Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Zupa rybna z San Benedetto


Piotr Adamczewski wraz z żoną Barbarą, małżeństwo kulinarnych publicystów, krytyków i praktyków, autorzy wielu książek kucharskich i przewodników po restauracjach.

Tradycje kulinarne są w naszej rodzinie chyba od zawsze. Do tej pory mam poradniki, w których na marginesach znajdują się zapiski mojej prababci. Gotuję razem z żoną od kilkudziesięciu lat, zwiedziliśmy w tym czasie prawie wszystkie kontynenty i poznaliśmy wiele egzotycznych potraw. Uważamy, że najlepiej poznaje się ludzi i ich kulturę poprzez informacje o tym, co jedzą. Z każdej podróży przywozimy wiele ciekawych przepisów, które później wypróbo-wujemy kilkanaście razy w domu - na rodzinie i znajomych, a kiedy się sprawdzą wchodzą do naszego jadłospisu. Jedyne kłótnie w naszym domu dotyczą głównie tego: KTO i CO dziś ugotuje!

Naszą ulubioną potrawą jest zupa rybna, którą pierwszy raz jedliśmy w San Benedetto we Włoszech. Robi się ją tam z czterech gatunków ryb, są to : witlinek, okoń morski, dorada i piotrosz, zawsze świeże, o niepowtarzalnym smaku. Kiedy byliśmy tam następnym razem, postanowiliśmy spróbować jej ponownie. Pytaliśmy chyba we wszystkich restauracjach, gdzie znajdowała się w kartach dań, ale nigdzie nie udało nam się jej zamówić. Kiedy w ostatniej restauracji zapytałem dlaczego nigdzie nie ma tej zupy rybnej, zdziwiony kelner odpowiedział: przecież wczoraj był sztorm i są tylko trzy gatunki ryb, to z czego mamy ją zrobić? Zmieniona recepta byłaby bowiem hańbą dla włoskiego kucharza.

Żona jest specjalistką od sałatek, zup i wszelkich słodyczy, ja natomiast jestem od ryb. Zupa rybna z San Benedetto to mój numer popisowy. Przygotowanie jej zajmuje kilkanaście minut, a jest typowym daniem jednogarnkowym dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
1,5 kg różnych ryb i owoców morza oliwa z oliwek 1 cebula 1 peperoncino 70 dag pomidorów szczypta soli wywar przygotowany z warzyw oraz rybich głów i ości 1 szklanka białego wina 8 kromek opieczonego wiejskiego chleba

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ryby i owoce morza oczyścić i umyć. W garnku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć posiekaną drobno cebulę. Dodać pomidory, peperoncino, sól, wywar z ryb oraz mątwy i kałamarnice. Dusić kwadrans. W drugim garnku układać ryby warstwami wg gatunków i każdą warstwę przykrywać owocami morza i wywarem. Dodać małże, zalać winem i gotować pod pokrywką 25 min. Na spodzie tależy utożyć opieczone kromki chleba i zalać zupą.


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 26 października 2008


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Trzy studnieTrzy studnie

Tak bardzo chcę mieć przyjacielaTak bardzo chcę mieć przyjaciela

Co to jest dusza?Co to jest dusza?

O teologii Ojców KościołaO teologii Ojców Kościoła

Święta Góra Izraela - Góra SyjonŚwięta Góra Izraela - Góra Syjon

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej