Humor Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Pobierz Spowiedź Opowiadania Perełki
Pierniczki

     Pierniki na choinkę

     Na jarmarku w dzień grudniowy łatwo znajdziesz prezent gotowy! - podśpiewują sobie dla rozgrzewki wystawcy z "jarmarku pod wieżą" niedaleko kościoła św. Anny na Krakowskim Przedmieściu. Mroźna pogoda nie odstrasza kupujących ozdoby świąteczne, stroiki, bombki, ale przede wszystkim świąteczne przysmaki.

     - W Adwencie jeździmy z naszymi produktami po całej Polsce. Dziś Warszawa, jutro Katowice, potem Gdańsk i Kraków. Każdy weekend mamy zajęty, a żona z córkami przygotowują na każdy taki dwudniowy jarmark ponad dwie tony wypieków! - mówi jednym tchem Jan Gliński, który pomaga żonie Celinie w prowadzeniu rodzinnego interesu: cukierni w Ejszeryszkach koło Suwałk. Są tu makowce, sękacze, pierniki, wszystko misternie przyozdobione i jeszcze pachnące. Pan Jan nie ukrywa, że kilkugodzinne handlowanie przynosi wymierne zyski. - Nawet 2 tys. zł dziennie - dodaje - chociaż za cenę odczuwalnego zimna.

     Rodzinny interes zaczął się niewinnie. - Żona, która jest mistrzem cukiernictwa, postanowiła 14 lat temu piec w domu pączki i rozwozić je po okolicznych targach. Robiła je według własnej receptury i szybko zdobyła własną klientelę. Potem musiały jej pomagać córki, bo już nie nadążała, potem zakupiliśmy większe, profesjonalne maszyny, i tak w naszym domu powstała rodzinna cukiernia - śmieje się Jan Gliński. - Dziś córki są już dorosłe, skończyły studia, ale nie odstępowały mamy na krok, zrobiły dyplomy mistrza cukiernictwa i teraz wszyscy jesteśmy w tym biznesie. Ja się co prawda z zięciami do kuchni nie wybieram, bo nasza działka to dystrybucja, ale wszyscy lubimy to, co robimy, i robimy to z pasją. Poza tym uwielbiamy nasze wypieki i nie nudzą nam się nawet na święta!

     Tuż przed świętami polecamy więc rodzinne pieczenie, a potem wspólne ozdabianie prawdziwych korzennych pierniczków.

     Składniki:
     1/2 kg mąki szklanka cukru 400 g miodu 2 jajka 1/4 kostki margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej przyprawa do pierników

     Sposób przygotowania:
     Do garnka wlać miód, cukier, przyprawy i podgrzać razem, aż cukier całkiem się rozpuści. Następnie dodać margarynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Zagnieść. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować na oproszonej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm. Foremkami, szklanką lub nożykiem wycinać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub oproszonej mąką. Piec w temperaturze 200 °C przez około 10 minut.

     Przed włożeniem pierniczków do piekarnika, można niektóre posmarować białkiem jajka i ozdobić kolorową posypką. Część po upieczeniu pomalować pisakami do ciasta albo ozdobić lukrem (białko jajka, 12 dkg cukru pudru i łyżeczkę soku z cytryny utrzeć na pulchną masę). Pierniczki najlepsze są po 2-3 dniach, kiedy skruszeją.

Marta Troszczyńska


Tekst pochodzi z Tygodnika

19 grudnia 2010



   


100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy 100 i więcej przepisów na chłodniki i zimne zupy
Teresa Miazgowska
Chłodniki, stała pozycja w kuchni polskiej i zajmująca coraz więcej miejsca w kuchni światowej, powracają do łask smakoszy. Są to bowiem, wbrew pozorom, świetne, smaczne, zdrowe, często dietetyczne, łatwe do przygotowania, niedrogie i bardzo eleganckie zupy całoroczne.... » zobacz więcej

Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Treść




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]
O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej