Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Leniwe pierogi


Bary mleczne

Tu nikt nie sili się na życzliwość i troskę o samopoczucie klienta. A jednak klientów nie brakuje, choć niska cena, wysoka jakość potraw i beznamiętna obsługa nijak nie zgadzają się z zasadami marketingu. Popularne w latach socjalizmu bary mleczne są dziś niekonwencjonalnym pomysłem na obiad "prawie jak u mamy".

Absurdalnie wielki schabowy, zupa grzybowa... z grzybami, jajecznica ze szczypiorkiem, makaron z truskawkami - to potrawy, które możemy znaleźć w niemal każdym warszawskim barze mlecznym. Jest ich jeszcze ponad 20, a ceny tam, jakich nie znajdziemy nigdzie indziej: grochowa - 1,62 zl, kasza gryczana z sosem pieczarkowym - 1,58 zl, ziemniaki - 1,12 zł.

- Uwielbiam takie miejsca z klimatem: cerata na stole, plastikowe sztućce i niewyspana kucharka, która zamiast pomidorówki z makaronem daje z ryżem i każdy boi się jej zwrócić uwagę, bo w ogóle zabierze - śmieje się Jacek Kucharski, jeden ze stałych klientów barów mlecznych. - Kiedyś zaprosiłem do takiego baru moją pierwszą dziewczynę, a teraz zamiast jeść z cateringu w moim biurowcu, wymykam się do pobliskich "mleczaków".

Panie kucharki nie chcą rozmawiać, ale i tak nie miałyby kiedy. Długie kolejki głodnych zaczynają się o godz. 8 i kończą o 20. - Przychodzimy tu zawsze na długiej przerwie. Zwykle jest nas dużo więcej - mówią Ania i Jacek, studenci Uniwersytetu Warszawskiego, spotkani w barze Familijnym na Nowym Świecie. - Próbowałam już wszystkiego, ale najlepsze są pomidorówka i leniwe z masłem i cukrem za cale 2,74. A jak jesteśmy porządnie głodni, "wypasione" schabowe ratują nam życie.

W mlecznym barze nie znajdziemy carpaccia ani steków argentyńskich, ale i nikt się ich nie spodziewa, bo przychodzi na proste, szybkie i smaczne dania. Tu biedny je z bogatym, bo każdemu tęskno czasem do domowego jedzenia.

Składniki:
75 dkg twarogu chudego 75 dkg twarogu tłustego 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg mąki 5 dkg mąki ziemniaczanej 3 jajka bułka tarta 15 dkg masła olej sól 2 dkg cukru

Sposób przygotowania:
Ser i ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce. Dodać jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, sól i dobrze wyrobić. Z masy formować wałeczki, obtaczać w mące i kroić w skośne kluski. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i krótko gotować. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim bułkę, dodać masło. Leniwe polać bułką tartą, można lekko dosłodzić.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 24 października 2010


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej