Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Pierniczki


     Pierniki na choinkę

     Na jarmarku w dzień grudniowy łatwo znajdziesz prezent gotowy! - podśpiewują sobie dla rozgrzewki wystawcy z "jarmarku pod wieżą" niedaleko kościoła św. Anny na Krakowskim Przedmieściu. Mroźna pogoda nie odstrasza kupujących ozdoby świąteczne, stroiki, bombki, ale przede wszystkim świąteczne przysmaki.

     - W Adwencie jeździmy z naszymi produktami po całej Polsce. Dziś Warszawa, jutro Katowice, potem Gdańsk i Kraków. Każdy weekend mamy zajęty, a żona z córkami przygotowują na każdy taki dwudniowy jarmark ponad dwie tony wypieków! - mówi jednym tchem Jan Gliński, który pomaga żonie Celinie w prowadzeniu rodzinnego interesu: cukierni w Ejszeryszkach koło Suwałk. Są tu makowce, sękacze, pierniki, wszystko misternie przyozdobione i jeszcze pachnące. Pan Jan nie ukrywa, że kilkugodzinne handlowanie przynosi wymierne zyski. - Nawet 2 tys. zł dziennie - dodaje - chociaż za cenę odczuwalnego zimna.

     Rodzinny interes zaczął się niewinnie. - Żona, która jest mistrzem cukiernictwa, postanowiła 14 lat temu piec w domu pączki i rozwozić je po okolicznych targach. Robiła je według własnej receptury i szybko zdobyła własną klientelę. Potem musiały jej pomagać córki, bo już nie nadążała, potem zakupiliśmy większe, profesjonalne maszyny, i tak w naszym domu powstała rodzinna cukiernia - śmieje się Jan Gliński. - Dziś córki są już dorosłe, skończyły studia, ale nie odstępowały mamy na krok, zrobiły dyplomy mistrza cukiernictwa i teraz wszyscy jesteśmy w tym biznesie. Ja się co prawda z zięciami do kuchni nie wybieram, bo nasza działka to dystrybucja, ale wszyscy lubimy to, co robimy, i robimy to z pasją. Poza tym uwielbiamy nasze wypieki i nie nudzą nam się nawet na święta!

     Tuż przed świętami polecamy więc rodzinne pieczenie, a potem wspólne ozdabianie prawdziwych korzennych pierniczków.

     Składniki:
     1/2 kg mąki szklanka cukru 400 g miodu 2 jajka 1/4 kostki margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej przyprawa do pierników

     Sposób przygotowania:
     Do garnka wlać miód, cukier, przyprawy i podgrzać razem, aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie dodać margarynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Zagnieść. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować na oproszonej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm. Foremkami, szklanką lub nożykiem wycinać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub oproszonej mąką. Piec w temperaturze 200 °C przez około 10 minut.

     Przed włożeniem pierniczków do piekarnika, można niektóre posmarować białkiem jajka i ozdobić kolorową posypką. Część po upieczeniu pomalować pisakami do ciasta albo ozdobić lukrem (białko jajka, 12 dkg cukru pudru i łyżeczkę soku z cytryny utrzeć na pulchną masę). Pierniczki najlepsze są po 2-3 dniach, kiedy skruszeją.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

19 grudnia 2010


   

Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny
Św. Ludwik Maria Grignion de Montfort
Lektura traktatu jest cennym duchowym doświadczeniem. Im częściej po niego sięgamy, tym bardziej przemienia on nasze serca. Osnowę dzieła stanowi dewiza św. Ludwika Marii de Montfort: "Wszystko dla Jezusa przez Maryję"... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej