Kartki Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Czat Opowiadania Perełki
Piwo jałowcowe

     Psiwo na Kurpsiach

     Pani nam młodzież rozpija, pani Krzyżewska! - obruszyła się kiedyś na festynie jedna z członkiń kółka różańcowego. - Do czego to podobne, żeby piwem częstować! - A toć to tyło nas napój jełowcowy - śmieje się Janina Krzyżewska z Lipnik.

     - Wielokrotnie jeździliśmy z nim na różne konkursy regionalne i zawsze okazywał się przebojem.

     Mówi się, że chłopi kurpiowscy musieli niegdyś często zaglądać do dzbanów, bo za namową księży wyrzekli się picia alkoholu przez 50 lat. No, ale coś pić musieli. W zamian stworzyli sobie alternatywę: piwo jałowcowe, zwane też "psiwem kozicowym".

     - Nazwa wzięła się stąd, że jak chłop szedł na pastwisko po kozy, to zwykle wracał jeszcze z naręczem jałowcowych gałązek, a potem według sobie tylko znanej receptury przyrządzał miksturę z owoców jałowca, chmielu, miodu i cukru, który po dodaniu drożdży fermentuje - opowiada Janina Krzyżewska.

     To, że piwo jałowcowe wyjątkowego smaku nabiera tylko na Kurpiach, nie jest przesadą, bo jak do tej pory jedynie tam można go spróbować. A jeśli regiony kurpiowszczyzny słyną z wielkiej gościnności, to jak twierdzi pani Krzyżewska również przez swoją oryginalność i tajemniczość. Przepisów na charakterystyczne potrawy Kurpie bowiem nie zdradzają - przyjedź i sam się przekonaj! Co by to była za regionalna potrawa, jakby ją można było wszędzie dostać! - dodaje z tajemniczym uśmiechem Kurpsionka. Z trudem przyszło więc nam zdobycie przepisu. W ofercie mamy jednak niecodzienny, bo oryginalnie rymowany. Jeśli tylko zdobycie szyszkojagód jałowca pospolitego nie stanowi większego problemu, to takie psiwo można uwarzyć samodzielnie, a potem udać się na Kurpie i porównać z oryginałem. Najlepiej w Niedzielę Palmową.

     Wody ze źródła samego
     Jagódek jałowca
     Z lasu kurpiowskiego
     Z wysokiej tyczki chmielu
     Podpiwka
     Drożdży
     Cukru trochę chęci
     I każda gospodyni najlepsze
     psiwo kozickie
     Uwarzy,
     Że niejeden Kurp marzy
     By wypić i ugasić pragnienie
     A potem bajać
     O kurpiowskiej krainie
     I o tej dziewczynie Co piwo uwarzyła
     I zawsze wesoła była

     SKŁADNIKI:
     jagody jałowca 40 dag chmiel 2 dag drożdże 2 dag woda 10 L

     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
     Jałowiec rozdrobnić w moździerzu, wsypać do 10 litrów zimnej wody, bardzo wolno podgrzewać aż do wrzenia, wtedy wsypać chmiel, zmniejszyć ogień i gotować płyn jeszcze przez pół godziny, a wszystko pod przykryciem. Ostudzony płyn przecedzić, pozostałe paprochy przepłukać gorącą wodą, dodać cukier, wymieszać, wlać drożdże uprzednio rozmnożone w kilku łyżkach ciepłej wody doprawionej cukrem i szczyptą mąki, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni. Przecedzić przez płótno, wlać do butelek, zamknąć szczelnie i odstawić (w oryginale: do piwnicy). Nazajutrz można pić.


Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

5 kwietnia 2009


Możesz dobrze gotować Możesz dobrze gotować
Praca zbiorowa
Oddajemy w Wasze ręce książkę, która mamy nadzieję pomoże Wam odpowiedzieć na często zadawane pytania: co dziś zrobić na obiad, z czym przygotować kanapki do szkoły, jak uatrakcyjnić odświętny obiad...... » zobacz więcej


   


Wasze komentarze:
 basia: 20.12.2016, 14:39
 Mój tata robił było pyszne , a jakie zdrowe , cukru nie cały kilogram na 10 litrów wody
 czetnik: 13.04.2014, 14:07
 Kłamczuch się nie pochwalił.
 Paweł Nowogród: 17.12.2013, 19:16
 Zrobiłem 25 l. piwa wg. tego przepisu w niedzielę 15 grudnia na Boże Narodzenie będę miał piwko! Pochwalę się jak wyszło. Dzięki za przepis.
 Kurpianka: 09.12.2012, 18:52
 Moja mama mówi, że 1,3 kg na 10 l ;)
 templariusz: 12.06.2012, 17:31
 a ile cukru????????????????
 CIEKAWA: 17.03.2010, 15:05
 A ILE TEGO CUKRU?????????
 wielbiciel: 14.08.2009, 17:57
 przepyszne
 
(1)


Autor

Treść




[ Powrót ]
 
Daj plusika:
[ Strona główna ]
 Partnerzy medialni:

O stronie... | Ogłoszenia | Konkurs | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2017 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej