Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Makaron z łososiem i mascarpone


Szybko i łatwo

Sezon ogórkowy już dawno za nami - dosłownie i w przenośni. Wraz z końcem lata ubywa nie tylko sezonowych warzyw i owoców, ale i wolnego czasu. Jesienią - niejako wbrew naturze - życie zawodowe przyśpiesza. W natłoku obowiązków łatwo może nas zaskoczyć galopujący głód albo tabun wygłodniałych domowników.

Szukając ratunku w takiej sytuacji, zajrzeć można do książki popularnego brytyjskiego kucharza Jamiego Ohvera "5 składników. Gotuj szybko i łatwo". Maksimum smaku przy minimum wysiłku - tąk mogłoby brzmieć jej motto.

Ołivier - ograniczając każdy przepis do tytułowych pięciu składników - minimalizuje nam przede wszystkim czas robienia zakupów. Nie musimy nawet robić listy sprawunków, bo taką liczbę produktów jest w stanie zapamiętać najbardziej zabiegany człowiek. Nie musimy też w nieskończoność krążyć po sklepie, poszukując kolejnych ingrediencji.

Pięcioskładnikowe dania są również bardzo szybkie w przygotowaniu. Na wiele z nich nie poświęcimy więcej niż 30 minut. I - co ważne - można je ugotować w każdej kuchni. Nie wymagają bowiem żadnych specjalnych sprzętów i urządzeń. Wystarczą standardowe garnki, patelnie, blachy i naczynia żaroodporne.

Minimalizm nie oznacza jednak nudy. Znajdziemy tutaj prawdziwe kulinarne perełki - jak orzeźwiające połączenie młodych buraków z klementynkami i kozim serem czy zaskakujące zestawienie łososia z chori- zo albo szokujący wręcz duet przegrzebek i kaszanki. Ta książka to dobre antidotum nie tylko na brak czasu, ale również deficyt inspiracji.

Jestem jednak przekonana, że każdy miłośnik gotowania ma w zanadrzu kilka przepisów na dania, które robi się szybko i łatwo. I które w podobnym tempie znikają później z talerza. Makaron, łosoś i mascarpone - to moja propozycja.

Składniki: 100 g wędzonego łososia, 250 g grubego makaronu, np. far- falle, 250 g serka mascarpone, fp średniej cebuli, oliwa, sól, pieprz Sposób przygotowania: Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego na niewielkie kawałki łososia. Chwilę smażyć. Do garnka wrzucić serek i dolać odrobinę wody, by osiągnąć konsystencję gęstego sosu. Zagotować i dodać usmażonego łososia. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z makaronem.

Sposób przygotowania: Spód tortownicy wyłożyć połową herbatników. Lody zmiksować ze startą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami, rodzynkami oraz posiekanymi migdałami i wyłożyć na spód. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Schłodzoną śmietanę ubić i wymieszać z połową malin oraz cukrem pudrem. Na 15 minut przed podaniem wyjąć tort z zamrażalnika, udekorować śmietaną i pozostałymi malinami i schować jeszcze na kilka minut do lodówki


Sylwia Gawrysiak


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 29 październik 2017


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej