Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Cocido z Hiszpanii


nbsp;Mięsne danie podstawą pożywienia w czasach głodu? Na wielu twarzach słusznie pojawi się wyraz niedowierzania. Jednak to nie mięso stanowi tu główny składnik. W latach chudych cocido [czyt. kosido] składało się głównie z ziemniaków i cieciorki. Dziś jest nadal najbardziej popularnym madryckim daniem, choć już nie postnym. Oto przepis według wskazówek Jose Manuela Serna Ceana, Hiszpana, który 27 września startował w XXXI Maratonie Warszawskim, wśród ponad trzech tysięcy biegaczy. Jose jest biologiem z Kartaginy, miasta, od którego św. Jakub rozpoczął w latach 30. I wieku głoszenie chrześcijaństwa. Jose nie jest nastawiony na sukces sportowy, chociaż z czasem 3 godz. 40 min. uplasował się w 2. (na 4 możliwe) strefie czasowej. W rodzinnym mieście jest już sławny, pojawia się w prasie jako pierwszy kartagińczyk biegający w Warszawie. Rodacy podziwiają go, bo biegł, kiedy temperatura powietrza wynosiła tylko 22 °C, tymczasem podczas najbardziej popularnego w Hiszpanii madryckiego biegu nie schodzi poniżej 30 °C. Przy okazji maratonu Jose w oryginalny sposób zwiedza miasto, a z warszawiakami dzieli się znakomitym przepisem na pyszne danie jednogarnkowe.

Jose lubi, kiedy wszystko jest podane w jednym naczyniu, natomiast w restauracji dostaniemy serwowaną osobno zupę (wygląda i smakuje bardziej jak sos-wywar) i warzywa z mięsem. Potrawa -jak twierdzi Jose - idealna na chłodną polską jesień, kaloryczna i sycąca.

Składniki:

kilka rodzajów mięsa (mogą być kawałki kurczaka, szynki, boczek, kiełbasa) seler naciowy marchewka ziemniaki i cieciorka. Najlepiej smakuje przygotowane w szybkowarze, ale można też gotować w garnku

Sposób przyrządzenia:
Na dno naczynia sypiemy mieloną ostrą paprykę, dodajemy natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku, polewamy to łyżeczką oliwy z oliwek. Dorzucamy podgotowaną na pół miękko cieciorkę wraz z wodą, w której gotowała się wcześniej (albo gotową w naturalnej zalewie z puszki), wrzucamy do garnka mięso pokrojone w spore kawałki. Gotujemy kilkanaście minut, dodajemy pokrojone warzywa i całe ziemniaki. Dusimy jeszcze kilka minut, po czym zdejmujemy potrawę z ognia.


Jolanta Bidzińska
współpraca Monika Pawluczuk-Solarz


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 1 listopada 2009


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Dlaczego wyznaję wiarę chrześcijańską. Dlaczego wierzę?Dlaczego wyznaję wiarę chrześcijańską. Dlaczego wierzę?

Kaplica Św. Heleny - miejsce znalezienia Świętego KrzyżaKaplica Św. Heleny - miejsce znalezienia Świętego Krzyża

Rodzeństwo, czyli... jak pies z kotem<Rodzeństwo, czyli... jak pies z kotem<

Zdrada małżeńska jest ostrym zranieniem miłości i ciężką przewiną wobec dzieckaZdrada małżeńska jest ostrym zranieniem miłości i ciężką przewiną wobec dziecka

Spotkanie nad Morskim OkiemSpotkanie nad Morskim Okiem

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej