbardziej popularnym madryckim daniem, choć już nie postnym. Oto przepis według wskazówek Jose Manuela Serna Ceana, Hiszpana, który 27 września startował w XXXI Maratonie Warszawskim, wśród ponad trzech tysięcy biegaczy. Jose jest biologiem z Kartaginy, miasta, od którego św. Jakub rozpoczął w latach 30. I wieku głoszenie chrześcijaństwa. Jose nie jest nastawiony na sukces sportowy, chociaż z czasem 3 godz. 40 min. uplasował się w 2. (na 4 możliwe) strefie czasowej. W rodzinnym mieście jest już sławny, pojawia się w prasie jako pierwszy kartagińczyk biegający w Warszawie. Rodacy podziwiają go, bo biegł, kiedy temperatura powietrza wynosiła tylko 22 °C, tymczasem podczas najbardziej popularnego w Hiszpanii madryckiego biegu nie schodzi poniżej 30 °C. Przy okazji maratonu Jose w oryginalny sposób zwiedza miasto, a z warszawiakami dzieli się znakomitym przepisem na pyszne danie jednogarnkowe.

Jose lubi, kiedy wszystko jest podane w jednym naczyniu, natomiast w restauracji dostaniemy serwowaną osobno zupę (wygląda i smakuje bardziej jak sos-wywar) i warzywa z mięsem. Potrawa -jak twierdzi Jose - idealna na chłodną polską jesień, kaloryczna i sycąca.

Składniki:

kilka rodzajów mięsa (mogą być kawałki kurczaka, szynki, boczek, kiełbasa) seler naciowy marchewka ziemniaki i cieciorka. Najlepiej smakuje przygotowane w szybkowarze, ale można też gotować w garnku

Sposób przyrządzenia:
Na dno naczynia sypiemy mieloną ostrą paprykę, dodajemy natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku, polewamy to łyżeczką oliwy z oliwek. Dorzucamy podgotowaną na pół miękko cieciorkę wraz z wodą, w której gotowała się wcześniej (albo gotową w naturalnej zalewie z puszki), wrzucamy do garnka mięso pokrojone w spore kawałki. Gotujemy kilkanaście minut, dodajemy pokrojone warzywa i całe ziemniaki. Dusimy jeszcze kilka minut, po czym zdejmujemy potrawę z ognia.


Jolanta Bidzińska
współpraca Monika Pawluczuk-Solarz


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 1 listopada 2009



Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

św. Anastazjaśw. Anastazja

Modlitwa św. AnastazjiModlitwa św. Anastazji

Modlitwa do św. Cezarego de BusModlitwa do św. Cezarego de Bus

Bajka o uwięzionym zajączkuBajka o uwięzionym zajączku

Wiosna w Tatrach co roku zachwyca swym niepowtarzalnym urokiemWiosna w Tatrach co roku zachwyca swym niepowtarzalnym urokiem

Wiersze dzieci o wiośnieWiersze dzieci o wiośnie

Najbardziej popularne

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Tajemnica SzczęściaTajemnica Szczęścia

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Godzina Łaski 2023Godzina Łaski 2023

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej