Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Tradycyjne udka kurczaka w miodzie z cytryną

     Najlepsze polskie smaki

     Już po raz szósty odbyły się Dni Produktów Tradycyjnych "Polskie Smaki". W Ząbkach wyroby prezentowało aż 77 wystawców. - Największą popularnością cieszyły się wędliny, miody oraz przetwory owocowo-warzywne i pieczywo - mówi Janusz Dąbrowski, koordynator projektu. - Zainteresowanie ludzi było ogromne. Pierwszego dnia odwiedziło nas około 5 tysięcy osób, atrakcją było współzawodnictwo o Puchar Mazowsza w Grillowaniu. Drugiego dnia wszystkie stoiska stanęły w ścianie deszczu - śmieje się koordynator.

     Wśród potraw regionalnych z Mazowsza, Podlasia i Małopolski były góralskie sery: bundz, bryndza, korboc, rendołek i oscypki oraz chleb prądnicki, podpłomyki, polędwica galicyjska, gęsi marynowane, pierogi z soczewicą, ciechanowski krzepiak, obwarzanki odrzywolskie, wędzone ryby oraz tradycyjne ciasta.

     - Wyjątkowe show zaprezentowała "Tatarska Jurta" czyli rodzina Bogdanowiczów ze wsi Kruszyniany. Zorganizowała pokaz wyrobu pierekaczewników i tradycyjnej kuchni tatarskiej - dodaje Janusz Dąbrowski, odmawiając jednocześnie z uśmiechem osobistego wyróżnienia dla któregoś z "polskich smaków".

     Jako przepis polecamy w tym numerze "Tradycyjne udka kurczaka w miodzie z cytryną", jako pomysł na wykorzystanie produktów z Giełdy Spożywczej.

     Składniki:
     6 udek z kurczaka 2 cytryny 4 łyżki miodu 3 łyżki oliwy, marynata: 1 łyżka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 tyżki oliwy

     Przyrządzenie:
     Udka umyć i osuszyć. Zrobić marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i tącząc je z oliwą. Marynatą natrzeć nóżki i odstawić na noc do lodówki. Do żaroodpornego naczynia wcisnąć sok z dwóch cytryn i wrzucić skórki. Mięso polać miodem wymieszanym z oliwą. Piec w 180°C okoto 60 minut, polewając mięso sosem.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

23 maja 2010



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej