Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Placek truskawkowy

     Cecylka Knedeleek i placek truskawkowy

     Wszystkie najpiękniejsze wspomnienia wiążą mi się z dzieciństwem. Kiedy byłam mała, babcia przyrządzała mi najwspanialsze potrawy, a ja zawsze jej pomagałam. Później chciałam jak najwięcej z tego zapamiętać, więc zaczęłam spisywać jej opowieści o Cecylce Knedelek. Gdy dorosłam, postanowiłam je opublikować - wspomina Joanna Krzyżanek, pisarka.

     Tak powstały najpiękniejsze bajki dla dzieci, które uczą je aktywnego uczestnictwa w przygotowaniu rodzinnych posiłków.

     - Babcia Cecylia zawsze potrafiła mnie przekonać do zjedzenia nielubianych posiłków. Nigdy nie lubiłam białego sera, więc lepiła z niego białe kulki i robiła bałwanka, a kaszkę posypywała cukrem i nazywała gęsią skórką. Kiedy gotowałyśmy razem, z dumą wszystko zjadałam, bo przecież jako dobra gospodyni musiałam wykazać się swoimi umiejętnościami! - śmieje się Joanna Krzyżanek.

     W książce "Cecylka Knedelek, czyli książka kucharska dla dzieci" przepisy są ułożone według kolorów potraw: biało-kremowe, żółto-pomarańczowe, różowo-fioletowe, a nawet czarno-czarodziejskie. Wszystkie do zrobienia przez dzieci i rodziców. - Każdy przepis musieliśmy sprawdzić z dziećmi kilka razy, ale zawsze była to wspaniała zabawa - dodaje pani Joanna. - Gdy piszę bajki dla dzieci, jestem przekonana, że sama nigdy nie wyrosłam z dziecięctwa. Uważam, że każdy z nas jest dzieckiem, tylko niektórzy o tym zapomnieli. Kiedyś mieli trochę mniej doświadczenia i wiedzy, ale wciąż są tymi samymi Joasiami, Zuziami czy Pawełkami.
     SKŁADNIKI
     ½ kubka oleju 1 kubek cukru 1 kubek mleka 3 jaja ½ kostki drożdży 2 czubate kubki mąki owoce

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Ciasto najlepiej wyrobić wieczorem. Do dużej miski dodać pokruszone drożdże, olej, mleko, cukier i jaja, wszystko oprócz mąki. Nie mieszać, a jedynie przykryć ściereczką i zostawić na noc. Rano, kiedy dzieci wstaną, w domu będzie już pięknie pachnieć przyszłym plackiem. Do składników dosypujemy mąkę i lekko mieszamy. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję. Potem odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wlewamy do tortownicy i dekorujemy owocami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy około pół godziny do 45 minut, aż nabierze złocistego koloru.


Tekst pochodzi z Tygodnika

7 grudnia 2008



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
 mama: 02.03.2009, 13:35
 trafiłam tu przypadkiem i bardzo się ciesze,pragnę bardzo zostać babcią i to co przeczytałam jest piękne,narazie będę zgłębiać teorię by kiedyś zostać najlepszą babcią lecz ciasto już dzisiaj zrobie pozdrawiam
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej