Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Grzyby: jadalny, niejadalny, trujący

Zainteresowanie grzybami jako produktami spożywczymi ma długą historię. Słynęły one głównie z wyśmienitego smaku i urozmaicały codzienne lub świąteczne menu. Tak pozostało do dzisiaj. Część gatunków grzybów zawiera w swoim składzie oprócz składników odżywczych i witamin, pewne substancje toksyczne. W Polsce mamy około 250 gatunków grzybów trujących. Spożycie grzybów niejadalnych lub trujących spowodować może groźne, niekiedy śmiertelne zatrucie.

Lato tego roku sprzyja grzybiarzom. Coraz więcej dzieci zaczyna próbować swoich sit w grzybobraniu. Jest to zajęcie nęcące prawie każdego spędzającego wolny czas w lesie. Jak wiadomo grzyby rosną nie tylko w lesie, ale możemy je spotkać także w naszym otoczeniu. Należą do jednej z najbogatszych w gatunki grup żywych organizmów. Są niezmiernie ważne w stałym odnawianiu żyzności gleby i wzbogacaniu jej w związki organiczne. Niektóre drzewa w lesie lepiej rosną pod warunkiem stałego towarzystwa specjalnego gatunku grzybów. Któż z nas nie zna drożdży, najczęściej używanych grzybów w gospodarstwie domowym? Powodują one wskutek fermentacji alkoholowej powstawanie dużej ilości dwutlenku węgla, który , spulchnia nasze wypieki. Służą też do produkcji alkoholu. A tzw. pędzlaki do wyrobu serów i penicyliny. Znamy też grzyby niszczycielskie rozkładające nawet asfalt oraz grzyby pasożyty, które są sprawcami groźnych chorób (grzybic) człowieka. Najczęściej jednak grzyby kojarzą nam się z "kapelusikami" fascynującymi wzrok w lasach, które mamy ochotę natychmiast zerwać i obejrzeć z bliska. Rozsądnemu grzybobraniu powinna towarzyszyć wiedza i pewne doświadczenie. Przyjmuje się zasadę, że zbieramy takie grzyby, co do których mamy pewność, że nie są trujące. Jak je rozpoznawać? Najlepiej zapoznać się z barwnymi tablicami dostępnymi w licznych broszurach lub nauczyć się poznawać grzyby od doświadczonego nauczyciela. W ostatnich latach zauważono zmniejszanie się liczby grzybów w naszych lasach. Jest to częściowo nasza wina. Pragnę przypomnieć, że niewskazane lub zabronione jest między innymi:

  • palenie ognisk w lasach i na polanach leśnych,
  • zbieranie grzybów w rezerwatach i parkach narodowych,
  • gwałtowne wyrywanie grzybów z podłoża,
  • deptanie czy wyrzucanie zerwanych grzybów trujących poza obręb lasu,
  • zbieranie grzybów zbyt młodych lub bardzo starych.
Grzybami trzeba się zająć zaraz po przyniesieniu do domu, gdyż są bardzo nietrwałe. Grzyby ugotowane nie mogą stać dłużej niż 48 godzin, nawet w lodówce. Grzyby suszone przechowują się najlepiej, muszą być jednak trzymane z dala od owadów.

Objawy kliniczne w zatruciu grzybami zależą od gatunku grzyba trującego i dzielą się na dwa najczęściej spotykane zespoły chorobowe. Pierwszy z nich pojawia się krótko po spożyciu grzybów (do 6 godzin) i występuje albo pod postacią ostrej biegunki i wymiotów albo dodatkowo takich objawów jak: ślinotok, bóle brzucha, zlewne poty i zwolnienie czynności serca. Po zjedzeniu niektórych muchomorów lub olszówki oprócz biegunki występuje znaczne pobudzenie psychoruchowe z halucynacjami. Może dojść do nagiej utraty przytomności. Zatrucia tymi grzybami są szczególnie niebezpieczne dla dzieci!

Drugi zespól objawów chorobowych pojawia się po długim czasie od spożycia grzybów (od 8 do 24 godzin), gdy toksyny zawarte w muchomorach sromotnikowym i wiosennym w sposób nieodwracalny zadziałały w organizmie. Zatrucia te należą do najgroźniejszych, gdyż często kończą się śmiercią z powodu narastającej niewydolności wątroby i nerek. Od zatrucia toksynami zawartymi w grzybach należy odróżnić stany chorobowe związane ze spożyciem nieświeżej potrawy z grzybów, uczuleniem na białko grzybów oraz dolegliwości ze strony pęcherzyka żółciowego lub trzustki związane ze zjedzeniem grzybów smażonych na tłuszczu.

Oto kilka porad praktycznych dla zbieraczy grzybów:

  • - unikajmy zbierania grzybów z blaszkami pod kapeluszem (np. surojadki),
  • - nie ścinajmy grzybów nożem, bo ważny w rozpoznaniu jest cały grzyb,
  • - nie zbierajmy grzybów o odrażającym zapachu, o nieprawidłowej konsystencji, "robaczywych", zbyt podobnych do grzybów trujących, rosnących na terenach silnie skażonych pierwiastkami radioaktywnymi,
  • - unikajmy "smakowania" grzybów surowych,
  • - chrońmy grzyby pamiętając, że bez grzybów las nie mógłby istnieć,
  • - w każdym przypadku podejrzenia o zatrucie grzybami jak najszybciej przewieźmy chorego do szpitala.

Dr med. ALDONA KASPRZAK specjalista chorób dziecięcych i zakaźnych


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

bł. Władysław z Gielniowabł. Władysław z Gielniowa

Modlitwa do bł. Władysława z GielniowaModlitwa do bł. Władysława z Gielniowa

Litania do bł. Władysława z GielniowaLitania do bł. Władysława z Gielniowa

Jak pustelnik Pachomiusz poznał tajemnicę znaczenia życiaJak pustelnik Pachomiusz poznał tajemnicę znaczenia życia

Dlaczego gdy kapłan mówi: Oto wielka tajemnica wiary - w jednym kościele ludzie wstają, a w innym siedzą?Dlaczego gdy kapłan mówi: "Oto wielka tajemnica wiary" - w jednym kościele ludzie wstają, a w innym siedzą?

Najbardziej popularne

Godzina ŁaskiGodzina Łaski

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt

© 2001-2022 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej