Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Oscypek w stolicy


Po powrocie z polskich gór wielu z nas nie może zapomnieć smaku prawdziwego oscypka. Znacznie różni się on od warszawskich "scypków", "oscypków", "serów tatrzańskich" i tym podobnych podróbek. Od 2 lutego 2007 góralskie oscypki są drugim - po bryndzy podhalańskiej - polskim produktem regionalnym, który otrzymał od Unii Europejskiej najtrudniejszy do zdobycia i najbardziej prestiżowy znak "Chroniona Nazwa Pochodzenia". I choć góralskie oscypki robi się z mleka owczego, które można wyrabiać w okresie od maja do końca sierpnia, a sprzedawać do końca października - mówi góral Franciszek Stępkowski - to dopuszczalne są także oscypki mieszane, mniej tłuste. Według parametrów powinny zawierać nie więcej jak 40% domieszki mleka krów rasy czerwonej.

Występują dwa rodzaje oscypków: białe i wędzone. - Te ostatnie można spokojnie jeść nawet po roku! - twierdzi pan Franciszek. - Zimą można się spotkać z małymi oszustwami nawet na Krupówkach, bo w okresie deficytu mleka owczego robi się oscypki z mleka krowiego, a żeby uzyskać efekt wędzenia, moczy się je np. w kawie - ostrzega góral.

- Bo oscypek służył dawniej jako przegryzka. Górale słynęli z tego, że zamiast śledzia w marynacie na weselnych stołach wykładali oscypek. - Kiedyś większość górali miała swoje stada owiec. Oddawało się je na wypas juhasom, a potem dzieliło uzyskanym od owiec buncem. Na hale pędziło się wtedy 500 i 600 sztuk - wspomina góral. - Potem doiło się owce i następował długi proces wyrabiania. Mleko trzeba było zlać do skobka, dodać klog, czyli sproszkowaną podpuszczkę, potem odcisnąć i uformować masę serową. Po wymoczeniu w solance oscypki leżakowały na górnej półce bacówki, gdzie wędziły się w dymie sosnowego lub świerkowego drewna.

Jak potwierdzają górale, nie da się tego zrobić domowym sposobem. Pozostaje więc zdobyć prawdziwy góralski oscypek a następnie przyrządzić go według przepisu na pyszne danie.

Składniki:

1 duży oscypek 2 jajka 1 łyżka mąki 3 łyżki kaszy manny 10 listków szałwii 1 ząbek czosnku 1 słoik żurawiny słodkiej olej do smażenia bułka tarta

Sposób przyrządzenia:
Liście szatwii i czosnek posiekać drobno, włożyć do miseczki, dodać bułkę tartą i kaszę mannę. W drUgiej misce roztrzepać jajka z mąką. Oscypka pokroić na plastry do 1,5 cm, odkroić końcówki i maczać w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce z bułki, kaszy, bazylii i czosnku. Panierkę delikatnie przycisnąć dłonią i układać na mocno rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor. Po usmażeniu oscypki przełożyć na talerz i nałożyć na nie łyżeczką żurawinę ze słoika. Gotowe podajemy na gorąco.

Lub koktajl: jabłko obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych pół banana sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2 suszone śliwki 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego. Całość zmiksować.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 17 stycznia 2010


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej