Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Babaganug

     Z kraju faraonów

     Z czym kojarzy się kuchnia egipska? Zapewne niewielu Polaków zgadłoby, że jej głównym elementem są rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica i egipski "bób". - Podstawa naszej diety to falafele, hummus i ful medames. Jadamy je codziennie, podobnie jak nasi przodkowie - mówi John Wasif, Egipcjanin, który wraz z żoną i przyjacielem prowadzi restaurację w Warszawie.

     Ful medames przyrządza się z małych, brązowych ziaren podobnych do polskiego bobu. Należy je moczyć w wodzie przez całą dobę, a później gotować na małym ogniu przez 6-7 godzin. Podaje się je z sezamową pastą tahini, sosem cytrynowym, kolendrą i kuminem. Inna odmiana "bobu" (podłużne, jasne ziarna) służy do wyrobu egipskich falafeli, czyli małych kotlecików serwowanych z warzywami i chlebkiem pita. - Falafele jada się nie tylko w Egipcie, ale tak że w Izraelu, Palestynie, Syrii czy Iraku. Ale możemy się pochwalić własną potrawą, która jest w stu procentach egipska: nazywa się kos- hań, od niej pochodzi nazwa naszej restauracji. To połączenie makaronu, ryżu, soczewicy, sosu pomidorowego, sosu czosnkowego oraz prażonej cebuli - wymienia Egipcjanin.

     Do kanapek i sałatek John Wasif dodaje "pikle" - własnoręcznie przygotowane warzywa i owoce kiszone: marchewkę, cebulę i cytryny. - Cytryn nie obieramy ze skórki, w całości zasypujemy je solą, zamykamy w słoikach i odstawiamy na kilka miesięcy. To nietypowe połączenie smaków: kwaśnego i słonego. Przy okazji powstaje pyszny sos cytrynowy, to jeden z naszych sekretów - zdradza.

     Jednym z najbardziej nietypowych egipskich produktów jest mish - ser, którego historia sięga kilku tysięcy lat. - Taki ser znaleziono w grobie jednego z faraonów i wciąż był dobry do jedzenia! Bo mish jest jak wino: im starszy, tym lepszy. Znajdziesz go w każdym domu w Egipcie. Ale uwaga: jest bardzo ostry - ostrzega John.

     W Egipcie często jada się także habaganug (baba gha- noush) - pastę z bakłażana. Świetnie smakuje z oliwą i natką pietruszki oraz chlebkiem pita. To jedna z prostych potraw, którą Polacy mogą zrobić samodzielnie według poniższego przepisu - specjalnie dla czytelników zdradziła go żona Johna.

Składniki: 2 bakłażany 2 cytryny 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki pasty tahini 3 łyżki oliwy sól pieprz mielony kumin Sposób przygotowania: Bakłażany umyć i włożyć w całości do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Gdy będą miękkie, wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować w blenderze. Dodać posiekany czosnek, pastę tahini, oliwę, sok wyciśnięty z cytryn i przyprawy, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę tahini można zrobić samodzielnie: 100 g sezamu uprażyć na patelni (należy pilnować, by nie zrobił się brązowy), a następnie zmielić w młynku do kawy i blendować tak długo, aż zacznie przybierać płynną konsystencję (można dodać łyżkę oliwy lub oleju sezamowego).

Hanna Michniewicz


Tekst pochodzi z Tygodnika

12 sierpnia 2018


   

Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka? Sychar. Ile jest warta Twoja obrączka?
Anna Jedna
Niniejsza książka to pomoc dla tych, którzy chcą zachować wierność małżeńską, niezależnie od okoliczności i ludzkiej słabości. To także znakomity podręcznik Bożej mądrości i Bożej miłości dla tych, którzy przygotowują się do zawarcia sakramentalnego małżeństwa... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2019 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej