Tradycyjne udka kurczaka w miodzie z cytryną
Najlepsze polskie smaki Już po raz szósty odbyły się Dni Produktów Tradycyjnych "Polskie Smaki". W Ząbkach wyroby prezentowało aż 77 wystawców. - Największą popularnością cieszyły się wędliny, miody oraz przetwory owocowo-warzywne i pieczywo - mówi Janusz Dąbrowski, koordynator projektu. - Zainteresowanie ludzi było ogromne. Pierwszego dnia odwiedziło nas około 5 tysięcy osób, atrakcją było współzawodnictwo o Puchar Mazowsza w Grillowaniu. Drugiego dnia wszystkie stoiska stanęły w ścianie deszczu - śmieje się koordynator. Wśród potraw regionalnych z Mazowsza, Podlasia i Małopolski były góralskie sery: bundz, bryndza, korboc, rendołek i oscypki oraz chleb prądnicki, podpłomyki, polędwica galicyjska, gęsi marynowane, pierogi z soczewicą, ciechanowski krzepiak, obwarzanki odrzywolskie, wędzone ryby oraz tradycyjne ciasta. - Wyjątkowe show zaprezentowała "Tatarska Jurta" czyli rodzina Bogdanowiczów ze wsi Kruszyniany. Zorganizowała pokaz wyrobu pierekaczewników i tradycyjnej kuchni tatarskiej - dodaje Janusz Dąbrowski, odmawiając jednocześnie z uśmiechem osobistego wyróżnienia dla któregoś z "polskich smaków". Jako przepis polecamy w tym numerze "Tradycyjne udka kurczaka w miodzie z cytryną", jako pomysł na wykorzystanie produktów z Giełdy Spożywczej.
Marta Troszczyńska Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 23 maja 2010
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2024 Pomoc Duchowa |