Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Tort lodowy z malinami


Nauka o lodach

Włoskie lody gelato cieszą się w swojej ojczyźnie ogromną popularnością - świadczy o tym nie tylko ogromna liczba lodziarni, ale także muzeum poświę cone ich historii i tradycji oraz uniwersytet, na którym można nauczyć się ich produkcji. Zarówno muzeum, jak i uniwersytet znajdują się w miasteczku Anzola delFEmilia niedaleko Bolonii na terenie fabryki produ kującej maszyny do lodów. W muzeum prezentowane są takie eksponaty jak pierwszy zapisany przepis na arabski syrop cukrowy, traktat o leczniczych właściwościach lodów pochodzący z XVII w. czy pierwsza automatyczna maszyna do lodów skonstruowana w 1931 r.

Według twórców muzeum, historia lodów rozpoczęła się 1800 lat przed Chrystusem w starożytnej Mezopotamii. Pierwsze lodowe desery miały konsystencję płynną - były to napoje z dodatkiem śniegu i soku owocowego. Lody w postaci, którą znamy współcześnie, o stałej, kremowej konsystencji, wynalazł włoski alchemik Cosimo Ruggieri o wiele później, w XVI w., na zlecenie Katarzyny Medycejskiej, późniejszej królowej. To właśnie za jej pośrednictwem mrożony przysmak dotarł na dwór francuski. Przez długi czas lody były dostępne tylko dla najbogatszych. Dopiero w 1686 r. Sycylijczyk Francesco Procopio dei Coltelli przywiózł do Paryża maszynę do produkcji lodów, którą skonstruował jego dziadek, i otworzył tam pierwszą kawiarnię. W jej menu znajdowały się lody - od tej pory mógł je kupić każdy. Początkowo lody sprzedawano tylko w lecie, później jednak przekonano się, że można je jeść przez cały rok. Jaka jest różnica między lodami, które są powszechnie znane w Polsce, a włoskimi gelato! W składzie gelato przeważa mleko, nie zaś śmietana, dlatego zawierają one mniej tłuszczu. Ponadto w czasie procesu ubijania zostaje w nie wtłoczona mniejsza ilość powietrza, dzięki czemu ich smak jest intensywniejszy.

We Włoszech ilość lodziarni serwujących gelato jest ogromna. Producenci prześcigają się w tworzeniu oryginalnych połączeń smakowych. Jedna z najbardziej znanych lodziarni, Gelateria Dondoli, ma w swojej ofercie takie smaki jak grejpfrut z musującym winem, kozi ser z dynią czy malina z rozmarynem.

Składniki:
1,5 litra lodów waniliowych 200 g herbatników czekoladowych 50 g czekolady 50 g rodzynek 50 g migdałów 200 ml śmietany kremówki 200 g malin 2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania: Spód tortownicy wyłożyć połową herbatników. Lody zmiksować ze startą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami, rodzynkami oraz posiekanymi migdałami i wyłożyć na spód. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Schłodzoną śmietanę ubić i wymieszać z połową malin oraz cukrem pudrem. Na 15 minut przed podaniem wyjąć tort z zamrażalnika, udekorować śmietaną i pozostałymi malinami i schować jeszcze na kilka minut do lodówki

Hanna Michniewicz


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 17 lipca 2017


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej