Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Cytrynowy makaron z cukinią

Idą goście

W sierpniu Polska wyrusza w drogę. Kiedy tysiące ludzi zmierzają na Jasną Górę i do innych maryjnych sanktuariów, równie wielu czeka w swoich domach, żeby przyjąć zdrożonych pielgrzymów.

- Kawałek podłogi, trochę wody. Pielgrzymi nie mają specjalnych wymagań - mówi Jolanta Uruska z Krzyżo nik niedaleko Namysłowa, która od 22 lat gości w swoim domu uczestników Salezjańskiej Pielgrzymki Ewangelizacyjnej. - Zawsze mam przygotowanych sześć łóżek. Ale przyjmujemy tyle osób, ile potrzeba. Raz nocowało u nas aż 17 pielgrzymów. Z niektórymi się zaprzyjaźniliśmy i wracają co roku. Zawsze są też nowe twarze.

- Nigdy nie wiem, ile przyjdzie osób. Dlatego najczęściej gotuję dania jednogarnkowe: spaghetti, lasagne, leczo, sałatki. Nie jestem w stanie podać ilości, zawsze przygotowuję na oko, ale nikomu jeszcze nigdy nie zabrakło. Nic się też nie zmarnowało - zaznacza pani Jola. Pielgrzymi docierają do Krzyżownik 10 sierpnia. - W tym roku to będzie piątek, szykujemy więc pierogi ruskie i krokiety z kapustą i grzybami. W przygotowaniach pomaga mi córka, która specjalnie na ten dzień bierze urlop.

Pani Jola co roku otwiera swój dom dla pątników, mimo że przemarsz pielgrzymki odbywa się w okresie wytężonej pracy w 150-hektarowym gospodarstwie. - Tym razem wyjątkowo jesteśmy już po żniwach - cieszy się.

- Sama chodziłam z pielgrzymką na Jasną Górę, wiem, czym to pachnie, jakie wspaniale to przedsięwzięcie. A jednocześnie wyzwanie. My z Namysłowa szliśmy tylko sześć dni. Nasi pielgrzymi ze SPE idą aż dwa tygodnie - mówi gospodyni. - Zawsze są chętni do pomocy, czy to przy nakrywaniu stołu, czy sprzątaniu naczyń. Ale chcemy ich odciążyć, żeby mieli chwilę dla siebie. Bo przed nimi jeszcze długa droga.

Składniki: 400 g makaronu 4 średnie cukinie (najlepiej 2 zielone i 2 żółte) 2 cytryny 10 plastrów chorizo pęczek mięty 80 g parmezanu oliwa z oliwek chili sól pieprz.

Sposób przygotowania: Makaron ugotować i odcedzić. Chorizo pokroić w paski, lekko podsmażyć na oliwie. Po chwili dodać cukinię posiekaną w cienkie plasterki i smażyć na średnim ogniu. Gdy zacznie mięknąć, dorzucić pokrojoną drobno miętę. Smażyć jeszcze chwilę. Następnie przełożyć do dużego garnka, lekko podlać wodą i postawić na wolnym ogniu. Dodać makaron i połowę startego parmezanu, dokładnie wymieszać. Całość zalać sokiem z cytryny (dodawać stopniowo, sprawdzając, czy danie nie jest za kwaśne). Doprawić odrobiną chili, solą i pieprzem. Makaron podawać posypany obficie startym parmezanem.


Sylwia Gawrysiak


Tekst pochodzi z Tygodnika
Idziemy, 19 sierpnia 2018


   

Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Treść

Nowości

Litania za chorychLitania za chorych

Cud eucharystyczny w Buenos AiresCud eucharystyczny w Buenos Aires

Niedoceniona waga wspomnieńNiedoceniona waga wspomnień

Ostatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan DamasceńskiOstatni wschodni Ojciec Kościoła - św. Jan Damasceński

Pszczoła, amfora i ciasteczkoPszczoła, amfora i ciasteczko

Najbardziej popularne

Litania do Najświętszej Maryi PannyLitania do Najświętszej Maryi Panny

Modlitwy do św. RityModlitwy do św. Rity

Litania do św. JózefaLitania do św. Józefa

Jezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się JezusowiJezu, Ty się tym zajmij - Akt oddania się Jezusowi

Modlitwa o CudModlitwa o Cud

Poprzednia[ Powrót ]Następna
 
[ Strona główna ]

Modlitwy | Zagadki | Opowiadania | Miłość | Powołanie | Małżeństwo | Niepłodność | Narzeczeństwo | Prezentacje | Katecheza | Maryja | Tajemnica Szczęścia | Dekalog | Psalmy | Perełki | Cuda | Psychotesty |

Polityka Prywatności | Kontakt

© 2001-2021 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej