Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Kurczak na parze z warzywami

     Para buch, obiad zdrów

     Niewielu amatorów ociekających tłuszczem kotletów da wiarę, że niemal wszystko da się przygotować inaczej! - Gotowanie na parze odmieniło mój jadłospis. Wcześniej ze względu na problemy trawienne musiałam zrezygnować ze smażenia, a przecież u nas większość potraw przygotowuje się na patelni - wspomina Mariola Kubicka. — Po przeczytaniu w jakiejś gazecie o gotowaniu na parze nie mogłam uwierzyć, ile wartości z tego płynie.

     Podczas tradycyjnego gotowania, smażenia i duszenia zniszczeniu ulega nawet do 80 proc. witamin i minerałów. Im więcej używamy wody np. podczas gotowania warzyw, tym więcej tracimy. Smażony kurczak w panierce ma niemal dwa razy tyle kalorii, co ugotowany na parze.

     Dania można przygotowywać w parowarze lub w specjalnym sitku, które nakłada się na garnek. Trzeba jednak pilnować, aby warzywa nie dotykały wody oraz żeby nie przypalić garnka, z którego wyparuje cała woda.

     - Postanowiłam spróbować. Na początku rodzina, szczególnie nastoletnie córki, z entuzjazmem przyjęły pomysł o gotowaniu niskokalorycznym i do tego zdrowszym. Kiedy na talerzu ułożyłam warzywa i mięso przygotowane na parze, wszystko wyglądało bardzo apetycznie, miało intensywny kolor i pięknie pachniało. Gorzej było ze smakiem, bo słyszałam, że produktów nie wolno solić. Pierwsze danie na parze zjedliśmy więc w milczeniu, obiecując sobie, że już nigdy więcej - śmieje się pani Mariola. - Szybko jednak nauczyłam się dobrych przepisów i teraz trąbię na lewo i prawo: ludzie, gotujcie na parze! To jest naprawdę pyszne!

     Składniki:
     pierś z kurczaka marchewka kilka różyczek brokuta papryka zielona i żótta fasolka szparagowa lub groszek cukrowy ulubione ziota, np. majeranek, oregano, tymianek, sól, pieprz

     Sposób przygotowania:
     Pierś umyć, pokroić na mniejsze porcje i posypać ziołami. Marchewkę oczyścić i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w kostkę mniej więcej 2 na 2 cm. Do garnka do gotowania na parze wlać 2 szklanki wody. Na sicie ułożyć mięso, nakryć i gotować okoto 20 minut. Następnie dodać warzywa. Nakryć i znów gotować okoto 15-20 minut aż warzywa będą miękkie. Po wyjęciu na talerz oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Mięso przed podaniem na talerz można zrumienić na łyżeczce oliwy.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

17 października 2010



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:
 KRYSTYNA : 17.01.2015, 12:30
 mniam
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej