Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Tradycyjne udka kurczaka w miodzie z cytryną


     Najlepsze polskie smaki

     Już po raz szósty odbyły się Dni Produktów Tradycyjnych "Polskie Smaki". W Ząbkach wyroby prezentowało aż 77 wystawców. - Największą popularnością cieszyły się wędliny, miody oraz przetwory owocowo-warzywne i pieczywo - mówi Janusz Dąbrowski, koordynator projektu. - Zainteresowanie ludzi było ogromne. Pierwszego dnia odwiedziło nas około 5 tysięcy osób, atrakcją było współzawodnictwo o Puchar Mazowsza w Grillowaniu. Drugiego dnia wszystkie stoiska stanęły w ścianie deszczu - śmieje się koordynator.

     Wśród potraw regionalnych z Mazowsza, Podlasia i Małopolski były góralskie sery: bundz, bryndza, korboc, rendołek i oscypki oraz chleb prądnicki, podpłomyki, polędwica galicyjska, gęsi marynowane, pierogi z soczewicą, ciechanowski krzepiak, obwarzanki odrzywolskie, wędzone ryby oraz tradycyjne ciasta.

     - Wyjątkowe show zaprezentowała "Tatarska Jurta" czyli rodzina Bogdanowiczów ze wsi Kruszyniany. Zorganizowała pokaz wyrobu pierekaczewników i tradycyjnej kuchni tatarskiej - dodaje Janusz Dąbrowski, odmawiając jednocześnie z uśmiechem osobistego wyróżnienia dla któregoś z "polskich smaków".

     Jako przepis polecamy w tym numerze "Tradycyjne udka kurczaka w miodzie z cytryną", jako pomysł na wykorzystanie produktów z Giełdy Spożywczej.

     Składniki:
     6 udek z kurczaka 2 cytryny 4 łyżki miodu 3 łyżki oliwy, marynata: 1 łyżka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 tyżki oliwy

     Przyrządzenie:
     Udka umyć i osuszyć. Zrobić marynatę, rozcierając w moździerzu przyprawy z czosnkiem i tącząc je z oliwą. Marynatą natrzeć nóżki i odstawić na noc do lodówki. Do żaroodpornego naczynia wcisnąć sok z dwóch cytryn i wrzucić skórki. Mięso polać miodem wymieszanym z oliwą. Piec w 180°C okoto 60 minut, polewając mięso sosem.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

23 maja 2010


   


Różaniec Różaniec
abp Grzegorz Ryś
Jeśli szukasz głębokich rozważań tajemnic różańcowych, dobrze trafiłeś. Przedstawiamy Ci osobiste, oparte na słowie Bożym rozważania abp. Grzegorza Rysia. Myśli duchownego skupiają się tutaj wokół poszczególnych tajemnic czterech części Różańca.... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej