Rozważania Miłość Modlitwy Czytelnia Źródełko Pomoc Duchowa Relaks Download Cuda Opowiadania Perełki

Babaganug

     Z kraju faraonów

     Z czym kojarzy się kuchnia egipska? Zapewne niewielu Polaków zgadłoby, że jej głównym elementem są rośliny strączkowe: ciecierzyca, soczewica i egipski "bób". - Podstawa naszej diety to falafele, hummus i ful medames. Jadamy je codziennie, podobnie jak nasi przodkowie - mówi John Wasif, Egipcjanin, który wraz z żoną i przyjacielem prowadzi restaurację w Warszawie.

     Ful medames przyrządza się z małych, brązowych ziaren podobnych do polskiego bobu. Należy je moczyć w wodzie przez całą dobę, a później gotować na małym ogniu przez 6-7 godzin. Podaje się je z sezamową pastą tahini, sosem cytrynowym, kolendrą i kuminem. Inna odmiana "bobu" (podłużne, jasne ziarna) służy do wyrobu egipskich falafeli, czyli małych kotlecików serwowanych z warzywami i chlebkiem pita. - Falafele jada się nie tylko w Egipcie, ale tak że w Izraelu, Palestynie, Syrii czy Iraku. Ale możemy się pochwalić własną potrawą, która jest w stu procentach egipska: nazywa się kos- hań, od niej pochodzi nazwa naszej restauracji. To połączenie makaronu, ryżu, soczewicy, sosu pomidorowego, sosu czosnkowego oraz prażonej cebuli - wymienia Egipcjanin.

     Do kanapek i sałatek John Wasif dodaje "pikle" - własnoręcznie przygotowane warzywa i owoce kiszone: marchewkę, cebulę i cytryny. - Cytryn nie obieramy ze skórki, w całości zasypujemy je solą, zamykamy w słoikach i odstawiamy na kilka miesięcy. To nietypowe połączenie smaków: kwaśnego i słonego. Przy okazji powstaje pyszny sos cytrynowy, to jeden z naszych sekretów - zdradza.

     Jednym z najbardziej nietypowych egipskich produktów jest mish - ser, którego historia sięga kilku tysięcy lat. - Taki ser znaleziono w grobie jednego z faraonów i wciąż był dobry do jedzenia! Bo mish jest jak wino: im starszy, tym lepszy. Znajdziesz go w każdym domu w Egipcie. Ale uwaga: jest bardzo ostry - ostrzega John.

     W Egipcie często jada się także habaganug (baba gha- noush) - pastę z bakłażana. Świetnie smakuje z oliwą i natką pietruszki oraz chlebkiem pita. To jedna z prostych potraw, którą Polacy mogą zrobić samodzielnie według poniższego przepisu - specjalnie dla czytelników zdradziła go żona Johna.

Składniki: 2 bakłażany 2 cytryny 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki pasty tahini 3 łyżki oliwy sól pieprz mielony kumin Sposób przygotowania: Bakłażany umyć i włożyć w całości do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Gdy będą miękkie, wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować w blenderze. Dodać posiekany czosnek, pastę tahini, oliwę, sok wyciśnięty z cytryn i przyprawy, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę tahini można zrobić samodzielnie: 100 g sezamu uprażyć na patelni (należy pilnować, by nie zrobił się brązowy), a następnie zmielić w młynku do kawy i blendować tak długo, aż zacznie przybierać płynną konsystencję (można dodać łyżkę oliwy lub oleju sezamowego).

Hanna Michniewicz


Tekst pochodzi z Tygodnika

12 sierpnia 2018


   

Otwarci na miłość – jak pokonać bariery Otwarci na miłość – jak pokonać bariery
ks. Krzysztof Grzywocz, Monika Gajda, Marcin Gajda
To konferencja, która zatrzęsie światem Twoich relacji, a z gruzów dotychczasowych przekonań pomoże zbudować piękne i trwałe więzi z innymi ludźmi i z Bogiem. Audiobook „Otwarci na Miłość” wskaże Ci drogę do przełamywania wewnętrznych barier i udowodni, jak ważne jest otwarcie na drugiego człowieka. Dowiedz się, jak rozwijać kontakt z własnymi uczuciami, jak słuchać uważnie drugą osobę i co zrobić, by odpowiedzialnie kochać! ... » zobacz więcej


Wasze komentarze:

Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu - Twój komentarz może być pierwszy.



Autor

Tresć




[ Powrót ]
 
[ Strona główna ]


Humor | O stronie... | Wspomóż nas | Polityka Prywatności | Reklama | Kontakt

© 2001-2018 Pomoc Duchowa
Portal tworzony w Diecezji Warszawsko-Praskiej