Bayerischer Schweinebraten
Papież od kuchni Trudno powiedzieć, co Ojciec Święty Benedykt XVI je na obiad, bo nikt go chyba o to nigdy nie pytał. Watykan też tego nie ujawnia. Ale warto zapytać - zakładając, że smaki z dzieciństwa zostają na zawsze - co jadł mały Joseph Ratzinger, kiedy mieszkał jeszcze w rodzinnym miasteczku Marktl am Inn w Bawarii? - Leberkase mit Spiegelei und Bratkartoffeln, co oznacza pieczeń z drobno siekanego mięsa wieprzowego i wołowego, jajko sadzone i smażone ziemniaki oraz Bayerischer Schweinebraten mit Knódel und Kraut czyli pieczeń wieprzową z knedlem i kapustą po bawarsku - odpowiada bez wahania Hildegarda Prechtl-Wild, prowadząca restaurację "Przy ratuszu", niedaleko domu Ratzingerów. Dodajmy, że podobno prawdziwy Bawarczyk uznaje tylko Sauerkraut - kiszoną kapustę - gotowaną razem z wędzonym podgardlem. Warto spróbować! - Urodziłam się w Marklt am Inn, ale nie dane mi było poznać Josepha Ratzingera ani jego rodziny. Od kiedy jednak jest on papieżem, przybywa tu wielu turystów i wszyscy zaraz pytają o ulubione danie Benedykta XVI. - mówi Hildegarda - Każdy chce spróbować pieczeni wieprzowej, bawarskich knedli lub innych tradycyjnych potraw, więc przyrządzamy ją zgodnie z bawarskim przepisem, który prawdopodobnie stosowała też jego mama. W dniu papieskich urodzin, 16 kwietnia, w jego miasteczku jest wielu gości. - Spodziewamy się znacznego wzrostu liczby turystów w tym okresie, szczególnie z Niemiec i Polski. Pobliska piekarnia piecze wtedy większą ilość chlebków Benedykta XVI, my przygotujemy dużo bawarskich przysmaków, będzie też specjalny tort ze świeczkami! - opowiadała właścicielka restauracji.
Marta Troszczyńska Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 2 maja 2010
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |