Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Cytrynowy makaron z cukinią

     Idą goście

     W sierpniu Polska wyrusza w drogę. Kiedy tysiące ludzi zmierzają na Jasną Górę i do innych maryjnych sanktuariów, równie wielu czeka w swoich domach, żeby przyjąć zdrożonych pielgrzymów.

     - Kawałek podłogi, trochę wody. Pielgrzymi nie mają specjalnych wymagań - mówi Jolanta Uruska z Krzyżo nik niedaleko Namysłowa, która od 22 lat gości w swoim domu uczestników Salezjańskiej Pielgrzymki Ewangelizacyjnej. - Zawsze mam przygotowanych sześć łóżek. Ale przyjmujemy tyle osób, ile potrzeba. Raz nocowało u nas aż 17 pielgrzymów. Z niektórymi się zaprzyjaźniliśmy i wracają co roku. Zawsze są też nowe twarze.

     - Nigdy nie wiem, ile przyjdzie osób. Dlatego najczęściej gotuję dania jednogarnkowe: spaghetti, lasagne, leczo, sałatki. Nie jestem w stanie podać ilości, zawsze przygotowuję na oko, ale nikomu jeszcze nigdy nie zabrakło. Nic się też nie zmarnowało - zaznacza pani Jola. Pielgrzymi docierają do Krzyżownik 10 sierpnia. - W tym roku to będzie piątek, szykujemy więc pierogi ruskie i krokiety z kapustą i grzybami. W przygotowaniach pomaga mi córka, która specjalnie na ten dzień bierze urlop.

     Pani Jola co roku otwiera swój dom dla pątników, mimo że przemarsz pielgrzymki odbywa się w okresie wytężonej pracy w 150-hektarowym gospodarstwie. - Tym razem wyjątkowo jesteśmy już po żniwach - cieszy się.

     - Sama chodziłam z pielgrzymką na Jasną Górę, wiem, czym to pachnie, jakie wspaniale to przedsięwzięcie. A jednocześnie wyzwanie. My z Namysłowa szliśmy tylko sześć dni. Nasi pielgrzymi ze SPE idą aż dwa tygodnie - mówi gospodyni. - Zawsze są chętni do pomocy, czy to przy nakrywaniu stołu, czy sprzątaniu naczyń. Ale chcemy ich odciążyć, żeby mieli chwilę dla siebie. Bo przed nimi jeszcze długa droga.

Składniki: 400 g makaronu 4 średnie cukinie (najlepiej 2 zielone i 2 żółte) 2 cytryny 10 plastrów chorizo pęczek mięty 80 g parmezanu oliwa z oliwek chili sól pieprz.

Sposób przygotowania: Makaron ugotować i odcedzić. Chorizo pokroić w paski, lekko podsmażyć na oliwie. Po chwili dodać cukinię posiekaną w cienkie plasterki i smażyć na średnim ogniu. Gdy zacznie mięknąć, dorzucić pokrojoną drobno miętę. Smażyć jeszcze chwilę. Następnie przełożyć do dużego garnka, lekko podlać wodą i postawić na wolnym ogniu. Dodać makaron i połowę startego parmezanu, dokładnie wymieszać. Całość zalać sokiem z cytryny (dodawać stopniowo, sprawdzając, czy danie nie jest za kwaśne). Doprawić odrobiną chili, solą i pieprzem. Makaron podawać posypany obficie startym parmezanem.


Sylwia Gawrysiak


Tekst pochodzi z Tygodnika

19 sierpnia 2018


   

Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny Traktat o prawdziwym nabożeństwie do Najświętszej Maryi Panny
Św. Ludwik Maria Grignion de Montfort
Lektura traktatu jest cennym duchowym doświadczeniem. Im częściej po niego sięgamy, tym bardziej przemienia on nasze serca. Osnowę dzieła stanowi dewiza św. Ludwika Marii de Montfort: "Wszystko dla Jezusa przez Maryję"... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej