Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Muffiny z porzeczkami

     Prosto z ogródka

     Własnoręcznie wyhodowane owoce z ogródka lub działki dają wiele radości, ale ich nadmiar jest dużym wyzwaniem. Ja sama dostałam ostatnio w prezencie od rodziny kilkanaście kilogramów papierówek oraz sporo porzeczek i aronii. Jabłka nie nadawały się do dłuższego przechowywania, większość była poobijana, część wymagała natychmiastowej obróbki. Porzeczek i aronii nie chciałam jeść na surowo, dlatego szukałam sposobów, by wykorzystać je w różnych potrawach. Dzięki tym eksperymentom moja baza przepisów wzbogaciła się o kilka nowych pozycji.

     Przede wszystkim owoce trzeba było posortować. Jabłka, które były w dobrym stanie lub lekko obite, schowałam do lodówki. Zjadam je teraz codziennie jako dodatek do owsianki. Drugą część papierówek, w gorszym stanie, obrałam, wykroiłam brązowe plamy i większość owoców udusiłam. Miałam plan, by zamknąć je w słoikach, ale ostatecznie wyszło ich tak mało, że zjedliśmy je w ciągu kilku dni. Takie jabłka są uniwersalne, można je podać na śniadanie razem z ryżem i cynamonem, na obiad do mięsa czy na kolację do twarożku. Z pozostałej części jabłek ugotowałam kompot, do którego dodałam czerwone i czarne porzeczki. To był pierwszy kompot, który gotowałam w życiu - nie mogłam wyjść z podziwu, że robi się go tak łatwo. Wystarczy wrzucić owoce do garnka, zalać wodą, gotować przez 15 minut, a później przecedzić przez sito i ostudzić. Gdy trochę ostygnie, posłodzić miodem - mnie wystarczyła jedna łyżka na dwa litry płynu.

     Pozostałą część porzeczek postanowiłam zużyć do ciasta. Co prawda w wypiekach z owocami często tworzy się zakalec, jednak miałam nadzieję, że z porzeczkami będzie inaczej - są bardzo drobne i nie puszczają zbyt wiele soku (wcześniej odsączyłam je na sitku). Zdecydowałam też, że zamiast dużej formy użyję małych foremek na muffiny, żeby masa upiekła się dokładnie ze wszystkich stron. I udało się! Muffinki wyrosły wspaniale, nie było żadnego zakalca. Smakowały tak bardzo, że później upiekłam podobne, z aronią i jabłkami. I znów sukces! Kwaśny smak aronii, podobnie jak czarnych porzeczek, idealnie komponuje się ze słodkim ciastem.

Składniki: 500 g czerwonych i czarnych porzeczek 3 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 4 jajka 1 szkl. mleka 1 kostka masta 50 gzmielonych migdałów 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania: Porzeczki umyć i odszypułkować. Masło roztopić i wystudzić, a następnie wymieszać z płynnymi składnikami: jajkami, mlekiem i ekstraktem waniliowym. W drugiej misce wymieszać sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i migdały. Następnie stopniowo wlewać płynne składniki do suchych, dokładnie mieszając (nie powinno się miksować na szybkich obrotach). Na koniec dodać porzeczki, wymieszać. Nakładać do foremek na muffiny lub babeczki do ok. 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 st. przez ok. 30 minut.


Hanna Michniewicz


Tekst pochodzi z Tygodnika

5 sierpnia 2018


   


Uzdrowienie finansów. Jak z Bożą pomocą wyjść z długów? Uzdrowienie finansów. Jak z Bożą pomocą wyjść z długów?
Małgorzata i Wojciech Nowiccy
Jeśli chcesz uporządkować swoje finanse, albo zmagasz się z długami, których nie możesz spłacić, nie myśl, że jesteś w sytuacji bez wyjścia.

Nie martw się i nie polegaj wyłącznie na swoim rozumie. Możesz pokonać każdą trudność. Potrzebujesz jedynie podjęcia pewnej decyzji...... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej