Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zupa rybna z San Benedetto


Piotr Adamczewski wraz z żoną Barbarą, małżeństwo kulinarnych publicystów, krytyków i praktyków, autorzy wielu książek kucharskich i przewodników po restauracjach.

Tradycje kulinarne są w naszej rodzinie chyba od zawsze. Do tej pory mam poradniki, w których na marginesach znajdują się zapiski mojej prababci. Gotuję razem z żoną od kilkudziesięciu lat, zwiedziliśmy w tym czasie prawie wszystkie kontynenty i poznaliśmy wiele egzotycznych potraw. Uważamy, że najlepiej poznaje się ludzi i ich kulturę poprzez informacje o tym, co jedzą. Z każdej podróży przywozimy wiele ciekawych przepisów, które później wypróbo-wujemy kilkanaście razy w domu - na rodzinie i znajomych, a kiedy się sprawdzą wchodzą do naszego jadłospisu. Jedyne kłótnie w naszym domu dotyczą głównie tego: KTO i CO dziś ugotuje!

Naszą ulubioną potrawą jest zupa rybna, którą pierwszy raz jedliśmy w San Benedetto we Włoszech. Robi się ją tam z czterech gatunków ryb, są to : witlinek, okoń morski, dorada i piotrosz, zawsze świeże, o niepowtarzalnym smaku. Kiedy byliśmy tam następnym razem, postanowiliśmy spróbować jej ponownie. Pytaliśmy chyba we wszystkich restauracjach, gdzie znajdowała się w kartach dań, ale nigdzie nie udało nam się jej zamówić. Kiedy w ostatniej restauracji zapytałem dlaczego nigdzie nie ma tej zupy rybnej, zdziwiony kelner odpowiedział: przecież wczoraj był sztorm i są tylko trzy gatunki ryb, to z czego mamy ją zrobić? Zmieniona recepta byłaby bowiem hańbą dla włoskiego kucharza.

Żona jest specjalistką od sałatek, zup i wszelkich słodyczy, ja natomiast jestem od ryb. Zupa rybna z San Benedetto to mój numer popisowy. Przygotowanie jej zajmuje kilkanaście minut, a jest typowym daniem jednogarnkowym dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
1,5 kg różnych ryb i owoców morza oliwa z oliwek 1 cebula 1 peperoncino 70 dag pomidorów szczypta soli wywar przygotowany z warzyw oraz rybich głów i ości 1 szklanka białego wina 8 kromek opieczonego wiejskiego chleba

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ryby i owoce morza oczyścić i umyć. W garnku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć posiekaną drobno cebulę. Dodać pomidory, peperoncino, sól, wywar z ryb oraz mątwy i kałamarnice. Dusić kwadrans. W drugim garnku układać ryby warstwami wg gatunków i każdą warstwę przykrywać owocami morza i wywarem. Dodać małże, zalać winem i gotować pod pokrywką 25 min. Na spodzie tależy utożyć opieczone kromki chleba i zalać zupą.


 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2024 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej