Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Chipsy szkodzą sercu

     Dzieci lubią chipsy. Nie wiedzą, czym jest akrylamid, ile rodzice powinni znać ten związek chemiczny, aby świadomie go unikać, gdyż rujnu- je zdrowie. Powstaje wskutek reakcji między aminokwasami (głównie asparaginą) i cukrami przy smażeniu żywności bogatej w białka i cukry.

     Akrylamid dociera do naszego organizmu trzema drogami. Po pierwsze, z jedzeniem. Bardzo dużo mają go smażone ziemniaki, bo zawierają asparaginę i skrobię. Przy produkcji chipsów i frytek pod wpływem wysokiej temperatury (powyżej 120 st. C) dochodzi do reakcji i powstaje akrylamid. Paczka chipsów (160 g), zawiera ok. 157 mg akrylamidu. Jest on też obecny w pieczywie chrupkim i płatkach kukurydzianych. Po drugie, przez skórę - z kosmetyków i wody. I po trzecie, przez układ oddechowy z dymem papierosów. Palący mają kilka razy wyższy poziom akrylamidu niż inne osoby.

     Polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza dowiedli w 2009 r., że regularne spożywanie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko chorób serca. Liczne badania potwierdziły, że akrylamid inicjuje procesy nowotworowe i jest toksyną dla układu nerwowego, wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie, podnosi ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca.

     Toksyczność akrylamidu zależy od masy ciała. Dziecko po spożyciu paczki chipsów będzie mieć więcej akrylamidu na kilogram masy ciała niż dorosły, dlatego dla dzieci chipsy i frytki są szczegółnie niebezpieczne. Ich stałe spożycie silnie wpływa także na mózg, co przekłada się na problemy w nauce. Badania prof. Naruszewicza wykazały, że regularne jedzenie chipsów zwiększa poziom akrylamidu we krwi, zarówno u palących, jak i niepalących, co przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Akrylamid obniża w organizmie zapasy naturalnego przeciwutleniacza - glutationu, który neutralizuje wolne rodniki tlenowe uszkadzające komórki. Brak glutationu przyspiesza starzenie się tkanek, rozwój nowotworów i chorób serca. Akrylamid łączy się z hemoglobiną we krwi, co utrudnia jej metabolizm i wywołuje stany zapalne w chorobach układu krążenia, nowotworach, nadwadze i otyłości oraz próchnicy.

     To pierwsze na świecie badanie, które dowiodło zagrożenia zdrowia przez zajadanie się chipsami. Każda paczka chipsów dostarcza znaczne ilości toksycznego dla centralnego układu nerwowego akrylamidu - a w Polsce spożycie chipsów rośnie. Jedzenie "smacznych" frytek i chipsów to dramat, bo chipsy zawierają także duże ilości soli i kalorii pochodzących z tłuszczów złej jakości, bo mocno ogrzanych.

     Rośnie liczba dzieci z nadwagą i z nadciśnieniem tętniczym. Choroby układu krążenia i nowotwory rozwijają się powoli: dopiero po 30-40 latach ujawniają się w formie zawału czy raka. Dlatego tak ważne są nawyki od dzieciństwa: unikanie palenia, także biernego, oraz zdrowe żywienie bogate w warzywa, owoce i produkty z pełnego ziarna, a ubogie w tłuszcze.

Grażyna Rybak
Autorka jest lekarzem pediatrą

Tekst pochodzi z Tygodnika

18 listopada 2018


   

Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny
Św. Ludwik Maria Grignion de Montfort
Lektura traktatu jest cennym duchowym doświadczeniem. Im częściej po niego sięgamy, tym bardziej przemienia on nasze serca. Osnowę dzieła stanowi dewiza św. Ludwika Marii de Montfort: "Wszystko dla Jezusa przez Maryję"... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej