Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Makaron z łososiem i mascarpone


     Szybko i łatwo

     Sezon ogórkowy już dawno za nami - dosłownie i w przenośni. Wraz z końcem lata ubywa nie tylko sezonowych warzyw i owoców, ale i wolnego czasu. Jesienią - niejako wbrew naturze - życie zawodowe przyśpiesza. W natłoku obowiązków łatwo może nas zaskoczyć galopujący głód albo tabun wygłodniałych domowników.

     Szukając ratunku w takiej sytuacji, zajrzeć można do książki popularnego brytyjskiego kucharza Jamiego Ohvera "5 składników. Gotuj szybko i łatwo". Maksimum smaku przy minimum wysiłku - tąk mogłoby brzmieć jej motto.

     Ołivier - ograniczając każdy przepis do tytułowych pięciu składników - minimalizuje nam przede wszystkim czas robienia zakupów. Nie musimy nawet robić listy sprawunków, bo taką liczbę produktów jest w stanie zapamiętać najbardziej zabiegany człowiek. Nie musimy też w nieskończoność krążyć po sklepie, poszukując kolejnych ingrediencji.

     Pięcioskładnikowe dania są również bardzo szybkie w przygotowaniu. Na wiele z nich nie poświęcimy więcej niż 30 minut. I - co ważne - można je ugotować w każdej kuchni. Nie wymagają bowiem żadnych specjalnych sprzętów i urządzeń. Wystarczą standardowe garnki, patelnie, blachy i naczynia żaroodporne.

     Minimalizm nie oznacza jednak nudy. Znajdziemy tutaj prawdziwe kulinarne perełki - jak orzeźwiające połączenie młodych buraków z klementynkami i kozim serem czy zaskakujące zestawienie łososia z chori- zo albo szokujący wręcz duet przegrzebek i kaszanki. Ta książka to dobre antidotum nie tylko na brak czasu, ale również deficyt inspiracji.

     Jestem jednak przekonana, że każdy miłośnik gotowania ma w zanadrzu kilka przepisów na dania, które robi się szybko i łatwo. I które w podobnym tempie znikają później z talerza. Makaron, łosoś i mascarpone - to moja propozycja.

     Składniki: 100 g wędzonego łososia, 250 g grubego makaronu, np. far- falle, 250 g serka mascarpone, fp średniej cebuli, oliwa, sól, pieprz Sposób przygotowania: Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego na niewielkie kawałki łososia. Chwilę smażyć. Do garnka wrzucić serek i dolać odrobinę wody, by osiągnąć konsystencję gęstego sosu. Zagotować i dodać usmażonego łososia. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem.

     Sposób przygotowania: Spód tortownicy wyłożyć połową herbatników. Lody zmiksować ze startą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami, rodzynkami oraz posiekanymi migdałami i wyłożyć na spód. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Schłodzoną śmietanę ubić i wymieszać z połową malin oraz cukrem pudrem. Na 15 minut przed podaniem wyjąć tort z zamrażalnika, udekorować śmietaną i pozostałymi malinami i schować jeszcze na kilka minut do lodówki


Sylwia Gawrysiak


Tekst pochodzi z Tygodnika

29 październik 2017


   


Sztuka uwodzenia własnej żony Sztuka uwodzenia własnej żony
Margaret Hardisty
„Sztuka uwodzenia własnej żony” to książka dla mężów, choć i kobiety przeczytają ją z wielkim zainteresowaniem.

Autorka pisze o tym, czego pragną kobiety i potrafi jasno ukazać, czego tak naprawdę żony oczekują od mężów. Kto jest bowiem bardziej kompetentny, by powiedzieć mężczyznom, co myślą i czują kobiety, niż właśnie jedna z nich?... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Brak komentarzy



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej