Tort lodowy z malinami
Nauka o lodach Włoskie lody gelato cieszą się w swojej ojczyźnie ogromną popularnością - świadczy o tym nie tylko ogromna liczba lodziarni, ale także muzeum poświę cone ich historii i tradycji oraz uniwersytet, na którym można nauczyć się ich produkcji. Zarówno muzeum, jak i uniwersytet znajdują się w miasteczku Anzola delFEmilia niedaleko Bolonii na terenie fabryki produ kującej maszyny do lodów. W muzeum prezentowane są takie eksponaty jak pierwszy zapisany przepis na arabski syrop cukrowy, traktat o leczniczych właściwościach lodów pochodzący z XVII w. czy pierwsza automatyczna maszyna do lodów skonstruowana w 1931 r. Według twórców muzeum, historia lodów rozpoczęła się 1800 lat przed Chrystusem w starożytnej Mezopotamii. Pierwsze lodowe desery miały konsystencję płynną - były to napoje z dodatkiem śniegu i soku owocowego. Lody w postaci, którą znamy współcześnie, o stałej, kremowej konsystencji, wynalazł włoski alchemik Cosimo Ruggieri o wiele później, w XVI w., na zlecenie Katarzyny Medycejskiej, późniejszej królowej. To właśnie za jej pośrednictwem mrożony przysmak dotarł na dwór francuski. Przez długi czas lody były dostępne tylko dla najbogatszych. Dopiero w 1686 r. Sycylijczyk Francesco Procopio dei Coltelli przywiózł do Paryża maszynę do produkcji lodów, którą skonstruował jego dziadek, i otworzył tam pierwszą kawiarnię. W jej menu znajdowały się lody - od tej pory mógł je kupić każdy. Początkowo lody sprzedawano tylko w lecie, później jednak przekonano się, że można je jeść przez cały rok. Jaka jest różnica między lodami, które są powszechnie znane w Polsce, a włoskimi gelato! W składzie gelato przeważa mleko, nie zaś śmietana, dlatego zawierają one mniej tłuszczu. Ponadto w czasie procesu ubijania zostaje w nie wtłoczona mniejsza ilość powietrza, dzięki czemu ich smak jest intensywniejszy. We Włoszech ilość lodziarni serwujących gelato jest ogromna. Producenci prześcigają się w tworzeniu oryginalnych połączeń smakowych. Jedna z najbardziej znanych lodziarni, Gelateria Dondoli, ma w swojej ofercie takie smaki jak grejpfrut z musującym winem, kozi ser z dynią czy malina z rozmarynem.
Hanna Michniewicz Tekst pochodzi z Tygodnika Idziemy, 17 lipca 2017
|
[ Strona główna ] |
Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty | Polityka Prywatności | Kontakt - formularz | Kontakt
© 2001-2025 Pomoc Duchowa |