Jesienne dolegliwości
Jesień to pora roku, kiedy szczególnie silnie czujemy, że żyjemy. Poza bólami stawów i kręgosłupa często daje o sobie znać przewód pokarmowy. Bóle w nadbrzuszu, zgaga, odbijania (szczególnie treścią kwaśną), nudności i wymioty, czasem uczucie dławienia w gardle i bóle w klatce piersiowej sugerują chorobę przełyku, żołądka lub dwunastnicy. Najczęściej jest to zapalenie błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy albo rzadziej rozpoznawana choroba refluksowa przełyku. Dolegliwości występują zwykle jedną do trzech godzin po posiłku, mogą nasilać się w pozycji leżącej, budzić ze snu nad ranem, nasilają się, gdy jesteśmy głodni. Znacznie zmniejszają się lub nawet ustępują po jedzeniu lub po lekach zobojętniających kwas solny. Częstą przyczyną tych schorzeń jest stosowanie leków przeciwbólowych (takich jak aspiryna, majamil, diclofenak, ketoprofen czy pyralgina), szczególnie nadużywanych właśnie o tej porze roku. Palenie papierosów i inne używki sprzyjają rozwojowi choroby. Przewlekły stres i skłonność do depresji, także częstsze jesienią, powodują wzmożone wydzielanie kwasu solnego i niedokrwienie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. U wielu pacjentów przyczyną dolegliwości jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, które wymaga specjalnego leczenia. Także choroby wątroby i zaleganie żółci mogą dawać zapalenie żołądka. Sprzyja temu alkohol, znaczna nadwaga, a także przebyta operacja usunięcia pęcherzyka żółciowego. Rada, aby unikać stresu, wydaje się oczywista, u wielu pacjentów jednak mało realna. Ale to właśnie przewlekły stres ma zasadnicze znaczenie. Warto spojrzeć na wiele "bardzo ważnych spraw" z dystansem. Równie istotne i podobnie niełatwe jest rzucenie palenia i ograniczenie używek, szczególnie kawy. Ważna jest zmiana nawyków żywieniowych. Unikanie zbyt późnego spożywania posiłków, jedzenie bez pośpiechu znacznie zmniejszają dolegliwości. Należy unikać potraw smażonych, ostrych przypraw, słodyczy oraz produktów, po których źle się czujemy. Jeśli musimy przyjmować leki, które mogą uszkadzać śluzówkę żołądka (np. małą dawkę aspiryny po zawale serca), wybierajmy tableki powlekane, które uwalniają się dopiero w jelicie cienkim. Ulgę przynosi także regularne spożywanie siemienia lnianego. Jeśli dolegliwości nie ustąpią lub po krótkim czasie znowu się pojawią, konieczna jest wizyta u lekarza. Leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego i powodujące gojenie się stanu zapalnego dostępne są na receptę.
Bywa, że pierwszym objawem choroby wrzodowej jest krwawienie z przewodu pokarmowego. Pojawienie się wymiotów o wyglądzie fusów od kawy i biegunki z krwią lub wyglądającej jak smoła wymagają pilnej diagnostyki i leczenia w warunkach szpitalnych. Wykonuje się wówczas gastroskopię, ale o tym badaniu i innych badaniach przewodu pokarmowego opowiem w następnym felietonie.
Izabela Pakulska - lekarz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 14 listopada 2010
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2023 Pomoc Duchowa |