Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Kurczak na parze z warzywami


     Para buch, obiad zdrów

     Niewielu amatorów ociekających tłuszczem kotletów da wiarę, że niemal wszystko da się przygotować inaczej! - Gotowanie na parze odmieniło mój jadłospis. Wcześniej ze względu na problemy trawienne musiałam zrezygnować ze smażenia, a przecież u nas większość potraw przygotowuje się na patelni - wspomina Mariola Kubicka. — Po przeczytaniu w jakiejś gazecie o gotowaniu na parze nie mogłam uwierzyć, ile wartości z tego płynie.

     Podczas tradycyjnego gotowania, smażenia i duszenia zniszczeniu ulega nawet do 80 proc. witamin i minerałów. Im więcej używamy wody np. podczas gotowania warzyw, tym więcej tracimy. Smażony kurczak w panierce ma niemal dwa razy tyle kalorii, co ugotowany na parze.

     Dania można przygotowywać w parowarze lub w specjalnym sitku, które nakłada się na garnek. Trzeba jednak pilnować, aby warzywa nie dotykały wody oraz żeby nie przypalić garnka, z którego wyparuje cała woda.

     - Postanowiłam spróbować. Na początku rodzina, szczególnie nastoletnie córki, z entuzjazmem przyjęły pomysł o gotowaniu niskokalorycznym i do tego zdrowszym. Kiedy na talerzu ułożyłam warzywa i mięso przygotowane na parze, wszystko wyglądało bardzo apetycznie, miało intensywny kolor i pięknie pachniało. Gorzej było ze smakiem, bo słyszałam, że produktów nie wolno solić. Pierwsze danie na parze zjedliśmy więc w milczeniu, obiecując sobie, że już nigdy więcej - śmieje się pani Mariola. - Szybko jednak nauczyłam się dobrych przepisów i teraz trąbię na lewo i prawo: ludzie, gotujcie na parze! To jest naprawdę pyszne!

     Składniki:
     pierś z kurczaka marchewka kilka różyczek brokuta papryka zielona i żótta fasolka szparagowa lub groszek cukrowy ulubione ziota, np. majeranek, oregano, tymianek, sól, pieprz

     Sposób przygotowania:
     Pierś umyć, pokroić na mniejsze porcje i posypać ziołami. Marchewkę oczyścić i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w kostkę mniej więcej 2 na 2 cm. Do garnka do gotowania na parze wlać 2 szklanki wody. Na sicie ułożyć mięso, nakryć i gotować okoto 20 minut. Następnie dodać warzywa. Nakryć i znów gotować okoto 15-20 minut aż warzywa będą miękkie. Po wyjęciu na talerz oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Mięso przed podaniem na talerz można zrumienić na łyżeczce oliwy.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

17 października 2010


   

Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka? Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka?
Anna Jedna
Niniejsza książka to pomoc dla tych, którzy chcą zachować wierność małżeńską, niezależnie od okoliczności i ludzkiej słabości. To także znakomity podręcznik Bożej mądrości i Bożej miłości dla tych, którzy przygotowują się do zawarcia sakramentalnego małżeństwa... » zobacz więcej


Wasze komentarze:
 KRYSTYNA : 17.01.2015, 12:30
 mniam
(1)


Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej