Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Czy znamy cynamon?

     To dobrze znana wszystkim przyprawa - ale nie tylko przyprawa! Cynamon, a dokładnie kora cynamonowca, zwłaszcza kora z młodych gałązek, a także korzeń, to przede wszystkim wykorzystywane w leczeniu zioło.

     Typowy korzenny zapach i smak cynamonu nadaje zawarty w nim olejek, którego składnikiem jest aldehyd cynamonowy oraz występujący w nim eugenol. Mówi się o jego działaniu przeciwno- wotworowym, a także spowalniającym choroby neu- rodegeneracyjne. takie jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. W cynamonie zawartych jest wiele składników mineralnych, m.in. wapń, magnez, żelazo, potas, cynk oraz witaminy z grupy B, a także nieco witaminy C, A i K.2

     Cynamon ma silne działanie rozgrzewające i działa napotnie. Polecam spożywanie go szczególnie po zmarznięciu, przewianiu, przy dreszczach i bólach mięśniowych towarzyszących infekcji wirusowej. Dobrze wówczas zrobić napar: łyżeczkę cynamonu zalać gorącą wodą i taki napój, jak najcieplejszy, wypić. Koniecznie trzeba się ciepło ubrać, dobrze - nawet w domu - założyć skarpetki i czapkę. Trzeba się spocić! I pamiętać, że po spoceniu się należy niezwłocznie przebrać się w suche ubranie. Taka szybka interwencja często pozwala zatrzymać infekcję. Zamiast naparu można, jeśli nie ma przeciwwskazań, wypić grzane piwo lub wino z dodatkiem cynamonu i miodu.

     Działanie rozgrzewające cynamonu wykorzystywane jest także w bólach stawów. Olejek cynamonowy wchodzi w skład niektórych maści rozgrzewających. Działa także przeciwzapalnie, hamując rozwój bakterii i grzybów. Cynamon bywa również skuteczny w zatruciach pokarmowych oraz przy biegunkach, jest więc stosowany w zaburzeniach żołądkowych. Polecany jest u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu i cukrzycą. Zmniejsza chęć na słodycze.

     Są osoby, które nie lubią zapachu ani smaku cynamonu, wówczas nie należy go stosować. Taką niechęć odczuwają często osoby rozgrzane, spocone, z zaczerwienioną twarzą, z nadciśnieniem tętniczym - i rzeczywiście takie osoby nie powinny używać cynamonu. Cynamon może wówczas zaszkodzić, nasilając dolegliwości. Cynamonu nie powinny także stosować kobiety w ciąży, ponieważ może on doprowadzić do wcześniejszego porodu. Może także podrażnić żołądek; jeśli pojawiają się bóle w nadbrzuszu, to znak, żeby nie spożywać cynamonu. Może zdarzyć się uczulenie na cynamon, wówczas także nie wolno go używać.

     W cynamonowcu znajduje się kumaryna - substancja, która podawana w dużych ilościach może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Dlatego cynamon dobrze stosować, ale w umiarkowanych ilościach. Większa dawka (jak przy infekcjach) może być podawana przez bardzo krótki czas.

     Oczywiście cynamon stosowany jest jako dodatek do ciast i do napojów. Dostępny w Polsce pochodzi z Chin lub z Cejlonu. Ten drugi szczególnie polecam.

Izabela Pakulska

Autorka jest lekarzem

Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, nr 731


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej